Kategorie
 
 
 
 
 
 

Jak odstranit a vyčistit vosk z různých povrchů bez námahy

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
13.06.2023

Chcete si zpříjemnit čas strávený při knížce, filmu nebo při práci, zapálíte si svíčku a po chvíli na ni zcela zapomenete. Vzpomenete si až když je pozdě a vosk steče tam kam nemá. Nepanikařte, vosk lze ve většině případů jednoduše odstranit bez zanechání trvalých následků. Tady je pár tipů, jak na to.

Jak odstranit vosk z dřevěných povrchů?

Asi nejčastěji se nám stává, že vosk se vylije na dřevěnou poličku či stolek . Nebojte, ze dřeva lze velmi jednoduše odstranit. Doporučujeme počkat, až vosk ztuhne nebo si pomozte kostkou ledu , aby byl vosk pevný. Větší části se pokuste odloupit rukou a zbylý vosk seškrábejte starou kreditkou nebo jinou plastovou kartou. Pokud náhodou na dřevě zůstal škrábanec, umíte ho zamaskovat tak, že jej přetřete včelím voskem nebo přípravkem z něj.

Jak odebrat vosk z koberce / z látky?

Nejprve seškrábejte vosk, kolik se dá. Potom překryjte skvrnu kusem nechlupaté látky a přežehlete postižené místo žehličkou na střední teplotě. Vosk by měl vsáknout do látky. Pravděpodobně to budete muset zopakovat několikrát , než všechen vosk vsákne. Zbytky vosku odstraňte alkoholem nebo odstraňovačem skvrn .

Další metodou je zamrazení vosku ledem a jeho následné rozbití. Drobné části vosku z koberce ihned vysajte, dříve než vosk opět změkne.

Náš tip: na odstranění sójového vosku doporučujeme žehličku , protože je příliš měkký na ztuhnutí chladem.

Jak odstranit vosk ze skla?

Ze skla se vosk odstraňuje asi nejjednodušeji. Seškrábejte větší kusy vosku - opět nejlépe plastovým předmětem (kartou/lžičkou) a zbytek odstraníte pomocí fénu a hadříku . Zahřejte fénem vosk a po stopení ho setřete hadříkem. Zbylé skvrny a masnotu smyjte horkou mýdlovou nebo jarovou vodou.

Jak vyčistit sklenici ze svíčky?

Pokud potřebujete vyčistit skleničku od svíčky, abyste ji mohli opět využít:

  • Seškrábejte vosk tupým předmětem a nalijte do skleničky vroucí vodu . Nechte vosk stopit a vylijte .
  • Zbylý vosk odstraníte hadříkem s mýdlovou vodou .
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze