Kategorie
 
 
 
 
 
 

9 receptů jak uvolnit zácpu a vyvolat stolici

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
10.03.2024

Zácpa je zdravotní problém, který každého z nás už potrápil. Příčiny mohou být různé – od onemocnění jako syndrom dráždivého tračníku až po Parkinsonovu chorobu. Častěji než následek nějakého onemocnění je zácpa způsobená nesprávným stravováním . Například nadměrná konzumace mléčných výrobků nebo nedostatečný příjem tekutin mohou způsobit ucpání potravy ve střevech. Stejně se na tom podílí i sedavý způsob života. V takových případech lidé hned sáhnou po projímadlech a jejich časté užívání může přispět ke zhoršené funkčnosti vašich střev. No a z krátkodobého hlediska projímadla zase omezují vstřebávání živin z potravy či absorpci užívaných léků. Proto namísto projímadel vám chceme doporučit některý z následujících přírodních receptů.

1. UMETABLETY

Umetablety obsahují spoustu vápníku, železa a fosforu. Rovněž jsou v nich významné organické kyseliny. Mají silné antiseptické a antibiotické vlastnosti, dokážou neutralizovat zkonzumovaný cukr v těle. Jsou významným bojovníkem proti zácpě.

2. TEPLÁ VODA

Zahájení dne s čistou vlažnou vodou dokáže nastartovat váš trávicí systém. Alternativou může být i káva nebo čaj, ale čistá voda je z hlediska hydratace lepší. Po užití nápojů s kofeinem je však třeba vypít další extra 2 až 4 sklenice čisté vody, abyste vykompenzovali jejich močopudné účinky.

3. SLIVKY A CELOZRNNÉ CEREÁLIE

K uvolnění zácpy odborníci doporučují dát si k snídani něco bohatého na vlákninu. Vhodné jsou například ovesné vločky spolu se sušenými nebo čerstvými švestkami.

4. OLIVOVÝ OLEJ

Olivový olej si představte ve vašem těle jako motorový olej v autě. Oba zajišťují, aby se věci hýbaly. Chcete-li se rychle zbavit zácpy, vypijte ráno na prázdný žaludek 1 polévkovou lžíci olivového oleje. Pokud je jeho chuť na vás příliš silná, smíchejte ho s 1 až 2 čajovými lžičkami citrónové šťávy.

5. CITRONOVÁ ŠŤÁVA

Určitě jste už slyšeli, jak vůně dokáže někdy nastartovat mozek a paměť. Vůně citrónu zase funguje jako stimulant pro váš trávicí systém. Vypijte směs šťávy z 1 citronu a 2 dcl vlažné vody.

6. LNĚNÁ SEMÍNKA

O lněných semínkách jako o novodobé super potravině jste už také určitě slyšeli. Pro trávicí trakt dokáže dělat přímo divy. Smíchejte 1 až 2 polévkové lžíce pomletých lněných semínek s vašimi ranními cereáliemi nebo je jednoduše přidejte do sklenice vody a vypijte.

7. ŠPENÁT A POMERANČ

Rozmixujte v mixéru pár listů špenátu s vlažnou vodou a čerstvým pomerančovým džusem a vypijte to. Pomůže vám to nejen odstranit zácpu, ale navíc to také vyčistí vaše střeva.

8. SODA BIKARBONA

Soda bikarbona je v lidové medicíně přímo všelékem. Tak jako při mnoha jiných onemocněních, výborně zabírá i při zácpě. Smíchejte 1 čajovou lžičku sody bikarbony v 1 dcl teplé vody a vypijte to. Nepotrvá dlouho a bude po zácpě.

9. POHYB

Když sedíte vy, všechno ve vás sedí také. Odborníci uvádějí, že nejjednodušším způsobem, jak předcházet zácpě je pohyb a cvičení. Dokonce i lehké cvičení, jakým je procházka, dokáže poměrně rychle přinést ohromnou změnu v průchodu potravy vašimi střevy.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze