Kategorie
 
 
 
 
 
 

Chlorella Pyrenoidosa - odhalte tajemství chlorelly

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
23.02.2023

CHLORELLA PYRENOIDOSA je smaragdově zelená jednobuněčná řasa patřící do třídy Trebouxiophyceae a čeledi Chlorellaceae. Chlorella má schopnost množit se neuvěřitelnou rychlostí. Reprodukční proces lze rozdělit do několika etap: růst-zrání-zralost-dělení. Chlorella se rozdělí na čtyři dceřiné buňky za méně než 24 hodin.

Chlorella byla jednou z prvních forem života , která se objevila na Zemi asi před 2,5 miliardami let a byla prvním organismem, který obsahoval jednoznačné jádro . O jeho přítomnosti svědčí fosilie z Precambiana. Chlorella byla objevena Martinusem Willemem Beijerinkem, holandským mikrobiologem a botanikem v roce 1890. Název Chlorella je odvozen z řeckého chlorosu, což znamená zelená , az latinské zdrobněliny ella, což znamená malý.

Chlorella byla dehydrována a díky exkluzivnímu procesu Jet Spray dry - Breaking Cell se stala na 99% stravitelnou, čímž se zachovaly živiny uvnitř. Místo pěstování: Tchaj-wan.

Co obsahuje chlorella

Chlorella charakterizuje smaragdově zelená barva díky velmi vysokému obsahu chlorofylu. Chlorella je rostlina známá zdaleka nejbohatší na chlorofyl, obsahuje 5krát více než spirulina a 10krát více než vojtěška.

Chlorella pyrenoidosa, ač je malá, má skvělé vlastnosti a je mimořádným zdrojem životně důležitých látek. Obsahuje všechny esenciální a neesenciální aminokyseliny, komplexní sacharidy, vitamíny, minerální soli, esenciální mastné kyseliny (85% nenasycených tuků), RNA (do 10%), DNA (do 3%), chlorofyl, soubor fytonutrientů a karotenoidy, enzym na trávení), polysacharidy a CGF (růstový faktor chlorella, růstové faktory nebo růstové hormony).

Nejbohatší zdroj nukleových kyselin

Chlorella obsahuje téměř 10 % kyseliny ribonukleové (RNA) a 3 % kyseliny deoxyribonukleové (DNA) a lze ji považovat za nejbohatší zdroj nukleových kyselin ze všech potravin . Obsahuje 17krát více než sardinky , které jsou považovány za nejbohatší potravinu těchto nukleových kyselin.

CGF je jediná skupina látek, která se nachází pouze v jádru chlorelly a obsahuje až 18% její celkové hmotnosti. Je velmi bohaté na nukleové kyseliny (DNA a RNA) spolu s dalšími látkami, jako jsou aminokyseliny, peptidy, vitamíny, minerály, polysacharidy, glykoproteiny a beta-glukany . Chlorella Growth Factor má vlastnosti k opravě poškozených buněk a tkání stimulací růstu nových zdravých buněk .

Chlorella pyrenoidosa je složena ze 65% bílkovin velmi vysoké biologické hodnoty, složená z 20 aminokyselin, včetně všech esenciálních : fenylalanin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, threonin, tryptofan, valin. Chlorella má vysoké množství volných aminokyselin, tj. nesvázaných proteinovým řetězcem, které tělo velmi snadno asimiluje a které jsou prekurzory neuropeptidů.

Chlorella pyrenoidosa obsahuje množství karotenoidů (provitamin A) a xantofyl, thiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), pyridoxin (vitamin B6), kobalamin (vitamin B12), biotin, kyselinu listovou, niacin, kyselinu pantotenovou, vita C. Chlorella obsahuje vitamin D. Doporučená denní dávka (RDA) je 5 mikrogramů denně pro dospělé muže i ženy. Jakmile překročíte hranici padesáti let, denní příjem by měl stoupnout na 10-15 mikrogramů. 2 tablety 250 mg chlorelly pokrývají denní potřebu vitamínu D dospělého člověka (200 IU = 5 mcg).

Vysoký obsah železa

Chlorella obsahuje 167 mg železa na 100 gramů v organické a biologicky dostupné formě : 2 gramy chlorelly pokrývají 30% denní RDA dospělého člověka.

Chlorella obsahuje látku zvanou Chlorellane , která se v extrémně koncentrované formě nachází v CGF, tato látka stimuluje tělo k větší produkci interferonu. Zvyšuje aktivitu makrofágů , posiluje imunitní systém zlepšením aktivity B a T buněk, které brání tělo před napadením viry a choroboplodnými zárodky.

Chlorella jenejlepším přírodním doplňkem chlorofylu . Může být užitečná při různých formách anémie, zlepšuje srdeční kontrakci a je užitečná zejména pro sportovce, neboť zvyšuje jejich odolnost. Chlorofyl je užitečný jako „vnitřní deodorant“, protože pomáhá bojovat proti zápachu z úst, příjemným pachům způsobeným pocením a dalším. I při slabosti způsobené chřipkou působí chlorofyl jako výborné tonikum. Právě pro svoji schopnost podporovat buněčné okysličení, Chlorofyl zlepšuje krevní oběh a podporuje hojení tkání.

Chlorella obsahuje aminokyseliny valin, isoleucin a leucin , takzvané aminokyseliny s rozvětveným řetězcem nebo BCAA . Aminokyseliny s rozvětveným řetězcem se vyznačují tím, že jsou metabolizovány přímo ve svalech, což nám umožňuje přímo vytvářet využitelnou energii pro fyzickou námahu. Svaly jsou schopny využít BCAA přímo pro jakoukoli svou potřebu, a to jak během katabolické fáze při stresu nebo fyzické aktivitě, tak během anabolické fáze. Působí proti nadměrné tvorbě kyseliny mléčné a napomáhají lepšímu spotřebování tuků. Chlorella obsahuje CGF (růstové faktory), které pomáhají zvyšovat svalovou hmotu sportovce.

Komu může pomoci chlorella

Chlorella je přírodní doplněk stravy určený pro ty, kdo sportují na amatérské i profesionální úrovni díky bohatství esenciálních aminokyselin. Chlorella obsahuje biologicky aktivní látky schopné optimalizovat fyzickou a duševní výkonnost, usnadňovat adaptaci na stresové podmínky vyvolané intenzivním a dlouhotrvajícím fyzickým cvičením. Chlorella dokáže zvýšit fyzickou odolnost a schopnost organismu přizpůsobit se environmentálním situacím přetížení a mimořádného stresu, aby se zlepšila celková výkonnost.

Je obzvláště vhodný pro optimální začlenění důležitých mikroživin do veganské a vegetariánské stravy . Zejména pro integraci železa. Chlorella obsahuje vysoké koncentrace organického a biologicky dostupného železa: 2 gramy Chlorelly pokrývají 30% denní RDA dospělého člověka.

Chlorella je obzvláště užitečná pro doplnění stravy sportovců, kteří chtějí zajistit maximální energetickou účinnost a svalový tonus. Chlorella je platnou alternativou k bílkovinám živočišného původu, ideální pro vegetariány a pro ty, kteří netolerují mléčné bílkoviny, pro všechny, kteří se stravují nepravidelně a drží nízkokalorické diety na hubnutí.

Chlorella je zdaleka nejbohatší rostlinou na chlorofyl a právě chlorofyl je zodpovědný hlavně za čistící a detoxikační vlastnosti lidského těla . Chlorella účinně odstraňuje exogenní a endogenní toxiny, osvobozuje tělo od těžkých kovů a používá se v protokolech odstraňování zubního amalgámu . Příjem chlorelly se doporučuje zejména pro kuřáky, pro ty, kteří žijí na znečištěných pracovištích nebo pro ty, kteří jsou vystaveni absorpci toxických látek nebo škodlivého záření.

Chlorella díky přítomnosti růstových faktorů (CGF) snižuje nepohodlí menopauzy a je užitečná při obnově ženského cyklu, obzvláště je užitečná při amenoree sportovkyň.

Chlorella je indikována k obnovení metabolické rovnováhy změněné po příznacích menopauzy, návalech horka, snížení estrogenu, stresu, nevyvážené stravě, sedavém životě, časné menopauze a nadměrné konzumaci chemických molekul.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze