Kategorie
 
 
 
 
 
 

5 tipů, jak žít bez lepku zdravě a chutně

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
17.05.2022

Celiakie nebo citlivost na lepek není konec světa. Bez lepku lze žít zdravě a plnohodnotně . Pomůže vám několik našich tipů.

Kde všude se nachází lepek?

Lepek nebo lepek je přírodní bílkovina přirozeně vyskytující se v pšenici a příbuzných obilovinách. Mezi nejčastější potraviny s lepkem patří mouka, těstoviny, strouhanka, pšeničný škrob, kuskus, bulgur, müsli, granola či pečivo různého druhu.

Typy obilovin, které obsahují lepek:

  • pšenice
  • žito
  • špalda
  • durum
  • ječmen
  • semolina
  • oves (s výjimkou bezlepkového ovsa)
  • kamut

Lepek nemá významnou nutriční hodnotu, ale je důležitý při zpracování mouky . Díky lepku se z mouky při spojení s vodou stává lepivá hmota. Dodává cestu pružnost a drží jej pohromadě. Díky lepku je pečivo nádherně křupavé.

Pozorně číst etikety se vyplatí

Vyhýbáte se lepku? Ujistěte se, že potraviny v nákupním košíku jsou 100% bezlepkové. Je pravděpodobné, že v obchodech budete ze začátku trávit trochu víc času. Studování malých písmenek na etiketách lze zabrat. V Evropské unii musí být přítomnost lepku v potravinách řádně označena. Všímejte si na obalech symbol přeškrtnutého klasu nebo nápis gluten-free .

Na e-shopu DOBRIO si můžete být jisti složením potravin bez lepku . V nabídce máme například bezlepkové těstoviny vyrobené z bezlepkových semen umletých na kamenném mlýně určeném k mletí výhradně plodin bez lepku. „Bezlepkáče” určitě potěší i lahodné gluten-free pamlsky nebo granola .

celiakie
Zdroj: 123rf.com, Image ID: 39712299

Najděte si oblíbenou značku produktů bez lepku

Doporučujeme najít si oblíbenou značku potravin bez lepku. Budete si tak na 100% jisti bezlepkovým složením. Na e-shopu DOBRIO naleznete BIO italského výrobce Antico Molino Rosso nebo La Finestra sul Cielo .

Mějte ve stravě dostatek vlákniny

Celiatici nebo lidé s citlivostí na lepek přirozeně vyloučí z jídelníčku obiloviny jako první. V obilovinách se však nachází množství vlákniny. Sáhněte po bezlepkových potravinách s vysokým obsahem vlákniny .

Ze zeleniny je to zejména chřest, růžičková kapusta, lilek, batáty, brokolice a artyčoky. Z ovoce jde zejména o jablka, maliny, švestky, ostružiny nebo rozinky. K doplnění vlákniny slouží také mandle nebo konopná či chia semínka. Dopřejte si také luštěniny jako fazole, čočka, cizrnu nebo dejte šanci bezlepkovým obilovinám .

bezlepkový chléb
Zdroj: 123rf.com, Image ID: 64963060

Pozor na skrytý lepek ve stravě

Gluten naleznete v pokrmech, kde byste to možná nečekali. Lepek obsahují hranolky, krokety, klobásy, bramborové placky, chipsy, zmrzlina, pudink, čokoláda, hořčice, kečup a mnohé sladkosti.

Při bezlepkové dietě je sázka na jistotu ovoce , zelenina , semínka , ořechy , ryby , vejce , maso v nezpracovaném stavu, mléko a mléčné výrobky. Bez obav můžete jíst obiloviny jako jáhly, pohanka, kukuřice, rýže, quinoa, bezlepkový oves nebo amarant.

Bez výčitek si můžete nadále pochutnávat na pečivu. Na internetu najdete spoustu receptů pro přípravu bezlepkového chlebíku . Vyzkoušejte také naše bezlepkové mouky od výmyslu světa.

A co je nejdůležitější, buďte k sobě laskavý. Lepek se ze života nedá odstranit ze dne na den. Ze začátku to bude obtížné. Na život bez lepku si ovšem postupně zvyknete.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze