Kategorie
 
 
 
 
 
 

Intenzivní zemědělství? 40 letá studie odhaluje výhody ekologického zemědělství

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
11.07.2024

40 let pozorování a výzkumu , který uskutečnil Institut Rodale v Pennsylvánii, ukázalo, že stejná nebo dokonce vyšší produktivita ekologického zemědělství je spojena s většími hospodářskými přínosy, agronomickými a environmentálními než konvenční intenzivní zemědělství .

„Vědecké údaje z tohoto výzkumu uvádějí, že ekologické zemědělství přináší zemědělcům větší výhody a vytváří pevný základ pro navrhování a zlepšování zemědělských systémů, které zlepšují zdraví lidí a planety “.

Takto čteme v prvních řádcích zprávy, kterou zveřejnila studie Farming Systems Trial (FST) , projekt, který byl zahájen v roce 1981 a který uskutečnil Institut Rodale v Pennsylvánii . Během těchto čtyřiceti let se na zdokumentování různých vlivů ekologického a konvenčního zemědělství uplatňovaly skutečné postupy a důsledná vědecká analýza.

Projekt je nejvýznamnější studií, která se dosud realizovala v oblasti ekologického zemědělství a realizovala se doslova na poli: během 40 let bylo pozorováno 5 hektarů půdy rozdělených na 72 pozemků, na kterých se pěstovaly hlavně obiloviny a sója. Více než 70% zemědělské půdy v USA je určeno k pěstování obilovin a sóji.

Byly použity a prostudovány tři základní zemědělské systémy:

  • Konvenční intenzivní systém založený na chemických vstupech: syntetický dusík jako hnojivo a chemické herbicidy.
  • Biologický systém na bázi luštěnin, známých přírodních hnojiv schopných vázat dusík v půdě a střídání plodin, využívané jako antiparazitární metoda.
  • Biologický systém založený na hnoji jako hnojivu, krytých plodinách luštěnin a střídání plodin.

Výsledek je jasný: Systémy ekologického zemědělství se rovnají nebo přesahují konvenční výrobu z hlediska výnosů a zároveň nabízejí celou řadu agronomických, hospodářských a environmentálních výhod pro zemědělce, spotřebitele a společnost“.

Údaje ze studie ukazují, že ekologicky obhospodařovaná půda

  • Má lepší schopnost zadržovat a uchovávat oxid uhličitý.
  • Dokáže absorbovat vodu rychleji a omezit odpařování.
  • Má větší odolnost a schopnost přizpůsobit se extrémním povětrnostním podmínkám (zejména během období sucha nebo záplav).

Ekologické zemědělství má proto velkou výhodu oproti konvenčnímu intenzivnímu: Udržování zdravé půdy .

Výhody zdravé půdy jsou nyní známé a nezpochybnitelné:

  1. Produkovat kvalitní potraviny bohaté na živiny.
  2. Ochrana proti suchu: Zdravá půda udržuje vlhkost a vytváří symbiotické prostředí s houbami a jinými mikroorganismy, které přispívají k hlubokému rozvoji kořenového systému rostlin.
  3. Prevence eroze : Množiny rostlin, kořenů a mikroorganismů zdravé půdy zůstávají kompaktní, aby se zabránilo rozptylu půdy.
  4. Ochrana před chorobami : Mikrobiální organismy přítomné v půdě chrání rostliny před mnoha druhy chorob.
  5. Protipovodňová odolnost : Zdravá půda absorbuje více vody a rychleji než poškozená půda, tím způsobem snižuje záplavy.
  6. Skladování uhlíku : Zdravá půda zachycuje více oxidu uhličitého než chemicky obhospodařovaná půda.

Ekologické zemědělství a budoucnost

"Výhody ekologického zemědělství jsou proto jasné a umožňují vyrábět stejné množství potravin, ale s lepší kvalitou a se zjevnými přínosy pro půdu a životní prostředí."

"Zatímco geneticky modifikované plodiny (GMO) a chemické vstupy (pesticidy) způsobují škody na našich půdách a zabraňují jejich dlouhodobé životaschopnosti, půda v organických parcelách se každoročně stává zdravější, náklady jsou nižší a čisté výnosy plodin jsou vyšší."

Jeff Moyer, CEO, Rodale Institute

Odkaz, který byl zahájen v rámci zkušební verze systémů zemědělství , je proto jednoznačný: Ekologické zemědělství je lepší než konvenční zemědělství ve všech možných ohledech. Chrání zdraví půdy, produkuje kvalitnější potraviny az dlouhodobého hlediska přináší výrobcům více zisků. Naopak konvenční intenzivní zemědělství vede ke zvýšení degradace půdy a snížení výnosů. Stručně řečeno, všechny dobré důvody stlačit plynový pedál při přechodu na ekologické zemědělství.

„Jelikož se tato zpráva dívá zpět za posledních 40 let, zaměřujeme se na budoucnost. Před námi vidíme regenerační ekologické zemědělství jako řešení mnoha environmentálních, hospodářských a sociálních problémů, které trápí svět.“

Jeff Moyer, CEO, Rodale Institute

Projekt se nezastaví. V roce 2015 byla zahájena studie systému zeleniny s cílem sledovat degradaci půdy a její vliv na lidské zdraví porovnáním přítomnosti živin v ekologických a konvenčních zemědělských plodinách.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze