Domáci bezlepkové piškoty Savoiardi
Naše články - BLOG
14.08.2024
Piškoty savoiardi, známé také jako savoiardi, jsou jemné a nadýchané sušenky, které jsou základem zejména dezertů jako tiramisu. Piškoty se po upečení mohou použít jako základ do dezertů, ale výborně chutnají i samostatně posypané moučkovým cukrem. S bezlepkovou směsí na sladké Spigabuona si můžete ručně připravit vynikající bezlepkové piškoty, které jsou lehké, bez přidaného cukru a bez chemických přísad.
INGREDIENCE - cca. 10ks piškot Savoiardi
- 60 g Bezlepkové směsi na sladké Spigabuona
- 2 vejce
- 60 g třtinového cukru (krystalový)
- strouhaná bio citrónová (pomerančová) kůra
- Špetka soli
- Práškový třtinový cukr (k posypání)
POSTUP
- Předehřejte troubu na 200 °C (s ventilátorem) a vystlejte plech pečícím papírem.
- Oddělte žloutky od bílků.Žloutky smíchejte s citrónovou (pomerančovou) kůrou. Z bílek a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh.Po vyšlehání přidejte třtinový cukr a pokračujte ve šlehání. Žloutky postupně vmíchávejte do vyšlehaného sněhu: přidejte polovinu žloutků a jemně promíchávejte zespodu nahoru, aby se zachovala lehkost směsi. Postup zopakujte s druhou polovinou žloutků.
- Prosejte bezlepkovou směs na sladké přes síto (aby nabyla vzdušnost). Prosetou mouku jemně zapracujte do směsi, míchejte opět zespodu nahoru pomocí špachtle. Směs vložte do cukrářského sáčku s hladkou tryskou nebo bez ní.
- Formujte tvar piškotu Savoiardi na plechu, přičemž nechte prostor mezi nimi. Měly by být dlouhé přibližně 6 cm a široké 2 cm. Před pečením je posypte krystalovým cukrem a následně moučkovým cukrem.
- Pečte v troubě při 200 °C přibližně 5 minut, nebo dokud piškoty nebudou mírně nazlátlé. Piškoty nechte úplně vychladnout před jejich použitím do tiramisu nebo jiných dezertů.
zdroj: https://molinorosso.com/tiramisu-gluten-free-bio/