Bezlepková focaccia
Naše články - BLOG
18.08.2024
Lahodný recept na bezlepkovou focacci na bázi brambor, vyrobenou s naší bezlepkovou směsí na chléb Spigabuona. Je ideální jako příloha k aperitivu. Postupujte podle našich tipů krok za krokem, abyste získali vláčnou, měkkou a chutnou focacci.
Příprava: 30 minut + kynutí
Počet porcí: 8 - 10 osob
Obtížnost: Střední
Doba pečení: 40 minut
Ingredience
- 400 g bezlepkové směsi na chléb SpigaBuona
- 400 g uvařených, oloupaných a rozdrcených brambor
- Polovina kostky droždí (12 g čerstvého droždí)
- 300 ml teplé vody
- 20 ml extra panenského olivového oleje Salvagno
- 8 g soli
Na solanku
- 6 PL vody
- 3 PL olivového oleje
- 1 čl. soli
- Smíšené aromatické bylinky podle chuti
POSTUP
- Uvařte brambory a nechte je vychladnout. Potom je rozmačkejte pomocí pučidla nebo drtiče na brambory.
- V misce smíchejte mouku s uvařenými a rozdrcenými bramborami a promíchejte s vidličkou. Přidejte droždí rozpuštěné v polovině vody z receptu a opět promíchejte, dokud nezískáte hrudkovité těsto.
- Přidejte olivový olej, zbytek vody a sůl. Míchejte přibližně 10 minut, dokud nedosáhnete hladkého a pevného těsta. Vložte jej zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout 2 hodiny ve vypnuté troubě.
- Po vykynutí těsto zdvojnásobí svůj objem. Vymažte si plech a ruce zbylým olivovým olejem a vyklopte těsto do formy. Pomocí prstů vytvořte na povrchu klasický vzhled focaccie.
- Zapněte troubu na 200 °C ve statickém režimu. Připravte solanku smícháním vody, oleje a soli v misce.
- Nalijte solanku na focacci a prsty vytvořte na povrchu otvory. Ozdobte rozmarýnovými lístky.
- Pečte při 200 °C přibližně 40 minut, dokud focaccia nezíská zlatavou barvu.
- Nechte vychladnout na mřížce před podáváním.