Kategorie
 
 
 
 
 
 

Jak pečovat o sójové svíčky

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
01.10.2022

Aby vám vaše svíčky zůstaly hezké i po zapálení a doba jejich hoření se prodloužila, je třeba o ně správně pečovat. Připravili jsme proto seznam pravidel péče o svíčky:

  1. Svíčky skladujte na chladném, tmavém a suchém místě.
  2. Před zapálením zkontrolujte, zda nejsou na svíčce nečistoty. K odstranění prachu použijte měkký hadřík.
  3. Při prvním zapálení nechte voskem pokrýt celou plochu svíčky. Naučíte tím svíčku hořet rovnoměrně a prodlouží se tak doba hoření. Asi nejčastějším problémem, se kterým se milovníci svíček setkávají, je takzvané „tunelování“ svíčky. V praxi to znamená, že vosk taje pouze uprostřed svíčky a ne rovnoměrně po celém povrchu, což způsobuje, že se zde vytvoří „tunel“. Vosk má totiž cosi jako paměť a prvotní bazének svíčce zaručí, že při každém dalším zapálení bude hořet dobře. To znamená, že zbytky vosku nezůstanou nevyužité na stěnách sklenice. Pokud se tunel vytvoří, vyrovnejte povrch lžičkou a rovnoměrně jej zahřejte horkým vzduchem. Někdy pomůže i na pár minut obalit sklenici alobalem s dírkou uprostřed.
  4. Rozpuštěný vosk udržujte bez ohořelých zápalek a nečistot.
  5. Pokud se při hoření svíčky ve skle vytvářejí na skleničce saze, svíčka nehoří správně. Svíčku zahaste, skleničku nechte vychladnout a očistěte vlhkým hadříkem. Ořežte knot a svíčku můžete znovu zapálit.
  6. Svíčku také uhaste, pokud se z ní kouří, plamen je nestálý nebo příliš vysoký. Plamínek by měl být klidný ve tvaru slzy. Nechte svíčku vychladnout, seřízněte knot a poté ji můžete opět zapálit.
  7. Udržujte knot čistý as délkou 5 mm. Knot na tuto délku zkraťte i před prvním zapálením. To zaručí rovnoměrné spalování svíčky a stabilní plamen.
  8. Pokud nechcete, aby se ze svíčky kouřilo, nesfukujte plamen. Knot doporučujeme uhasit v roztaveném vosku a poté jej zase vyrovnat.
  9. Přestaňte používat svíčku, když ve spodní části nádoby zůstane cca 1 cm vosku.
  10. Nezapalujte svíčky na místech, kde je přímé sluneční světlo. Svíčka tehdy hoří rychleji.
  11. Nezapalujte svíčky ve skleněném předmětu, který není k tomu speciálně určen. Skleněné skleničky na svíčky jsou odolné vůči teplotním změnám, což obyčejné sklo nedokáže.
  12. K odstranění vosku nepoužívejte ostré předměty, které by mohly sklo poškrábat nebo oslabit. Doporučujeme zbytky vosku zalít horkou vodou a skleničku opláchnout. To smyje všechny zbytky vosku a sklenička je připraven k dalšímu použití.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze