Kategorie
 
 
 
 
 
 

Kokos: Tropické ovoce s výbornými účinky na zdraví člověka

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
16.02.2023

Kokosový ořech nebo jednoduše kokos se v poslední době stává oblíbenou surovinou v kosmetice a ve výživě. Jeho využití v kuchyni je rozmanité – od kokosového mléka přes kokosový cukr až po kokosovou mouku. Kokos má mnoho benefitů, obsahuje antioxidanty, vlákninu a další zdraví prospěšné látky. Přečtěte si, proč byste jej i vy měli zařadit do jídelníčku.

Co obsahuje kokos?

Nejvíce zastoupené v kokosové dužině jsou tuky . Pokud tedy držíte dietu nebo potřebujete zhubnout, kokos konzumujte s mírou. Kromě tuků v kokosu najdeme bílkoviny , některé důležité minerály , malé množství vitamínů skupiny B a vlákninu . Bohaté zastoupení má vápník, železo a mangan , najdeme v něm však i draslík, fosfor, hořčík, selen či křemík.

 

Nutriční hodnoty

Syrová kokosová dužina (100g)

Sušená kokosová dužina (100g)

Kalorie

354

650

Bílkoviny

3 gramy

7,5 gramu

Sacharidy

15 gramů

25 gramů

Vláknina

9 gramů

18 gramů

Tuky

33 gramů

65 gramů

Mangan

75 % ODD *

137 % ODD

Měď

22 % ODD

40 % ODD

Selen

14 % ODD

26 % ODD

Hořčík

8 % ODD

23 % ODD

Fosfor

11 % ODD

21 % ODD

Železo

13 % ODD

18 % ODD

Draslík

10 % ODD

16 % ODD

 

*ODD - doporučená denní dávka
Zdroj: https://fitnessrevolution.sk/

Účinky a benefity kokosu

Kokos ve všech formách vám může pomoci v mnoha ohledech. Kokosová voda je stoprocentně přírodní nápoj, který hydratuje a dodává tělu důležité spektrum vitamínů a minerálů. Využívají ji i sportovci po pohybové aktivitě.

Konzumace kokosové dužiny také prospívá v mnoha směrech. Kokos zvyšuje tvorbu zdravého cholesterolu, snižuje krevní tlak a udržuje správnou hladinu cukru v krvi. Snižuje také výskyt rizikových faktorů srdečních chorob. Jak jsme zmiňovali, kokosy jsou velmi bohaté na vlákninu. Ta nám pomáhá zvětšovat objem stolice a přispívá také k její pravidelnosti. Kokos má i antibakteriální účinky a pomáhá nám při celkové imunitě organismu.

Jak otevřít kokosový ořech?

Kokosu se mnoho lidí vyhýbá právě proto, že si myslí, že je obtížné ho otevřít. Postup však není tak složitý, jak se na první pohled zdá.

  1. V prvním kroku bychom měli dostat ven kokosovou vodu. K tomu může posloužit vývrtka od vína.
  2. Když máme kokos vyprázdněný, po celém obvodu jej nakrojíme nožem.
  3. Potom od sebe oddělíme obě části ovoce.
  4. Nakonec je třeba ještě kokos zbavit slupky, abychom mohli sníst jeho bílou dužinu. Můžeme obě části uvařit. Kokos tak bude chutnější a snáze vyloupneme dužinu.

Věděli jste, že… z květin kokosovníku se vyrábí kokosový cukr? Sladká štava, která je získávána ze žlutých květů, se zpracováním přemění na kokosový cukr s jemnou karamelovou chutí. Považujeme jej za zdravější náhradu sladidla.

Jak zařadit kokos do svého jídelníčku?

Na trhu již dnes existuje mnoho produktů, které obsahují kokos. Pokud tedy nemáte rádi syrový kokos nebo si jen chcete ozvláštnit svůj jídelníček, k dispozici je spousta alternativ, které můžete vyzkoušet.

Kokosová mouka

Kokosová mouka se získává z dužiny kokosových ořechů. Je vhodná i pro celiatiky. Její struktura je velmi jemná a proto se využívá v pečení – piškotové těsto z kokosové mouky je pěkně nadýchané. Rovněž se dá použít i ve vaření k zahuštění krémů či omáček.

Kokosový nápoj

Kokosový nápoj je vynikající náhražka mléka. Neobsahuje lepek, takže je vhodný pro celiatiky a ani laktózu, takže jej mohou směle pít i lidé s alergií nebo intolerancí na laktózu. Je zcela bez cukru a umělých sladidel a nenajdete v něm žádné konzervanty. Doporučujeme jej konzumovat studené nebo jako základ k křupavým vločkám. Ideální je také jako základ pro přípravu omáček, dezertů a krémů.

Kokosový cukr

Kokosový cukr s nižším glykemickým indexem je skvělou náhražkou bílého cukru. Dodá vašim nápojům či jídlům jemnou karamelovou chuť.

Kokosová voda

Kokosová voda bohatá na draslík a bez tuku vás osvěží po tréninku nebo v horkých dnech. Značka Isola Bio destiluje pouze čistě zelenou kokosovou vodu z mladých zelených kokosů.

Strouhaný kokos

Strouhaný kokos se vyrábí strouháním čerstvé a dozrálé dužiny. Můžete si jej ráno přidat do snídaně – skvěle vynikne v kaších, jogurtu nebo tvarohu. Využití najde i při přípravě mléčných či ovocných koktejlů. Při vaření dobře vynikne také v palačinkách, v pudinku nebo v různých omáčkách. Přidává se také do zákusků, ať už k posypání koláče nebo přímo do těsta.

Kokosová granola

Křupavá kokosová granola slazená medem je chutným základem do zdravé snídaně. Ať už si ji přidáte do jogurtu, rostlinného nápoje nebo mléka, zaručí vám výbornou chuť. Obsahuje strouhaný kokos a pražené kokosové vločky.

Ozvláštněte si prostor domova

Pokud máte rádi vůni kokosu, určitě vyzkoušejte kokosové svíčky . Vašemu domovu dodají aroma svěžesti a tropičnosti. Postarají se o harmonii, uvolnění a navození atmosféry, jako kdybyste leželi v teple na pláži.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze