Kategorie
 
 
 
 
 
 

Co je Panthenol?

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
15.09.2024

Pantenol, známý také jako provitamin B5, je složka často používaná v kosmetice a výrobcích pro péči o pleť a vlasy. Je ceněný pro své hydratační a uklidňující vlastnosti, které pomáhají zlepšit zdraví pokožky a vlasů. Pantenol je forma kyseliny pantotenové, která je přirozeně přítomna v těle a hraje důležitou roli v buněčném metabolismu.

Jak pantenol funguje?

Pantenol proniká do kůže a vlasů, kde se přeměňuje na kyselinu pantotenovou, která je součástí koenzymu A. Tento proces pomáhá zlepšit bariérovou funkci pokožky, zvyšuje její schopnost udržovat vlhkost a podporuje regeneraci buněk. V kosmetických produktech působí pantenol jako humektant, což znamená, že přitahuje a udržuje vlhkost, čímž pomáhá udržovat pokožku hydratovanou a elastickou.

Výhody používání pantenolu

Pantenol má vynikající hydratační vlastnosti, které jsou prospěšné pro suchou a poškozenou kůži. Pomáhá zlepšit elasticitu pokožky, zmírňuje podráždění a záněty a podporuje hojení malých poranění. Pantenol je také oblíbenou složkou v šamponech a kondicionérech, neboť pomáhá zlepšit vzhled a pocit vlasů, snižuje třepení a dodává lesk. Je vhodný pro všechny typy pleti, včetně citlivé a aknózní pleti, neboť má uklidňující účinky a podporuje obnovu buněk.

Použití pantenolu v kosmetických produktech

Pantenol se používá v široké škále kosmetických produktů včetně krémů, pleťových mlék, sér, šamponů, kondicionérů, masky na vlasy, balzámů na rty a opalovacích krémů. Je to také častá složka v produktech na ošetření popálenin a drobných poranění, neboť podporuje hojení a snižuje zánět. Díky svým mnohostranným vlastnostem je pantenol oblíbenou volbou pro výrobce kosmetiky, kteří chtějí nabídnout produkty, které poskytují hydrataci, zklidňují a podporují zdravou pokožku a vlasy.

Pantenol a alergické reakce

I když je pantenol obecně považován za bezpečný a účinný pro většinu lidí, někteří mohou mít alergické reakce nebo citlivost na tuto složku. Pokud máte citlivou pokožku nebo alergie, doporučuje se nejprve vyzkoušet malé množství produktu obsahujícího pantenol na malé ploše kůže, abyste se ujistili, že nezpůsobí podráždění nebo reakci. V případě podráždění nebo alergie je důležité přestat používat výrobek a konzultovat s dermatologem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze