Na co si dát pozor při koupi mlýnku na obilí?
Není jednoduché vybrat konkrétní značku či model mlýnku na obilí. V následujícím článku vám chceme pomoci a ukázat, na co je třeba si dát pozor při výběru mlýnku na obilí.
Z jakého materiálu?Existují mlýnky na obilí vyrobené ze dřeva, z plastu nebo z materiálu jako Arboblend , což je recyklované dřevo. Výsledek mletí je nezávislý na použitém materiálu, takže je to především otázka vkusu. Většina kupujících však stále upřednostňuje zařízení vyrobené ze dřeva . Nejčastěji používané druhy dřeva jsou buk a lípa. Pro naše mlýnky na obilí se používá hlavně buk, masivní nebo překližka . Výjimkou je ruční mlýnek, který je vyroben z javoru a KoMoMio - ten je vyroben ze dřeva a Arboblendu. |
Odkud pocházejí použité materiály?Také velmi důležité: Odkud pochází materiál , ze kterého jsou zařízení vyrobena? Zejména u dřeva byste zřejmě chtěli vědět , zda koupí zařízení v konečném důsledku podporujete odlesňování deštného pralesa , nebo si jej můžete s čistým svědomím koupit. Na naše zařízení používáme pouze trvale udržitelné certifikované dřevo podle certifikátu PEFC. Tím my a naši zákazníci koupí podporujeme trvale udržitelné lesní hospodářství . |
Elektrický nebo ruční?Jedna z nejdůležitějších otázek při koupi mlýnku na obilí: C hci mlít pohodlně elektricky nebo mám raději ruční ovládání ? Výhody ručních mlýnků jsou zřejmé: není nutná elektřina , takže můžete mlít kdekoli. Navíc tyto mlýny melou mimořádně ticho . Ruční mlýnky se proto důrazně doporučují pro příležitostné použití. Pokud to však máte rádi trochu pohodlněji nebo používáte mlýnek na obilí pravidelně , budete pravděpodobně inklinovat k elektrickému. Melou mnohem rychleji než ruční mlýnky. |
Jaký výkon motoru si vybrat?Stačí vám zpracovat měkká zrna jako pšenice, špalda či žito? Nebo byste chtěli zpracovat i čočku, cizrnu, kukuřici či proso? Velmi důležitá otázka při výběru správného mlýnku na obilí, protože ne každý dokáže všechno . Například na výrobu jemné mouky z rýže nebo luštěnin potřebujete mlýnek na obilí o výkonu nejméně 360 wattů . Rychlost zpracování mletého materiálu závisí také na výkonu motoru: čím více wattů má motor, tím více se může mlít za minutu. Základní pravidlo: 250 a 360 W motory vytvoří asi 100 gramů nejjemnější mouky za minutu . Při větší potřebě, tedy ve velkých domácnostech nebo při komerčním využití , dává smysl větší výkon – nejlépe alespoň 600 wattů . Aspirující profesionální pekaři zde mají úplně jiné požadavky než příležitostné mlýnky, proto by při koupi měl hrát rozhodující roli výkon motoru. V našem sortimentu máme mlýnky na obilí o výkonu 250 - 750 wattů . Naše motory jsou všechny průmyslové motory – takže jsou mimořádně kvalitní, odolné a rychle melou tu nejjemnější mouku |
Jaké mlecí kameny si vybrat?Rozdíly jsou iv použitých mlecích kamenech. V první řadě se rozlišují kamenné a ocelové mlýnky . Jelikož ocelové mlýnky řežou zrno pouze mikroskopicky a nedrhnou ho mezi dvěma mlecími kameny jako u kamenného mlýnku, výsledek ocelového mlýnku je stejný jako při jemném sekání – jako při sekání zrna mixérem na velmi malé kousky. Olejnatá semena jako lněné semínko, mák, sezam atp. je možné v malém množství pomlít v kombinaci s obilím na kamenném mlýnku. Kamenným mlýnkem lze vyrobit mnohem jemnější mouku . Jelikož mlecí kameny z přírodního kamene jsou dosti drahé a vyžadují velkou péči , mlecí kameny vyrobené z korundové keramiky se staly všeobecně uznávanými. Tyto jsou kvalitně zhutněné, odolné a extrémně robustní kameny z korundové keramiky. Materiál je lisován a vypálen do tvaru a má vlastnosti podobné přírodnímu kameni . Mlecí kameny jsou tvrdé, odolnější a brousí obzvláště jemně. Ale i extrémně odolné a dokonce i samoostřící - další výhoda oproti přírodním kamenům či ocelovým bruskám. Z těchto důvodů používáme v našich obilných mlýncích pouze keramické korundové kameny . Také je důležité: Je snadné vyměnit mlecí kameny? Vyměnitelná mlecí komora se doporučuje zejména tehdy, jsou-li v domácnosti lidé s nesnášenlivostí lepku , ale i tehdy, melete-li koření a nechcete, aby vám mouka chutnala za pepřem při dalším procesu mletí. Jsme jediným výrobcem, který má odpovídající vyměnitelné mlecí komory pro všechny modely mlýnků. To vám ušetří druhé zařízení! |
Jednoduchá obsluhaNikdo nechce složitou obsluhu , ať už chcete upravovat mletí nebo měnit mlecí kameny. Zejména pokud používáte mlýnek na obilí pravidelně, mělo by to být jednoduché a pohodlné. S mlýnky na obilí KoMo můžete otáčením nálevky nastavit stupeň mletí – jednodušší už to být nemůže! Také je důležité: Jak snadno se mlýnek na obilí čistí? S našimi zařízeními je to velmi jednoduché. Zpravidla postačuje nahrubo namletá hrst nevařené hnědé rýže . Mlecí kameny by pak měly vypadat jako nové. |
Dlouhá životnost mlýnku je důležitáSamozřejmě chcete, aby vaše nadšení z mlýnku vydrželo co nejdéle. Nákup kvalitních mlýnků na obilí může být o něco dražší – ale to se vyplatí, pokud zařízení bude bez problémů fungovat dlouhá léta. Vyplatí se proto prohlédnout si výrobní podmínky a záruční dobu . V našich zařízeních jsou použity 100% komponenty z Evropy a téměř celé je vyrábíme v dílně pro tělesně postižené v Rakousku . Na naše mlýnky na obilí poskytujeme 12letou záruku na soukromé použití , a to ne bezdůvodně. O kvalitě zařízení jsme naprosto přesvědčeni. |
Existuje také kombinované zařízení?Jen melete nebo i vločkujete? Chcete-li si vychutnat i čerstvě rozdrcený oves, lněné semínko a mnohé další druhy obilí a olejnin , měli byste zvážit koupi takzvaného kombinovaného přístroje. Tyto kombinují mlýnek na obilí a vločkovač v jednom zařízení a jejich nákup je levnější než nákup jednotlivých zařízení. S našimi kombinovanými přístroji si dokonce můžete umlít mouku na chléb a zároveň ovesné vločky na snídaňové müsli. |