Nápad přinést k nám aktivní filtrační uhlí té nejvyšší kvality přímo z Japonska jsem dostal po návratu z několikaměsíční cesty napříč Jihovýchodní Asií. V Asii pitná (a už vůbec ne kvalitní) voda stále není samozřejmostí. Čím dál od přelidněných míst jsme s manželkou vyrazili, tím cennější pro nás pitná voda byla.
Jelikož jsme se chtěli vyhnout několikaměsíčnímu nakupování balené vody v plastových lahvích, hledali jsme před vycestováním ekologičtější možnost pití vody. Pořídili jsme si dva docela drahé filtry. Krátce po příjezdu se jeden pokazil a druhý jsme ztratili. Zůstávaly měsíce na cestách, kdy jsme byli odkázáni na plastové láhve. Za tu dobu jsme vyprodukovali tolik odpadu, až nám z toho bylo špatně.
Tak jsme si bolestně uvědomili, že pitná či dokonce ještě i chutná voda, jejíž pití nevytváří odpad, není samozřejmostí, i když nám to doma tak připadá.
Po návratu domů jsem hledal způsob filtrace domácí vody, který by byl 100% přírodní a zároveň nevytvářel žádný odpad. Rovněž jsem chtěl najít filtr cenově dostupný pro každého a co nejvíce flexibilní. Filtr, který by nevyžadoval žádnou složitou instalaci, a proto by si jej mohl pořídit kdokoli, kdo touží mít doma zdravou vodu. Filtr, který lze vzít s sebou na výlet nebo do kanclu.
Jednoznačnou odpovědí pro mě je japonské uhlí Binchotan.
Binchotan je aktivním uhlím doslova špičkové kvality. Díky náročnému výrobnímu postupu obsahuje až 95% uhlíku (běžné filtrační uhlí obsahuje kolem 75% uhlíku) a disponuje neuvěřitelně velkou absorpční plochou. Tato koncentrace zajišťuje nejvyšší standard filtrace vody.
Binchotan není vázán na jedno místo (jako např. filtry reverzní osmózy). Prostě tyčinku vhodíte do nádoby s vodou. Binchotan si tak můžete vzít sebou na výlet a vhodit do své láhve. Nebo si ho vzít do kanceláře.
Je to také skvělá eko-friendly alternativa k drahým umělým zařízením pro filtraci vody. Pokud jde o poměr „cena-výkon“, je podle mě nejlepším řešením pro filtraci domácí pitné vody.
Milan Suchý, zakladatel Binchio