Kategorie
 
 
 
 
 
 

Co obsahuje lepek? Chutné alternativy bezlepkových potravin

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
17.01.2023

Kdysi téměř neznámá bezlepková dieta je v současnosti často skloňovaným pojmem. Nejde přitom o žádný módní výstřelek v oblasti stravování, ale o vážný zdravotní problém , který způsobuje nemalé problémy. Čtěte dále a zjistěte, které potraviny obsahují lepek, a jak se jim vyhnout pomocí chutných bezlepkových alternativ.

Co je lepek?

Přírodní bílkovina lepek je přirozenou součástí potravin, které běžně zařazujeme do našeho jídelníčku.

Které potraviny obsahují lepek?

Lepek se primárně nachází v:

  • pšenici,
  • moukách jako pšeničná, špaldová, ječná či žitná,
  • obsahuje jej také bulgur , kuskus či sladové výrobky.

Rovněž je složkou potravin, ve kterých byste jej možná na první pohled neočekávali:

  • v klobásách a zpracovaných masných výrobcích ,
  • v hotových omáčkách a dochucovadlech (kečup, hořčice, sójová omáčka),
  • v jogurtech obsahujících obiloviny nebo dokonce v osvěžujících nanucích a zmrzlině .

Nemylte si pojmy

Při reakci těla na lepek rozlišujeme dva pojmy: alergie na lepek a celiakie . Zatímco při alergii na lepek se jedná o přehnanou imunitní odpověď těla, celiakie je dědičná autoimunitní porucha.

Lidé, kteří nejsou citliví na lepek, mohou všechny zmiňované potraviny konzumovat bez obav. V obou případech celiakie či alergie se doporučuje vyloučit z jídelníčku potraviny obsahující lepek.

V opačném případě se každodenní život změní v boj s nepříjemnými zdravotními problémy jako nadýmání, průjem, zácpa, křeče, chronická únava a ztráta hmotnosti.

Zapamatujte si: Kromě alergie na lepek a celiakie je známa také intolerance lepku. Lidé s intolerancí mají příznaky po konzumaci lepku, avšak testy na alergii a celiakii jsou negativní.

Potraviny bez lepku

Potraviny bez lepku můžeme označit jako ty, které neobsahují lepek nebo takové, které nejsou zpracovávány s pšeničnou moukou .

TIP OD DOBRIO: Potraviny bez lepku snadno rozpoznáte díky označení na obalu produktů. Kromě toho, že bezlepkové potraviny mají většinou své pevné místo v prodejnách potravin, jsou označeny symbolem ochranné známky v podobě přeškrtnutého pšeničného klasu . Na obalu také hledejte slova „bez lepku“, „glutenfree“ nebo „glutenfrei“ , které zaručují, že produkt je vhodný při bezlepkové dietě.

U některých potravin nemusíte mít obavu, že budou obsahovat lepek. Mezi nejvyhledávanější z nich patří:

  • bezlepkové obiloviny : amarant, čirok, quinoa, jáhly , speciální mouka bez lepku: sójová, mandlová, manioková, kokosová nebo kaštanová;
  • mléčné produkty: čerstvé mléko, podmáslí, zakysaná smetana, máslo, skyr, tvaroh, mascarpone, smetanový sýr, tvrdý sýr, přírodní jogurty;
  • ovoce a zelenina : všechny nezpracované druhy zeleniny a ovoce, též sušené bylinky bez přísad;
  • pohanka , ve které není lepek,
  • ořechy, semínka, rostlinné oleje;
  • vejce;
  • nápoje : voda, káva, šťávy bez přísad, nearomatizované čaje;
  • sladidla: cukr do domácnosti, med, agavový sirup, glukóza, fruktóza;

Kde lze najít bezlepkové produkty?

S přibývajícím počtem „bezlepkáčů“ roste i dostupnost bezlepkových potravin. Již více není omezena pouze na konkrétní pulty prodejen nebo na speciální obchody se zdravou stravou. Produkty, které neobsahují lepek, najdete ve velkých supermarketech i malých večírcích.

Výjimkou nejsou ani drogerie nebo čerpací stanice, na kterých si můžete vybrat z poměrně rozsáhlé nabídky výrobků od bezlepkových slaných pamlsků po bezlepkové sušenky . Na lidi, držící bezlepkovou dietu myslí stále více i provozovatelé gastro podniků. Pro mlsné jazýčky jsou v cukrárnách samozřejmostí různé druhy zákusků, v restauracích bezlepková jídla a ve sklípcích dokonce i bezlepkový zlatavý mok.

Bezlepkový salát s quinoou rychle a chutně

Pokud držíte bezlepkovou dietu ze zdravotních důvodů nebo jste se pro ni rozhodli dobrovolně, připravit si můžete opravdu rozmanité množství receptů. Pochoutky nasladko, naslano, bezlepkové kaše k snídani nebo svěží pudinky. Možností je víc, než si jen dokážete představit. Inspirovat se můžete například také naším tipem na zdravý a bezlepkový salát z guinoy, který je zároveň zeleninovou vitamínovou bombou.

Pro přípravu salátu potřebujete:

  • 100 – 150 g bílé quinoy bez lepku,
  • 1 feferonku nakrájenou na malé kostičky,
  • 4 rajčata nakrájená na kostičky,
  • 1 okurku nakrájenou na malé kostičky,
  • 100 g na drobno nakrájených oliv,
  • najemno nasekaná petržel,
  • 5 PL olivového oleje,
  • šťávu z citronu,
  • sůl,
  • směs koření za'atar.

Postup : Quinou uvařte podle návodu na obalu, nechte vychladnout a dejte do misky. Veškerou zeleninu nakrájejte nadrobno a přidejte do misky s quinoou. Rovněž k ní přidejte umyté, osušené a najemno nasekané bylinky. Přilijte olivový olej, citrónovou šťávu, dochuťte směsí pepře za'atar, solí a dobře promíchejte. Připravený salát vám vydrží v chladničce 3 – 4 dny ve správně uzavřené skleněné nádobě.

bezlepkový salát s quinoa

Tipy při bezlepkové dietě

Na závěr vám ještě přinášíme stručný přehled, jak s přehledem zvládnete bezlepkovou dietu:

  1. Dávejte si pozor na pokrmy – Ať už si vybíráte z jídelníčku v restauraci nebo prohlížíte nabídku produktů v obchodě, pozorně si prostudujte výběr a také alergeny, které daný výrobek obsahuje.
  2. Připravujte si stravu doma - Ne vždy se vám možná bude chtít, ale pokuste se připravovat bezlepkové pokrmy většinou doma. Budete mít jistotu, že to, co si připravíte, je opravdu bezlepkové. Dopřejte si například bezlepkové těstoviny nebo si upečte chutný koláč z kvalitní bezlepkové mouky .
  3. V domácnosti používejte kuchyňské pomůcky zvláště pro bezlepkovou dietu – Zajistěte si nové plechy na pečení, prkénka na krájení, případně potřeby na mytí, abyste předešli kontaminaci lepkem.
  4. Mějte pevnou výdrž - Bezlepková dieta je běh na dlouhou trať. Vyžaduje odhodlání, pevnou vůli a zejména striktní pravidla. Pamatujte na to, že i malé množství lepku může být škodlivé pro vaše zdraví.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze