7 fází zpracovávání mouky ve mlýně Antico Molino Rosso
V následujícím článku si povíme jak se skladuje obilí a co se s ním následně děje až je z obilí finální produkt - zabalená mouka.
1 - SKLADOVÁNÍ OBILOVIN
Skladování obilovin Molino Rosso se provádí v silách, které jsou vybaveny ventilačním systémem pro jejich správné skladování. Zvláštní pozornost je věnována nákupu obilovin: z každé nové šarže obilí se před vykládkou provádí odběr vzorků pro analýzy zaměřené na ověření druhu, kvality a vlhkosti před odesláním na sklad. Na každé šarži obilovin se provádí multireziduální analýza , která představuje základ a je zárukou pro spotřebitele. Nakupujeme jen bio obiloviny , které evidentně pocházejí od firem, které využívají jen metodu ekologického zemědělství.
2 - ČIŠTĚNÍ OBILÍ
Primární kvalita mouky je nutně určena dobrým vyčištěním obilniny před jejím zpracováním. První krok se uskuteční před umístěním obilovin do skladovacích sil, kde se odstraní nejlehčí nečistoty jako sláma, hmyz a prach . Následně před mletím proběhnou následující kroky čištění, jako je optický třídič, síto, odstraňovač kamenů, třepačka, detektor kovů a kartáč .
3 - MLETÍ NA KAMENNÉM MLÝNĚ
Mletí na kameni bylo vždy silnou stránkou Antico Molino Rosso, neboť se provádí uprostřed závodu, který spojuje historii s inovacemi, což představuje pro společnost centrum celé organizace. Nízká rychlost zpracování zabraňuje přehřátí mlýnských kamenů, neovlivňuje lipidově-vitamínové vlastnosti mouky a skutečně vytváří produkt uznávané kvality. Díky tření (ne sekání) je olej z pšeničných klíčků velmi vzácný , protože je bohatý na vitamin E (tokoferol), vitaminy skupiny B, minerály atd., zvlhčuje endosperm (klíček) , čímž vytváří skutečně vynikající konečný produkt.
4 - SÍŤOVÁNÍ
V závislosti na hotovém produktu, který se rozhodnete získat, jako je celozrnná, polozrnná, mouka typu 0, typ 1 a typ 2, lze zvolit více či méně důkladný stupeň prosévání .
5 - MÍCHÁNÍ MOUK
Míchárna, moderní a na snímačích zatížení, nám umožňuje precizně a kontrolovaně homogenizovat všechny mleté mouky pro každou dávku. To výrazně ovlivňuje kvalitu produktu.
6 - BALENÍ
Balírna Antico Molino Rosso se skládá z několika balicích strojů : zcela nový 1kg papírový balicí stroj, dva nové vertikální balicí stroje na celofán a pohliníkovaný papír, ventilový balicí stroj na 25 kg a otevřená ústa na 5 kg. Oblast balení je oddělena sama o sobě díky jemnému procesu.
7 - LOGISTIKA
Ve skladu mouky se nachází až 5 10-tunových sil . Nejrafinovanější mouky jsou uloženy v každém síle k odběru vzorků, který se provádí před smícháním a následným balením . V oblasti mouky, ve skladech hotových výrobků, v oblasti balení a v celém podniku jsou klimatizační systémy pro zajištění optimální teploty a vlhkosti .