Kategorie
 
 
 
 
 
 

7 výživových doplňků důležitých pro vegany

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
24.09.2022

Chcete přejít na veganskou stravu? Ujistěte se, že bude obsahovat všechny podstatné živiny. Zařaďte do svého jídelníčku následující výživové doplňky.

Mnozí lidé začínají s veganstvím tak, že ze stravy vyloučí maso a všechny živočišné produkty. Zapomenou je však nahradit rostlinnými alternativami. Poradíme vám, na které vitamíny a minerály byste neměli zapomínat.

Vitamin B12 je základ

Vitamin B12 se přirozeně nachází pouze v produktech živočišného původu. Nedostatek B12 se projevuje rychlým vyčerpáním organismu, únavou a změnami nálad. Je důležitý pro správné fungování imunitního systému.

Doporučený denní příjem je 2,4 mikrogramů . V poslední době se doporučuje denní dávka 4 až 7 mikrogramů . Zvýšený příjem je potřebný zejména u těhotných a kojících žen. Efektivní lze doplnit výživovými doplňky. Vegani si mohou hodnoty vitamínu B12 nechat pravidelně kontrolovat u lékaře.

Trojice vápník, zinek a železo

Vápník je důležitý minerál odpovídající za kvalitu kostí, zubů a vlasů. Vegani jej získávají zejména z máku, brokolice, kapusty, zelí, cizrny, sóji či černé fazole. Doporučený denní příjem vápníku je pro většinu dospělých stanoven na 1 000 mg denně . Pokud nedokážete vápník doplnit z rostlinné stravy, měli byste zvážit výživové doplňky. Na našem webu naleznete 100% veganpráškový nápoj vápníku a hořčíku s vitamínem C .

Železo je esenciální minerál a stopový prvek. Tělo si ho neumí vyrobit, proto je třeba jej neustále doplňovat. Hlavním úkolem železa je přenášet kyslík v červených krvinkách do všech buněk těla. Jeho nedostatek způsobuje anémii, únavu a poruchy imunity.

Přirozeně se vyskytuje v obilovinách a pseudoobilninách jako quinoa, oves, pšenice či jáhly. Najdete jej také v luštěninách nebo sójových produktech jako tempeh či tofu. Vyzkoušejte naše veganské výživové doplňky lipozomální železo s vitamínem C .

Zinek je důležitý pro syntézu DNA a dělení buněk. Aktivuje více než 200 enzymů a je součástí buněčných membrán. Je nezbytný pro zdraví pokožky , vlasů a nehtů. Optimální denní dávka zinku je 8 mg u žen a 11 mg u mužů. Můžete jej doplnit prostřednictvím lipomazálního zinku v kombinaci s vitamínem C


Zdroj: 123rf.com, Image ID: 47556292

Nezapomínejte na omega-3 mastné kyseliny

U veganství si dávejte pozor na dostatečný příjem omega-3 a omega-6 mastných kyselin . Tyto látky udržují zdravé srdce a snižují riziko srdečně cévních chorob. Přirozeně se vyskytují zejména v mastnějších rybách (tuňák, losos). Nacházejí se také v chia semínkách a lněných semínkách . Vyzkoušejte náš nerafinovaný za studena lisovaný konopný olej s bohatým obsahem mastných kyselin.

Doplňujte jód

Denně byste měli přijmout alespoň 150 μg jódu . Podílí se na tvorbě hormonů štítné žlázy, která ovlivňuje množství funkcí v těle. Jód je důležitý pro vývoj mozku , správnou funkci nervů a svalů.

Velké množství jódu naleznete například v mořských řasách kombu , wakamu či nori . Bohaté množství obsahuje také aronie. Na e-shopu nabízíme sušenou aronii v BIO kvalitě.

Myslete na selen

Selen je důležitý pro tvorbu antioxidačních enzymů. Pomáhá bojovat proti každodennímu oxidačnímu stresu. Také ovlivňuje funkci štítné žlázy. Denní příjem by se měl pohybovat od 55 po 200 μg. Nejznámějším rostlinným zdrojem selenu jsou pára ořechy. Doporučujeme také efektivní doplnění v podobě veganských kapslí od Adelle Davis na e-shopu DOBRIO.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze