Kategorie
 
 
 
 
 
 

Na co si dát pozor při koupi mlýnku na obilí?

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
11.05.2022

Není jednoduché vybrat konkrétní značku či model mlýnku na obilí. V následujícím článku vám chceme pomoci a ukázat, na co je třeba si dát pozor při výběru mlýnku na obilí.

Z jakého materiálu?

Existují mlýnky na obilí vyrobené ze dřeva, z plastu nebo z materiálu jako Arboblend , což je recyklované dřevo. Výsledek mletí je nezávislý na použitém materiálu, takže je to především otázka vkusu.

Většina kupujících však stále upřednostňuje zařízení vyrobené ze dřeva . Nejčastěji používané druhy dřeva jsou buk a lípa. Pro naše mlýnky na obilí se používá hlavně buk, masivní nebo překližka . Výjimkou je ruční mlýnek, který je vyroben z javoru a KoMoMio - ten je vyroben ze dřeva a Arboblendu.

Odkud pocházejí použité materiály?

Také velmi důležité: Odkud pochází materiál , ze kterého jsou zařízení vyrobena?

Zejména u dřeva byste zřejmě chtěli vědět , zda koupí zařízení v konečném důsledku podporujete odlesňování deštného pralesa , nebo si jej můžete s čistým svědomím koupit. Na naše zařízení používáme pouze trvale udržitelné certifikované dřevo podle certifikátu PEFC. Tím my a naši zákazníci koupí podporujeme trvale udržitelné lesní hospodářství .

Elektrický nebo ruční?

Jedna z nejdůležitějších otázek při koupi mlýnku na obilí: C hci mlít pohodlně elektricky nebo mám raději ruční ovládání ?

Výhody ručních mlýnků jsou zřejmé: není nutná elektřina , takže můžete mlít kdekoli. Navíc tyto mlýny melou mimořádně ticho . Ruční mlýnky se proto důrazně doporučují pro příležitostné použití.

Pokud to však máte rádi trochu pohodlněji nebo používáte mlýnek na obilí pravidelně , budete pravděpodobně inklinovat k elektrickému. Melou mnohem rychleji než ruční mlýnky.

Jaký výkon motoru si vybrat?

Stačí vám zpracovat měkká zrna jako pšenice, špalda či žito? Nebo byste chtěli zpracovat i čočku, cizrnu, kukuřici či proso?

Velmi důležitá otázka při výběru správného mlýnku na obilí, protože ne každý dokáže všechno . Například na výrobu jemné mouky z rýže nebo luštěnin potřebujete mlýnek na obilí o výkonu nejméně 360 wattů . Rychlost zpracování mletého materiálu závisí také na výkonu motoru: čím více wattů má motor, tím více se může mlít za minutu. Základní pravidlo: 250 a 360 W motory vytvoří asi 100 gramů nejjemnější mouky za minutu . Při větší potřebě, tedy ve velkých domácnostech nebo při komerčním využití , dává smysl větší výkon – nejlépe alespoň 600 wattů . Aspirující profesionální pekaři zde mají úplně jiné požadavky než příležitostné mlýnky, proto by při koupi měl hrát rozhodující roli výkon motoru. V našem sortimentu máme mlýnky na obilí o výkonu 250 - 750 wattů . Naše motory jsou všechny průmyslové motory – takže jsou mimořádně kvalitní, odolné a rychle melou tu nejjemnější mouku

Jaké mlecí kameny si vybrat?

Rozdíly jsou iv použitých mlecích kamenech. V první řadě se rozlišují kamenné a ocelové mlýnky .

Jelikož ocelové mlýnky řežou zrno pouze mikroskopicky a nedrhnou ho mezi dvěma mlecími kameny jako u kamenného mlýnku, výsledek ocelového mlýnku je stejný jako při jemném sekání – jako při sekání zrna mixérem na velmi malé kousky.

Olejnatá semena jako lněné semínko, mák, sezam atp. je možné v malém množství pomlít v kombinaci s obilím na kamenném mlýnku. Kamenným mlýnkem lze vyrobit mnohem jemnější mouku . Jelikož mlecí kameny z přírodního kamene jsou dosti drahé a vyžadují velkou péči , mlecí kameny vyrobené z korundové keramiky se staly všeobecně uznávanými. Tyto jsou kvalitně zhutněné, odolné a extrémně robustní kameny z korundové keramiky. Materiál je lisován a vypálen do tvaru a má vlastnosti podobné přírodnímu kameni . Mlecí kameny jsou tvrdé, odolnější a brousí obzvláště jemně. Ale i extrémně odolné a dokonce i samoostřící - další výhoda oproti přírodním kamenům či ocelovým bruskám. Z těchto důvodů používáme v našich obilných mlýncích pouze keramické korundové kameny .

Také je důležité: Je snadné vyměnit mlecí kameny? Vyměnitelná mlecí komora se doporučuje zejména tehdy, jsou-li v domácnosti lidé s nesnášenlivostí lepku , ale i tehdy, melete-li koření a nechcete, aby vám mouka chutnala za pepřem při dalším procesu mletí.

Jsme jediným výrobcem, který má odpovídající vyměnitelné mlecí komory pro všechny modely mlýnků.   To vám ušetří druhé zařízení!

Jednoduchá obsluha

Nikdo nechce složitou obsluhu , ať už chcete upravovat mletí nebo měnit mlecí kameny. Zejména pokud používáte mlýnek na obilí pravidelně, mělo by to být jednoduché a pohodlné. S mlýnky na obilí KoMo můžete otáčením nálevky nastavit stupeň mletí – jednodušší už to být nemůže!

Také je důležité: Jak snadno se mlýnek na obilí čistí? S našimi zařízeními je to velmi jednoduché. Zpravidla postačuje nahrubo namletá hrst nevařené hnědé rýže . Mlecí kameny by pak měly vypadat jako nové.

Dlouhá životnost mlýnku je důležitá

Samozřejmě chcete, aby vaše nadšení z mlýnku vydrželo co nejdéle. Nákup kvalitních mlýnků na obilí může být o něco dražší – ale to se vyplatí, pokud zařízení bude bez problémů fungovat dlouhá léta. Vyplatí se proto prohlédnout si výrobní podmínky a záruční dobu . V našich zařízeních jsou použity 100% komponenty z Evropy a téměř celé je vyrábíme v dílně pro tělesně postižené v Rakousku . Na naše mlýnky na obilí poskytujeme 12letou záruku na soukromé použití , a to ne bezdůvodně. O kvalitě zařízení jsme naprosto přesvědčeni.

Existuje také kombinované zařízení?

Jen melete nebo i vločkujete? Chcete-li si vychutnat i čerstvě rozdrcený oves, lněné semínko a mnohé další druhy obilí a olejnin , měli byste zvážit koupi takzvaného kombinovaného přístroje. Tyto kombinují mlýnek na obilí a vločkovač v jednom zařízení a jejich nákup je levnější než nákup jednotlivých zařízení. S našimi kombinovanými přístroji si dokonce můžete umlít mouku na chléb a zároveň ovesné vločky na snídaňové müsli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze