Kategorie
 
 
 
 
 
 

18 důvodů, proč užíváme Moringu i my v DOBRIO

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
07.08.2022

Moringa oleifera (olejodárna) je stromem, který se v současnosti považuje za jednu z nejvýživnějších rostlin na světě. Většina blahodárných účinků moringy může být soustředěna v jejích malých zelených listech.

Prášek se vyrábí z čerstvě nasbíraných listů moringy olejodárné , které se následně upravují sušením při relativně nízké teplotě do té doby, než rostlinná tkáň dosáhne jemné práškové konzistence. Čerstvý prášek z listů moringy má tmavě zelenou barvu a bohaté zemité aroma. Prášek je v poslední fázi přípravy zbaven případných nečistot a nakonec je uzavřen do praktických kapslí a plastových sáčků. Nejpozoruhodnější vlastností tohoto přípravku je, že po zpracování a zabalení zůstává čerstvým po několik měsíců, přičemž si v plné míře zachovává nutriční hodnotu vitamínů, minerálů, antioxidantů a aminokyselin.

Prášek ze sušených listů se upřednostňuje jednoduše proto, že na daný objem obsahuje mnohem více živin než samotné zelené listy – v některých případech se jedná téměř o desetinásobek objemu specifických účinných látek v porovnání s čerstvou hmotou. Co se týče nutriční hodnoty, prášek z listů moringy se bez problémů může vyrovnat kterémukoli běžně konzumovanému druhu ovoce či zeleniny. Tento jemný zelený prášek je naprosto čistý a organický a je snadno skladovatelný a použitelný. Kromě toho je snadno rozpustný ve vodě a může být použit jako ingredience v různých receptech.

ÚČINKY MORINGY

Kdybychom chtěli shrnout všechny blahodárné účinky tohoto všestranného přípravku, museli bychom sestavit téměř nekonečný seznam. Obsahuje totiž přibližně 20 typů aminokyselin, 46 antioxidantů, 36 protizánětlivých látek a více než 90 různých živin , což z něj činí jeden z potenciálně nejlepších výživových doplňků. Prášek z moringy je výborným zdrojem minerálů jako železo či vápník, vitamínů A, B, B1, B2, B3, B6, C, E, jakož i makroelementů, stopových prvků a více účinných látek rostlinného charakteru – fytonutrientů. Kromě toho je dobrým zdrojem kvalitních bílkovin a vlákniny.

Některé z mnoha přínosů prášku z moringy zahrnují:

1. MŮŽE ZLEPŠOVAT ENERGETICKÝ VÝKON

Prášek z moringy je kompletním balíkem vitamínů, minerálů, antioxidantů a fytonutrientů. Tento doplněk stravy může být skvělý pro zvyšování energetické hladiny a vytrvalosti organismu, jakož i pro možné zlepšení koncentrace. Studenti jej mohou používat k podpoře koncentrace při učení, zatímco pro sportovce může být vhodným způsobem zvyšování vytrvalosti při tréninku . Prášek z moringy může být kromě toho účinný při snižování tělesné hmotnosti, protože má potenciál organismu dodávat dostatek energie, což potlačuje potřebu neustálého přijímání jiné potravy.

2. MŮŽE POTISKAT PROJEVY CUKROVKY

Prášek z moringy olejodárné může být mimořádně prospěšným doplňkem pro diabetiky . Kapsle nebo nápoje připravené z tohoto prášku mohou diabetici konzumovat s možným cílem vyrovnávání hladiny cukru v krvi. Z tohoto důvodu se jedná o cenově dostupné řešení, které může zmírňovat symptomy pacientů s cukrovkou.

3. OBSAHUJE HODNĚ ANTIOXIDANTŮ

V extraktu z moringy se nacházejí antioxidanty, které mohou mít potenciál zabránit vzniku rakoviny . Rostlina kromě toho obsahuje niazimicin, který také může potlačovat bujení rakovinných buněk.

4. MŮŽE SNIŽOVAT HLADINU CHOLESTEROLU

Prášek z moringy může být také účinný při snižování hladin cholesterolu a při potlačování ucpávání cév .

5. MŮŽE REGULOVAT KREVNÍ TLAK

Další výhodou prášku z moringy jsou jeho potenciálně utišující schopnosti – může snižovat krevní tlak a přispívá k dobrému spánku. Jedná se o přirozený prostředek proti nespavosti , jelikož obsahuje určité látky, které mohou zlepšit stav při různých poruchách spánku.

6. MŮŽE MÍT DETOXIKAČNÍ ÚČINKY

Prášek z moringy může mít silné detoxikační účinky , v důsledku čehož se často využívá k filtraci a čištění vody. Účinné látky obsažené v tomto přípravku mohou způsobit, že na sebe dokáže vázat nebezpečné bakterie a další nežádoucí látky. Při pravidelné konzumaci může pomoci Vašemu tělu zbavovat se toxinů .

7. MŮŽE POTISKAT DEPRESI

Prášek z listů moringy může být také účinný při zlepšování stavu deprese a úzkosti . Když moringu začleníte do svého jídelníčku, potenciální výsledky v tomto směru se mohou dostavit již během několika dní.

8. JE ZCELA ORGANICKÝ

Prášek z moringy je 100% organickým výživovým doplňkem bez prokázaných vedlejších účinků . Jeho konzumace je tak bezpečná pro lidi všech věkových kategorií.

9. MŮŽE BÝT PROSPĚŠNÁ PRO TĚHOTNÉ A KOJÍCÍ ŽENY

Tento přípravek může být obzvláště prospěšný pro těhotné a kojící ženy , které mají nedostatečný přístup k potřebným živinám. Přibližně 6 lžiček prášku z moringy obsahuje doporučenou denní dávku železa a vápníku, kterou by měly konzumovat ženy během těhotenství a kojení.

10. MŮŽE POTISKAT MÉNĚ ZÁVAŽNÉ INFEKCE

Moringa má několik hodnotných vlastností, díky čemuž má potenciál při potlačování a eliminaci méně závažných bakteriálních a plísňových infekcí , snižování hladiny cukru v krvi, boji proti anémii a při snižování tělesné hmotnosti.

12. MŮŽE VYŽIVOVAT POKOŽKU

Prášek z listů moringy můžete použít přímo jako přírodní zábal, případně jej zkombinovat s dalšími vhodnými produkty při výrobě pleťové masky . Pokožka Vaší tváře může zůstat hebká, zářivá a bez jakékoli nedokonalosti.

13. MŮŽE ZPOMALOVAT PROCES STÁRNUTÍ

Moringa může být obecně vynikajícím zdrojem antioxidantů a je charakteristická vysokým obsahem vitamínu A, vitamínu C, vitamínu E a flavonoidů . Stárnutí pokožky a kožní onemocnění jsou způsobeny aktivními kyslíkovými radikály, které „kradou“ elektrony normálním zdravým biologickým molekulám. Živiny obsažené v listech moringy mohou pomoci blokovat oxidaci zdravých tkání toxickými radikály, což vede k možnému zpomalení procesu stárnutí a možnému potlačování vzniku vrásek a záhybů pokožky.

14. MŮŽE ZRYCHLIT HOJENÍ RAN

Prášek z listů moringy projevil pozitivní účinky i při péči o řezné a jiné rány. Může podněcovat totiž tvorbu krevních destiček a tím pádem možné zastavování krvácení a proces hojení. Aplikace tohoto přípravku na rány může mít za následek méně výrazné jizvy.

15. MŮŽE POMOCI PŘI TVORBĚ KERATINU

Některé vitamíny, minerály a aminokyseliny obsažené v prášku z moringy mohou podpořit metabolické dráhy, které se mohou podílet na tvorbě proteinu s názvem keratin. Ten je obzvláště důležitý pro zdraví vlasů. Moringa také obsahuje aminokyselinu methionin, která může do vlasů usměrňovat síru, čímž zabraňuje jejich vypadávání.

16. MŮŽE ZLEPŠIT RŮST VLASŮ

Optimální dodávka kyslíku a živin z oběhového systému do vlasových folikulů může být nezbytná pro zdravý růst vlasů. Moringa je bohatá na vitamin A, díky čemuž může mít příznivé účinky růst a výživu vlasů . Prášek z listů moringy kromě toho může ovlivnit hladinu oxidu křemičitého a zinku, čímž může zabraňovat vysychání a ucpávání specifických žláz, které se mohou podílet na produkci kožního mazu. Nedostatek vitamínu A může způsobit zhrubnutí pokožky hlavy, vysychání vlasů a tvorbu lupů.

17. MŮŽE STIMULOVAT RŮST VLASŮ

Zinek přítomný v listech moringy může stimulovat růst vlasů v důsledku posilování imunitního systému . Nedostatek zinku může vést k odumírání vlasových folikulů, což se děje v důsledku poškození syntézy DNA a proteinů.

18. MŮŽE DODAT ŽIVINY VLASOVÝM FOLIKULŮM

Prášek z moringy může být mimořádně bohatý na různé vitamíny. Nedostatek vitaminu B6, biotinu, inositolu a kyseliny listové způsobuje vypadávání vlasů . Vitamíny C a E na druhé straně může zlepšit cirkulaci v rámci pokožky hlavy, čímž může zvýšit objem živin dostupných pro vlasové folikuly (cibulky). To v konečném důsledku může vést k růstu silnějších a zdravějších vlasů. Vitamin C je potřebný k udržování zdraví krevních kapilár, které přinášejí krev do vlasových folikulů.

 
 
 
 
 
 
Moringa od PUREA
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze