Kategorie
 
 
 
 
 
 

Borůvky: zdravotní benefity a tipy ke konzumaci

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
07.08.2022

Borůvky jsou jedním z výjimečně zdravých ovocí. Často jsou zařazovány mezi superpotraviny pro jejich blahodárné účinky . V článku naleznete zmíněné zdravotní benefity a pár tipů ke konzumaci

Seznamte se s borůvkou

Borůvka je polokeř z čeledi vřesovcovité, odborně nazývaný brusinka borůvková . Dorůstá výšky 10-20 cm a roste v nadmořské výšce 800-1800 m nm Kvete od května do června. Nejlepší období pro sklizeň je od konce července až do začátku září.

Ochutnejte čaj, kompot nebo šťávu

Vysušením listů a plodů si můžete připravit chutný čaj . Stačí zalít 2 lžičky sušených listů 250 ml vroucí vody a nechat 10 minut louhovat. Při průjmu obzvláště účinkuje čaj ze sušených plodů ve stejném poměru.

K osvěžení během letních dnů doporučujeme 100% šťávu z volně rostoucích borůvek . Zkuste jí pokapat korpus na dort nebo koláč. Cestu dodá měkkost a vdechne jemně nakyslou chuť. Šťáva je dostatečně koncentrovaná, proto se často využívá jako sirup . Při zánětech ústené dutiny a hrtanu použijte šťávu jako kloktadlo .

Mimo sezónu si můžete pochutnávat na zavařených borůvkách . Obsah vitamínů zůstává stejný a chuťově jsou vynikající . Kompot se hodí k přípravě ovocných dezertů, pudinků nebo k dochucení snídaňové kaše. Praví fajnšmekři si jej mohou vychutnat samotný.


Jaké benefity borůvky přinášejí?

1. Zdravá krev a cévy

Borůvky jsou prospěšné pro celý kardiovaskulární systém . Díky obsahu vitamínu A, antokyanů a multifunkčních látek posilují kapilární stěny . Fialové kuličky obohacené o železo také pomohou s chudokrevností . V neposlední řadě je třeba zmínit příznivé účinky při snižování hladiny cukru a cholesterolu v krvi .

2. Bojovnice s problémy močové soustavy

Mimořádně účinné jsou borůvky v boji proti opakovaným infekcím močových cest . Díky vysokému obsahu flavonoidů a antokyanů zabraňují usazování bakterií na sliznicích močových cest. Pomáhají tak předejít zánětům močového měchýře a močové trubky .

3. Péče o pleť

Pokožka také čerpá ze zdravotních účinků borůvek. Obsažený vitamín E podporuje regeneraci pokožky a zpomaluje stárnutí . Doporučují se konzumovat u problematické pleti se sklonem k akné. Vitamin A posiluje tkáně a reguluje produkci kožního mazu . Zároveň chrání pleť před následky UV záření , prachu a kouře .

4. Silná imunita

Vitamíny A, B a C skryté pod jemnou slupkou borůvky posilují imunitní systém a chrání tělo před infekcemi a bakteriemi . Při nachlazení je proto hrstka tohoto ovoce více než prospěšná. Lidé s alergiemi je ocení zejména díky účinkům podobným kortizonu , který se přirozeně vytváří v nadledvinkách.

5. Antioxidantová bomba

Borůvky patří mezi ovoce s největším množstvím antioxidantů. Je to díky antokyanům (pigmentům). Antokyany mají výjimečné antioxidační účinky, které chrání tělo před volnými radikály . Právě radikály způsobují urychlené stárnutí a podněcují vznik několika onemocnění a rakoviny .

6. Trávení bez obtíží

Látky v borůvkách dokáží pomoci během průjmu nebo zácpy . Účinně dezinfikují tělo a pomohou při otravách z jídla . Konzumace borůvek je vhodná během diety . Dodávají pocit nasycení a redukují tuk z břicha. Stávají se skvělým nízkokalorickým občerstvením.

Agritur borůvky

Naše rodinná společnost BIO nákupy sro jako jediná ve střední Evropě spolupracuje se sdružením zemědělců Cooperativa Agritur . Pěstitelé sbírají borůvky z čistého horského prostředí regionálního parku Corno alle Scale na severu Itálie.

Borůvky z Corno alle Scale v porovnání s průmyslově pěstovanými borůvkami obsahují mnohem více antioxidantů . Laboratorní výsledky na obsah antioxidantů (antokyanů) prokázaly, že borůvky obsahují ve 100g až 684 mg antokyanů.

O tom, že borůvky z Corno alle Scale patří mezi nejkvalitnější na světě svědčí i fakt, že borůvkový džem TOP BIO byl v roce 2016 oceněn zlatou medailí za kvalitu v soutěži Confraternita dello Gnocco D´Oro. Do soutěže bylo zapojeno 23 výrobců džemů z 5 provincíí.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze