Kategorie
 
 
 
 
 
 

Co je to kamenný mlýn?

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
15.09.2024

Kamenný mlýn je tradiční zařízení, které se používá k mletí obilí a jiných plodin. Je vyroben ze dvou kamenů, které se otáčejí proti sobě a drtí zrna mezi sebou. Tento proces je znám tím, že produkuje mouku s bohatou chutí a jedinečnou texturou, která se liší od mouky vyrobené moderními mlýny. Kamenné mlýny se dnes využívají hlavně v ekologickém zemědělství au malých výrobců, kteří se zaměřují na kvalitu a tradiční metody zpracování.

Jak funguje kamenný mlýn?

Kamenný mlýn pracuje na jednoduchém principu dvou kamenů, z nichž jeden je pevný a druhý se otáčí. Mezi tyto dva kameny se vkládají zrna, která se drtí, když se otáčející kámen pohybuje. Tento způsob mletí je pomalejší v porovnání s moderními válcovými mlýny, ale má několik výhod. Pomalé mletí zabraňuje přehřívání mouky, čímž se zachovávají důležité živiny, vitamíny a minerály. Také umožňuje, aby mouka měla více vlákniny a přirozené enzymy, což přispívá k lepšímu trávení a bohatší chuti.

Historie a význam kamenného mlýna

Kamenné mlýny mají dlouhou historii, která sahá až do doby před naším letopočtem. Byly klíčové pro rozvoj zemědělských společností a jejich schopnost zajistit potraviny pro rostoucí populaci. Tradiční mlýny se používaly v Evropě, Asii a na Blízkém východě a byly centrem společenského a ekonomického života v mnoha komunitách. Modernizace a industrializace však přinesly rychlejší metody mletí a většina tradičních kamenných mlýnů postupně zmizela.

Výhody a nevýhody kamenného mlýna

Kamenné mlýny mají několik výhod oproti moderním mlýnům. Kromě zachování nutričních hodnot mouky a její přirozené chuti jsou také ekologičtější, protože nepotřebují elektřinu ani složité mechanismy. Na druhé straně nevýhodou je nižší efektivita a náročnější údržba, což může zvýšit náklady na výrobu mouky. Proto se dnes kamenné mlýny používají hlavně v malovýrobě nebo v rámci ekologického zemědělství.

Použití kamenného mlýna v moderní kuchyni

V současnosti se kamenné mlýny využívají zejména k výrobě speciálních druhů mouk, jako jsou celozrnná mouka, špaldová mouka, nebo mouka z alternativních zrn. Mnoho pekařů a kuchařů preferuje mouku z kamenného mlýna pro její bohatší chuť a vyšší obsah živin. Navíc tento typ mouky je ideální pro přípravu tradičních řemeslných chlebů a pečiva, které vyžadují kvalitní a autentické suroviny.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze