Kategorie
 
 
 
 
 
 

5 tipů, jak žít bez laktózy plnohodnotně

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
24.09.2022

Zjistili vám intoleranci na laktózu? Žádný stres. Bez laktózy lze žít plnohodnotně. Přinášíme 5 užitečných tipů, které vám mohou pomoci

Co je intolerance na laktózu?

Laktóza je mléčný cukr obsažený v mléce a mléčných produktech. Organismus je schopen laktózu štěpit pomocí enzymu laktáza , který se nachází v tenkém střevě. Pokud tělo nedokáže vyprodukovat dostatečné množství laktázy, přechází laktóza do tlustého střeva a začnou se projevovat příznaky intolerance na laktózu .

Mezi nejčastější příznaky patří bolesti břicha, průjem, zvracení nebo plynatost. Další známky jsou problémy s pletí, zarudnutí, afty či problémy s dýcháním.

Rozlišujeme také alergii na mléko , kdy u jedince nastává nežádoucí reakce na bílkovinu kravského mléka. Nejčastěji se vyskytuje u malých dětí a časem může zmizet.

1. Pozorně čtěte složení výrobků

Dnes je obtížné rozeznat, kde všude se skrývá laktóza . Při běžném nákupu potravin doporučujeme zahrát si na detektiva. Naučte se slova označující laktózu a pečlivě studujte etikety.

Mléko, máslo, sýry, tvaroh, smetana jsou očividné alergeny . Někteří výrobci však mléčné složky „skrývají” pod různé názvy. Speciálně si dávejte pozor na syrovátku , kasein , sušené mléko , syrovátkové bílkoviny či beta-laktoglobulin . Laktózu najdete také v sušenkách, pečivu, proteinech, nápojích a lécích.


Zdroj: 123rf.com, Image ID: 45955817

2. Dejte šanci rostlinným nápojům

Rostlinné mléko je úžasná náhražka klasického mléka. Výborně se hodí do snídaňových kaší, cereálií, pečení, smoothies nebo do kávy. Na trhu najdete pestrý výběr oříškových příchutí - kokosové , mandlové , kešu mléko.

Pokud jste alergičtí na ořechy, vyzkoušejte sójové, ovesné, rýžové či makové rostlinné mléko. Za zmínku stojí výživný jáhlový nápoj . V nabídce DOBRIO máme lahodná rostlinná mléka od italské značky isola Bio . Vybere si opravdu každý.

3. Nebojte se ztráty vápníku

„Pokud nebudeš pít dostatek mléka a jíst mléčné výrobky, bude ti chybět vápník.” Tento výrok slyšel v dětství snad každý. Není pravdivý. Se stravováním se bez laktózy nepřijdete o potřebný vápník . Existuje množství bezlaktózových potravin s vysokým obsahem vápníku jako mák, brokolice, kapusta, zelí, cizrna, sója a fazole.

Pokud nedokážete doplnit vápník z rostlinné stravy, zvažte výživové doplňky . Na webu DOBRIO naleznetepráškový nápoj s obsahem vápníku .


Zdroj: 123rf.com, Image ID: 18091150

4. Sýry, máslo, jogurty a pomazánky

S bezlaktózovou dietou nepřijdete o požitek z oblíbených sýrů, jogurtů či másla. Nahraďte je alternativami bez laktózy. Nabídka bezlaktózových výrobků je v současnosti pestrá. V obchodech hledejte potraviny s nápisem lacto free nebo bez laktózy .

Doporučujeme například BIO tahini sezamové máslo od DOBRBIO. Můžete jej použít k natírání pečiva nebo k přípravě dezertů. Vyzkoušejte také bohatou nabídku ořechových másel bez laktózy.

5. Vsaďte na domácí vaření

Stravování v restauraci patří k běžnému životnímu stylu moderního člověka. Vyberte si restauraci, která připravuje jídlo poctivě a má přehled o jednotlivých složkách v pokrmech. Pokud si nejste jisti složením, vždy se raději informujte u číšníka. Každá restaurace by měla mít uvedené alergeny v jídelním lístku.

Při stravování doma máte 100% kontrolu nad jídlem. Vaření bez laktózy vyžaduje ze začátku změnu zažitých zvyků. Sázka na jistotu je zelenina a ovoce. Doporučujeme do stravy zakomponovat tofu, ryby a luštěniny. Věříme, že přechod ke stravování bez laktózy bude snadný.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze