Kategorie
 
 
 
 
 
 

5 důvodů, proč je mouka mletá na kameni lepší než obyčejná

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
30.07.2022

Až do 19. století se mouka mlela na kamenných mlýnech. S výdobytkem moderních technologií kamenné mlýny nahradily ocelové válce. Průmyslový způsob mletí je ekonomicky výhodnější. Ztráty však přicházejí ve výživě lidí . Více se dočtete v článku.

Celé to začalo v Egyptě

Historie mletí mouk na kamenných mlýnech sahá daleko do egyptské říše. Egypťané drtili zrna na kamenném hmoždíři. Později se vyvinula metoda se dvěma kulatými kameny položenými na sebe. Součástí byla rukojeť použitá k otáčení horního kamene.

Revoluce v mletí pšenice nastala v roce 1870 . Vznikl mlýn vybavený více soubory ocelových válců otáčejícími se různou rychlostí, aby zrno zlomily a rozdrtily. Začala se vyrábět mouka ve velkém množství skladovaná na obrovských farmách, družstvech a silách.


Zdroj: 123rf.com, Image ID: 65687125

Mouka z kamenného mlýna má řadu výhod

Každé obilné zrnko obsahuje před umletím jedinečnou směs vitamínů, minerálů, enzymů, bílkovin, stopových prvků a vlákniny. Moderní mlýnářské technologie vyrábějí mouku mletím obilí na vysokých otáčkách ocelových válců. Výsledkem je mouka zbavená původních výživných látek.

Mouka umletá mezi mlýnskými kameny je unikátní . Řemeslné zpracování mouky z kamenného mlýna probíhá pomalu a za studena. Tento postup umožňuje zachovat všechny výživné látky obsažené v původním zrnu.

Těsto připravené z mouky z kamenného mlýna je po upečení nadýchané, krásně voňavé a mimořádně chutné s prodlouženou trvanlivostí. Konzumace pečiva připraveného z řemeslně mleté mouky vede ke snížení hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Studie ukázaly, že dieta s nízkým glykemickým indexem snižuje tělesný tuk as tím spojené rizikové faktory pro vznik diabetu a kardiovaskulární onemocnění.

Mletí mouky tradiční metodou kamenného mlýna je navíc přátelské k životnímu prostředí . Ve srovnání s průmyslovou technologií je méně energeticky náročné.

5 výhod mletí mouky na kamenném mlýně ve zkratce:

  • výživné látky jsou zachovány - mele se celé zrno při nízké teplotě
  • benefity pro zdraví
  • nadýchanost, krásná vůně, výrazná chuť těsta
  • těsto má prodlouženou trvanlivost
  • šetření životního prostředí


Zdroj: 123rf.com, Image ID: 65781202

Perfektní italská mouka Antico Molino Rosso

Značka DOBRIO upřednostňuje kvalitu a poctivost. Na našem e-shopu naleznete široký výběr mouk mletých na kamenném mlýně Antico Molino Rosso . Každá fáze výběru a čištění obilovin podléhá přísné kontrole pro zajištění mimořádné kvality.

Obilí se mechanicky čistí a umletou mouku kontrolují odstraňovače kamene a dva optické třídiče. Každá šarže mouky se navíc testuje z pohledu chemických a makrobiologických ukazatelů. Proces mletí na kamenném mlýně probíhá pomalu při 80 ot/min , takže mouka nepřesáhne teplotu 45°C. Mouka si zachová všechny organoleptické vlastnosti čerstvé mouky a živiny nacházející se v klíčku. Přesvědčte se sami o výjimečné kvalitě.

 
 
 
 
 
 
Múky mleté na kamennom mlyne
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze