Kategorie
 
 
 
 
 
 

Ionizace a terapie - důležitost iontů

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
01.10.2022

Je sporné, zda se fyziologické procesy související s ionty vyskytují u lidí i mimo experimentální podmínky reprodukované v laboratoři. Odpověď na tuto otázku je pozitivní a tento závěr byl možný díky nedávným studiím o změnách vyvolaných koncentracemi iontů ve vzduchu u lidí.

Na začátek se uskutečnilo několik výzkumů ve Francii, Itálii, Německu av Rusku v termálním prostředí, které se nachází v blízkosti vodopádů . Výsledkem je, že vzduch v těchto lokalitách obsahuje vysokou koncentraci malých atmosférických iontů s výrazně vyšším poměrem negativ k pozitivům než je běžné . Pokud jde o negativní vlivy spojené s určitým prostředím Jónského moře, téměř v každé zemi existují dlouhé lidové tradice, které spojují některé změny počasí se změnami zdravotního stavu a nálady člověka.

Jak jsme již viděli, přechod některých větrů (například sirocco nebo mistral) může způsobit poruchy dýchání různého typu, jako je nervozita a bolest hlavy . Od začátku minulého století mnozí vědci a lékaři předpokládali, že primární příčinou tohoto neduhu bylo narušení elektrické rovnováhy atmosféry, která těmto větrům předchází nebo je doprovází.

Vztah mezi vzdušnými ionty a chorobami se potvrdil také v meteorologických pozorováních vědců jako Robinson a Dirnfeld2, kteří zkoumali Sharav, komplexní meteorologický jev, který postihuje Blízký východ a je charakterizován vytrvalým větrem, rychlým zvýšením teploty. a pokles vlhkosti. Měřili sluneční záření, teplotu, vlhkost, rychlost větru a elektrický stav atmosféry před, během a po Šaravě.

Zjistili, že 12-36 hodin před charakteristickými změnami větru, teploty a vlhkosti se celkový počet iontů zvýšil (z 1500 iontů/cm3 na 2600 iontů/cm3) a poměr kladných a záporných iontů vzrostl z normálních 1,2. do 1.33 . Tato první změna hustoty iontů se shodovala s nástupem nervových a fyzických symptomů u časově citlivých pacientů a byla považována za jedinou meteorologickou změnu zodpovědnou za nepohodlí spojené se Sharavem.

Tento závěr podporují rozsáhlé studie profesora Felixe Sulmana z univerzity Hadassah v Jeruzalémě. Označil jako " Serotoninový hyperfunkční syndrom " soubor příznaků a symptomů, které postihují významnou část populace jeden nebo dva dny před nástupem teplého a suchého větru, který je pro Šaravu typický. Charakteristické příznaky jsou: nespavost, podrážděnost, napětí, bolesti hlavy, snížené vidění, bušení srdce, únava dýchání, návaly horka, třes, rýma, průjem, nadbytek kyseliny močové a závratě.

Kromě toho pacienti vykazovali zvýšení hladiny serotoninu v moči a vykazovali zlepšení při léčbě zápornými ionty nebo léky inhibujícími serotonin . Existuje tedy solidní vědecký základ schopný zjistit, že větry se špatnou pověstí mohou způsobit nepohodlí u lidí a že nerovnováha iontů ve vzduchu je primární meteorologickou příčinou.

Problémy současného městského života

Dokonce iv moderním městském životě se člověk často ocitl před iontovými podmínkami, které jsou velmi odlišné od podmínek přirozené rovnováhy. Studie provedená čtrnáct dní v roce 1971 ukázala, že v kanceláři se čtyřmi lidmi se koncentrace malých vzduchových iontů s postupem dne snižovala a při západu slunce dosahovala v průměru pouze 34 pozitivních a 20 negativních iontů na cm3.

Topení a klimatizace, kouření a domácí aktivity přispívají k rychlému snížení hladin iontů přítomných ve vnitřním prostředí. Kromě toho statická elektřina generovaná rozsáhlým používáním syntetických vláken v oděvech a bytových zařízeních, jakož i elektromagnetická pole generovaná technologickými zařízeními, mění vnitřní klima a nepřispívají k zachování nejmenších iontů ve vzduchu .

Vliv znečištění ovzduší na ionty v atmosféře životního prostředí je také značný. Malé fyziologicky aktivní ionty mají tendenci se poměrně rychle spojovat s plynnými kontaminanty a měnit se na velké, fyziologicky inertní ionty.

Test provedený v průmyslové oblasti v San Francisku JC Beckettem v roce 1959 ukázal množství malých iontů méně než 80 iontů/cm3 ve srovnání s úrovněmi 1 500 – 4 000 malých iontů/cm3 nacházejícími se v čerstvém, neznečištěném vzduchu.

To, že tento pokrok dosáhl značného rozsahu, dokazuje skutečnost, že hladiny malých iontů ve vzduchu na otevřeném moři se s postupem času zmenšují, protože znečištění ovzduší se odnáší z pevniny.

Je proto snadné položit si otázku, zda smog, mlhy a znečišťující látky, které tak enormně vytváříme, někdy sníží obsah malých iontů v atmosféře natolik, že budou mít fatální následky na rostliny, zvířata a lidi? Máme všechny důvody k tomu, abychom si byli vědomi toho, že pokračující vystavování se malým množstvím méně závažných dráždivých látek (jako jsou organická rozpouštědla) nebo že dlouhodobý nedostatek základní metabolické látky (jako jsou vitamíny) může vést k efektu, který je pro člověka zatěžující.

Lidé, kteří pracují ponořeni do znečištěného vzduchu, tráví několik hodin denně v kancelářích či továrnách nebo kteří tráví volný čas ve znečištěných městech, nutně dýchají podstatnou část svého života vzduch ochuzený o ionty .

Přibývá důkazů, že tento nedostatek iontů vede k nepohodlí, vyčerpání a ztrátě fyzické a duševní výkonnosti. Například v roce 1939 tři japonští vědci: S. Kimura, M. Ashiba a L. Matushima ukázaly, že pokud se úroveň teploty, vlhkosti a oxidu uhličitého udrží v určitém limitu, který se považuje za vhodný pro blaho člověka, ale hladina iontů se snížila , jedinci trpěli pocením a depresemi.

Kromě toho se tyto symptomy rychle zmírnily, pokud se hustoty iontů vrátily zpět do normálu s použitím iontových generátorů .

V současnosti existuje mnoho prostředků na umělou produkci atmosférických iontů, ale nejúčinnější a nejvýkonnější výsledek poskytují ionizátory vzduchu. Umožňují znovu nastolit přirozené a optimální mikroklimatické podmínky v místech, kde žijete a pracujete. Několik experimentů dokázalo, že vzduch s nízkým obsahem iontů v našich kancelářích a továrnách snižuje odolnost vůči chřipce a možná i jiným infekcím . Naopak vdechování směsi s převahou záporných iontů zvyšuje její odolnost.

Zlepšení stavu popálenin a astmatu

Někteří lékaři úspěšně použili terapii negativními ionty u pacientů s popáleninami , u kterých se snížila bolest a výskyt infekcí ve prospěch hojení. To vše bylo možné díky působení atmosférických iontů na serotonin.

Popálení pacienti mají totiž vyšší hladiny serotoninu v poškozených tkáních a krvi a díky vdechování záporných iontů se jej podařilo přeměnit na kyselinu 5-hydroxytryptaminovou, fyziologicky neaktivní metabolismus.

Další příklad pozorování v laboratoři, která se shodují s klinickým použitím, je přítomen v práci Kalifornské univerzity, kde někteří vědci poznamenali, že zatímco vdechování pozitivně ionizovaného vzduchu malými zvířaty způsobilo kontrakci tracheo-bronchiálního traktu a snížení operačního výkonu . účinnost sliznic, vdechování záporných iontů vedlo k opačnému efektu.

Bylo prokázáno, že vystavení pozitivním iontům zvyšuje dýchací potíže u dětí s astmatickou (spastickou) bronchitidou , zatímco léčba zápornými ionty má opačný a terapeutický účinek, který ukončí astmatický záchvat na delší časové období krátké ve srovnání s konvenčním léčebných. Nejen to, při terapii negativními ionty nebyly pozorovány žádné vedlejší účinky, které jsou běžné při medikamentózní terapii. Kromě toho, jelikož subjekty experimentu byly děti mladší jednoho roku, možnost, že pozorované účinky byly způsobeny psychologickými faktory, byla minimální.

Boulatov, sovětský vyšetřovatel, shrnul svou více než pětatřicetiletou práci v průzkumu, který zahrnoval léčbu více než 3000 pacientů s bronchiálním astmatem s vysokou koncentrací negativních iontů . Uvedl, že pacienti umístění do prostředí s optimální rychlostí iontů vykazovali podstatné zlepšení celkového stavu, jakož i normalizaci krevních a respiračních funkcí a snížení frekvence a intenzity záchvatů bronchiálního astmatu .

Jaká je optimální hladina negativních iontů?

Jaká je však požadovaná a žádoucí koncentrace záporných iontů, aby se zachoval zdravotní stav člověka? Vědci vypočítali tento podíl mezi 1 000 až 3 000 zápornými ionty na cm3. Jak uvidíme, není snadné žít v prostředí s těmito vlastnostmi. Myslete na to, že většina vzdušných místností ve městě má koncentraci iontů v rozmezí 250 až 500 a tato hustota klesá jen na 20-100 v nevětraných místnostech .

Za těchto podmínek se usnadňuje množení bakterií a virů a snižuje se schopnost koncentrace jedince .

Abychom dosáhli požadované kvóty iontů, musíme se přestěhovat na venkov (kde se koncentrace iontů pohybuje mezi 1000 a 3000) nebo do hor (2000-5000). Největší koncentrace dosáhnete hluboko do jehličnatého lesa, na břehy potoků po bouři nebo u vodopádů. Všechna místa rozhodně nejsou pro každého, zvláště pro ty, kteří žijí ve velkých městech.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze