Kategorie
 
 
 
 
 
 

Lněný nebo přírodní rybí olej? Který olej pro doplnění omega-3 mastných kyselin si vyberete?

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
18.06.2022

I když lněný olej je nejbohatším zdrojem omega-3 (až 55%) , nevýhodou je že obsahuje jen omega-3 s krátkým řetězcem – kyselinu alfa-linolenovou – ALA.

Aby kyselina alfa-linolenová mohla příznivě působit, zabudovat se do buněčných membrán celého těla a následně aby se z ní mohly vytvářet prospěšné prostaglandiny, musí se nejprve přeměnit – prodloužit na omega-3 s dlouhým řetězcem EPA a DHA . Právě omega-3 s dlouhým řetězcem potřebuje mozek a imunita pro správnou funkci.

Tělo dokáže za ideálních podmínek proměnit a tedy i prospěšně využít maximálně 15% přijaté ALA . Potencionální riziko konzumace lněného oleje vyplývá z důvodu, že neproměněná ALA (85% přijatého množství a více) se použije pouze jako zdroj energie .

Použití jakýchkoli nenasycených mastných kyselin jako zdrojů energie, včetně ALA je potencionálně rizikové . Při jejich metabolismu vznikají vedlejší produkty – volné radikály .

Schopnost metabolické přeměny ALA se navíc věkem snižuje, odhaduje se, že po 50. roce života tělo dokáže přeměňovat a prospěšně využít méně než 10% omega-3 kyseliny alfa-linolenové (ALA).

Doporučení: upřednostněte kombinaci lněných semínek a přírodního čistého rybího oleje

Proč semínka?

Před lněným olejem upřednostněte konzumaci čerstvě umletých lněných semínek, protože obsahují nejen ALA, ale ve slupkách jsou i lignány = slizy, které příznivě ovlivňují slizniční imunitu a flavonoidy, které působí antioxidačně. Zároveň Vám také poskytnou jistou dávku omega-3 podobně jako lněný olej, ale doprovázenou přirozenými antioxidanty.

Proč zvolit raději rybí olej Omega 3?

Pokud užíváte lněný olej jako zdroj omega-3 , nahraďte jej prospěšnějším vysoce čištěným rybím olejem zcela zbaveným zápachu.

Jednoduše přidejte polévkovou lžíci rybího oleje Omega-3 rybí olej HP natural do zeleninového salátu nebo do dresinku, smíchejte spolu se lžící panenského olivového oleje, bylinkami a budete překvapeni nejen příjemnou chutí ale i blahodárnými účinky na Vaše zdraví!

Přírodní rybí olej – nejbohatší zdroj hotových omega-3 s dlouhým řetězcem: EPA a DHA
Omega-3 HP natural obsahuje:

  • 33% EPA+DHA
  • 8% ALA
  • celkem až 40% omega-3 v přirozené, optimálně vstřebatelné triglyceridové formě

Vysoce purifikovaný přírodní rybí olej z arktických tresek je excelentním zdrojem denní potřeby omega-3 mastných kyselin v přirozených koncentracích.
Obsahuje až 40% omega-3 v přirozené, lehce vstřebatelné triglyceridové formě = ve formě přírodního rybího tuku.

Nejvyšší stupeň čistoty HP výrazně převyšuje normy pro obsah toxických příměsí stanovené v Evropském lékopisu. Vysoce čištěný olej je vhodný pro dlouhodobé denní užívání bez rizika kumulace škodlivých látek.

Účinky: rybí olej chrání srdce, cévy, mozek, posiluje imunitu, působí protizánětlivě, omezuje nadměrnou srážlivost krve, čímž pomáhá udržovat „čisté cévy“, působí preventivně proti vzniku aterosklerózy a žilní trombózy. Zmírňuje alergické reakce, atopické ekzémy.

Olej je deodorizovaný – zbaven zápachu po rybách.

Absolutní čistota čerstvost a neutrální chuť předurčují olej pro použití jako přídavek do studené kuchyně, dresinků, zeleninových salátů.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze