Kategorie
 
 
 
 
 
 

Důvody, proč byste měli přejít na eko čistící prostředky

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
16.02.2023

Praní v domácnosti patří mezi běžně vykonávané činnosti, při kterých moc nepřemýšlíme. Měli bychom se však zabývat tím, jaké čistící prostředky při tom používáme. Oprané prádlo přichází do kontaktu s kůží a proto je vhodné čistící prostředky pečlivě vybírat tak, aby byly zdravotně nezávadné . Nejlepší, co můžeme pro své zdraví udělat, je vybírat si ekologické čisticí prostředky.

Jaký vliv mají chemické prášky na praní na tělo člověka?

Začneme od klasických chemických prášků, které se přidávají do praní. Běžné prací prostředky obsahují chemické látky jako jsou fosfáty, umělá bělidla či barviva . Ty mohou podněcovat tvorbu kožních reakcí či alergií, ale z dlouhodobého horizontu umí způsobit i jiné zdravotní problémy.

Složení často obsahuje anionty – povrchově aktivní látky , které nemají selektivní účinek. To znamená, že rozpouštějí tuk nejen v prádle, ale také ochrannou vrstvu na našich rukou . Z tkanin se vymývají těžko a proto se po vyprání z tkaniny dostávají přes póry naší pokožky do našeho těla . Tam se hromadí ve vnitřních orgánech, narušují jejich práci a vedou k různým chorobám. Mimořádně častým, ale mylným názorem je, že dětské prášky na praní jsou v tomto ohledu lepší a zdravotně nezávadnější.

Jaké jsou to eko čistící prostředky?

Eko bio čistící prostředky jsou prostředky na praní, které neobsahují chemická bělidla (rozjasňovače), fosfáty ani fosfor . Jsou testovány na obsah niklu, chromu a kobaltu. Přítomnost niklu v produktech BIOPURO je až desetinásobně nižší, než je zákonem stanovená norma. Prací gely a aviváže BIOPURO byly speciálně vyvinuty a dermatologicky testovány tak, aby se minimalizovaly alergické reakce pokožky. Jsou naprosto hypoalergenní.

Při výrobě se zásadně používají pouze přírodní suroviny a vůně získané z rostlinných olejů a extraktů z BIO zemědělství. Všechny povrchově aktivní látky (např. pěnící látky) jsou získány výhradně z obnovitelných zdrojů a jsou zcela biorozložitelné. Bio čistící prostředky BIOPURO jsou VEGAN a nebyly získány z živočišných zdrojů či testovány na zvířatech.

Dokonce i obaly na tyto čistící prostředky jsou z bioplastu , který je tvořen z odpadního materiálu při přeměně cukrové třtiny na cukr. K výrobě zeleného bioplastu nejsou zapotřebí žádné ropné látky. Nádoby jsou 100% recyklovatelné a po vyprázdnění patří do žlutých kontejnerů na plasty.

Proč sáhnout po ekologických čisticích prostředcích?

EKO čistící prostředky jsou produkty z ekologického zemědělství . Označení EKO zaručuje, že produkt je šetrný ke zdraví člověka ik životnímu prostředí. Není proto zcela snadné získat toto označení. Produkt může získat certifikovanou ekoznačku pouze tehdy, pokud obsahuje výlučně přírodní, biologicky odbouratelné látky, které se v přírodě samovolně rozloží. Představují tedy nulovou hrozbu pro člověka.

Je proto nepochybně několik důvodů, proč byste měli přejít na používání bio eko čisticích prostředků v domácnosti. Zde vám jmenujeme ty hlavní:

  1. Neobsahují fosfáty : kromě nezdravých účinků na naše tělo škodí i přírodě – dostávají se do odpadních vod. Čističky nejsou schopny snížit jejich podíl ve vodě, putují až do vod přírodních, kde přispívají k tvorbě toxických silic.
  2. Neobsahují chlór : chlór se nachází v levných bělidlech a čistících prostředcích, dráždí kůži, oči a dýchací ústrojí. Stejně tak poškozuje životní prostředí.
  3. Neobsahují perboáty : perborát sodný je výborným bělidlem a čistící složkou, proto se již několik let přidává do čistících prostředků na praní. Škodí přírodě, ve vyšších koncentracích je považován za vážnou hrozbu.
  4. Lze je bez obav použít při praní prádla alergiků, astmatiků a dětí: nedráždí, lidé po nich nemají alergické reakce.
  5. Nejsou testovány na zvířatech : určitě potěší každého milovníka zvířat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze