Kategorie
 
 
 
 
 
 

Co je RAW?

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
15.09.2024

RAW, nebo raw stravování, znamená konzumaci potravin, které nejsou tepelně zpracovány nad 42°C. Tento stravovací styl je založen na přesvědčení, že tepelná úprava ničí důležité živiny a enzymy potřebné pro optimální zdraví. Lidé, kteří se stravují podle RAW principů, věří, že syrové potraviny mají vyšší energetickou hodnotu a mohou přispět k lepšímu zdraví a vitalitě.

Základní principy RAW stravy

RAW strava zahrnuje čerstvé ovoce, zeleninu, ořechy, semínka, a některé sušené ovoce, které nebylo vystaveno vysokým teplotám. Přívrženci této stravy věří, že konzumace syrových potravin pomáhá udržet energii, podporuje trávení a může vést k lepšímu zdraví. Mnozí také věří, že syrové potraviny obsahují „životní sílu“, která se ztrácí při vaření a tepelné úpravě.

Výhody RAW stravování

Stravování RAW poskytuje tělu bohatství živin v jejich přirozené formě, což může přispět k vyššímu příjmu vitamínů a minerálů. Rovněž podporuje hydrataci, protože většina RAW potravin obsahuje vysoký podíl vody. RAW strava je také bohatá na vlákninu, což podporuje trávení a pomáhá udržovat zdravou váhu. Další výhodou je snížený příjem nasycených tuků a cholesterolu, což může přispět ke zlepšení kardiovaskulárního zdraví.

Výzvy RAW stravy

I když RAW strava nabízí mnoho výhod, může být náročná na dodržování. Vyžaduje důkladné plánování a přípravu jídel, aby se zajistil dostatečný příjem všech potřebných živin. Některé živiny, jako například vitamín B12, železo, vápník a omega-3 mastné kyseliny, mohou být obtížněji dostupné v RAW stravě, a proto může být nutné je doplňovat. Kromě toho, ne všechny potraviny jsou bezpečné ke konzumaci v syrovém stavu a mohou obsahovat bakterie nebo toxiny, které se zničí při vaření.

Příklady RAW jídel a receptů

RAW strava nabízí širokou škálu kreativních jídel a receptů, které mohou být nejen zdravé, ale také chutné. Mezi oblíbená jídla patří RAW smoothie z čerstvého ovoce a zeleniny, RAW saláty s ořechy a semínky, RAW polévky, které se připravují mixováním syrových ingrediencí, a RAW dezerty jako raw koláče a energetické tyčinky. Existuje mnoho kuchařů a restaurací, které se specializují na RAW kuchyni a nabízejí inspiraci pro ty, kteří chtějí vyzkoušet tento stravovací styl.

RAW stravování a detoxikace

Mnozí přívrženci RAW stravy věří, že tento způsob stravování pomáhá detoxikovat tělo od toxinů a podporuje přirozené čistící procesy organismu. Konzumace čerstvých, nezpracovaných potravin může pomoci zlepšit trávení, podpořit funkci jater a ledvin a zlepšit celkový pocit pohody. Nicméně, odborníci varují, že dlouhodobé dodržování striktní RAW stravy bez dostatečného plánování může vést k nutričním nedostatkům.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze