Kategorie
 
 
 
 
 
 

Bezlepková focaccia

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
18.08.2024

Lahodný recept na bezlepkovou focacci na bázi brambor, vyrobenou s naší bezlepkovou směsí na chléb Spigabuona. Je ideální jako příloha k aperitivu. Postupujte podle našich tipů krok za krokem, abyste získali vláčnou, měkkou a chutnou focacci.

bezlepkova focaccia

Příprava: 30 minut + kynutí
Počet porcí: 8 - 10 osob
Obtížnost: Střední
Doba pečení: 40 minut

Ingredience

  • 400 g bezlepkové směsi na chléb SpigaBuona
  • 400 g uvařených, oloupaných a rozdrcených brambor
  • Polovina kostky droždí (12 g čerstvého droždí)
  • 300 ml teplé vody
  • 20 ml extra panenského olivového oleje Salvagno
  • 8 g soli

Na solanku

  • 6 PL vody
  • 3 PL olivového oleje
  • 1 čl. soli
  • Smíšené aromatické bylinky podle chuti

POSTUP

  1. Uvařte brambory a nechte je vychladnout. Potom je rozmačkejte pomocí pučidla nebo drtiče na brambory.
  2. V misce smíchejte mouku s uvařenými a rozdrcenými bramborami a promíchejte s vidličkou. Přidejte droždí rozpuštěné v polovině vody z receptu a opět promíchejte, dokud nezískáte hrudkovité těsto.
  3. Přidejte olivový olej, zbytek vody a sůl. Míchejte přibližně 10 minut, dokud nedosáhnete hladkého a pevného těsta. Vložte jej zpět do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout 2 hodiny ve vypnuté troubě.
  4. Po vykynutí těsto zdvojnásobí svůj objem. Vymažte si plech a ruce zbylým olivovým olejem a vyklopte těsto do formy. Pomocí prstů vytvořte na povrchu klasický vzhled focaccie.
  5. Zapněte troubu na 200 °C ve statickém režimu. Připravte solanku smícháním vody, oleje a soli v misce.
  6. Nalijte solanku na focacci a prsty vytvořte na povrchu otvory. Ozdobte rozmarýnovými lístky.
  7. Pečte při 200 °C přibližně 40 minut, dokud focaccia nezíská zlatavou barvu.
  8. Nechte vychladnout na mřížce před podáváním.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze