Kategorie
 
 
 
 
 
 

Nejzdravější semínka, která byste měli zařadit do svého jídelníčku

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
13.11.2022

Jsou zdravé, chutné a slyšíme o nich všude. Semínka – malý zázrak přírody, který má pozitivní účinky na naše zdraví, proto bychom je měli zařadit i do našeho jídelníčku. Které z nich bychom si však na našem talíři měli dopřát nejvíc?

Nejen ovoce a zelenina jsou prospěšné pro naše tělo a měli bychom si je dopřát každý den. Stejně zdravá jsou semínka, z nichž mají mnohé léčivé účinky. Semínka jsou zdrojem minerálů, vitamínů, antioxidantů i omega mastných kyselin. Například ostropestřec mariánský je vhodný pro jarní či podzimní detox jater. Dýňová semínka jsou zase bohatá na zinek a slunečnicová semínka na vitamin E. Semínka jsou obecně snadno dostupná a vhodná jako příměs různých pokrmů.

Lněná semínka

Lněná semínka mají mnozí v oblibě, protože jsou bohatým zdrojem antioxidantů a omega-3 mastných kyselin. Kromě toho se ze lněných semínek vyrábí hodnotný olej, který je vhodný pro detoxikaci organismu. Lněná semínka se doporučuje konzumovat pomleté, aby poskytly vašemu tělu všechny prospěšné látky. Zařazením semínek do vašeho jídelníčku se zlepší vaše trávení, udržíte si zdravou pokožku a vlasy a navíc se vám zlepší paměť i koncentrace. Hodí se pro přípravu velkého množství pokrmů – do polévek, do salátů, kaší, ale i chutných moučníků.

Tip na recept: Pudink ze lněných semínek

Potřebujete: 4 PL pomletých lněných semínek, 300 ml mandlového mléka, 1 banán 1 jablko, špetku mleté skořice

Postup : Lněná semínka smíchejte v misce s mandlovým mlékem. Hmotu přikryjte a nechte přes noc odstát v chladničce. Následující den oloupejte banán a pokrájejte jej na kolečka. Jablko omyjte, odstraňte z něj jádřinec a nakrájejte na malé části. Pudink ze lněných semínek vyjměte z chladničky, promíchejte a rozdělte do menších misek. Před podáváním ozdobte ovocem a špetkou skořice.

Chia semínka

Chia semínka si v posledních letech získala obrovskou pozornost. Stali se superpotravinou a postupně ji mnozí z nás zařadili i do svého jídelníčku. Není divu, protože obsahují omega-3 mastné kyseliny, prospěšné pro náš organismus. Drobná semínka s černými a bílými skvrnami jsou také zdrojem hořčíku, vápníku, železa, sodíku a zinku. Chia semínka jsou navíc malí pomocníci při shazování nadbytečných kilogramů.

Tip na recept: Čokoládový nápoj s chia semínky a oříšky

Potřebujete: 80 ml mandlového mléka, 2 PL chia semínek, 3 datle, 60 g lískových oříšků (i na ozdobení), 3 zralé banány, 2 ČL kakaa, 1 ČL vanilky

Postup: Smíchejte mandlové mléko s chia semínky, za občasného promíchání je nechte nabobtnat 15 – 30 minut. Z datlí odstraňte pecku a spolu s lískovými oříšky je vymíchejte mixérem do máslové hmoty. Do mixéru přidejte chia směs, na kolečka pokrájené banány, kakao a vanilku. Všechno spojte do nepříliš hustého krému. Pokud je nápoj stále hutný, rozřeďte jej mandlovým mlékem. Nápoj rozdělte do sklenic. Na ozdobu můžete použít nastrouhanou čokoládu nebo nadrobno nasekané lískové oříšky.

Dýňová semínka

...nebo poklad, který si umíme vypěstovat na naší zahradě či na balkoně. Dýňová semínka jsou chutná a mají pozitivní účinky na naše zdraví. Nejzdravější verze je jejich konzumace za syrova, i když těžko se odolává praženým dýňovým semínkům nebo dokonce soleným. Pokud máte chuť na rychlý a zejména zdravý pamlsek, sáhněte po neochucených dýňových semínkách.

Tip na recept: Dýňové pesto

Připravte si z dýňových semínek pesto. Pomelte 100 g dýňových semínek, přilijte k nim 100 ml dýňového oleje, trošku nastrouhaného parmazánu, bylinky dle vašeho výběru a nezapomeňte osolit a okořenit. Lahůdka je hotová, stačí ji už jen ochutnat.

Konopná semínka

Konopí je zde s námi již několik tisíc let. Vlastnosti této rostliny a zvláště konopných semínek byly známé starým kulturám již odpradávna. Konopná semínka vynikají řadou látek propěšných pro lidský organismus, které jsou v nich zastoupeny. Zdravou potravinu z nich dělají aminokyseliny, vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, E, K, jakož i vláknina. Konopná semínka jsou bohatá na hořčík, draslík, jód či železo. Jsou také všestranné pro použití – můžete si z nich připravit konopné mléko nebo jimi dochutit smoothies, domácí pudinky i saláty.

Tip na recept: Konopné mléko

Přibližně 50 g neloupaných konopných semínek rozmixujte s 1 datlem, vanilkovým extraktem a 350 ml vody. Po důkladném rozmixování alespoň dvakrát přeceďte přes sítko. Hotové mléko byste měli skladovat ve skleněné nádobě v chladničce, kde při ideálních podmínkách vydrží v průměru týden.

Další chutná semínka

Zdraví prospěšných semínek je takové kvantum, že pokud bychom je chtěli jmenovat všechny, nevešli by se do jednoho článku. Za zmínku samozřejmě stojí i další dobře známá semínka jako slunečnicová , sezamová , semínka mrkve, semínka bazalky, semínka aloe vera, fenyklová nebo maková semínka.

Z těch méně tradičních, ale zato stejně účinných, možná budete znát levandulová semínka, goji semínka, semínka lufy nebo dokonce jalapena.

Ať už preferujete kterékoli, jedno je jisté. Všechny tyto drobné poklady přírody jsou malou zdravotní bombou pro váš organizmus.

Semínka v těhotenství: ano či ne?

Obzvláště v těhotenství platí, že potraviny je třeba konzumovat s mírou. Semínka jsou skvělým zdrojem výživných látek, proto nemusíte mít velké obavy, ale měli byste si jim dát zelenou i v tomto výjimečném období. Během těhotenství potřebuje organismus energii a dostatek výživných látek pro správné fungování.

Chia semínka, lněná, sezamová, dýňová či konopná jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, bílkovin, minerálů, vitamínů skupiny B či antioxidačního vitamínu E.

Semínka jsou bohatá na vápník, draslík, železo a sodík. Malé zdraví z přírody v podobě semínek dokonce obsahují látky podporující imunitní systém. Pravidelné užívání semínek je také prevencí při různých onemocněních.

Semínka v kostce

Pokud jste se rozhodli doplnit váš jídelníček semínky, vězte, že uděláte něco navíc pro vaše zdraví.

  1. Semínka obsahují vysoké množství vitamínů, minerálů, esenciálních olejů a enzymů. Jsou základem zdravé výživy.
  2. Semínka jsou vhodná pro přípravu mnoha pokrmů. Nejčastěji se přidávají do salátů, pudinků nebo do nápojů. Dochutíte jimi i polévky nebo oblíbené moučníky.
  3. Pokud máte chuť na „něco malého na zub“ , vhodnou volbou jsou právě semínka. Konzumovat by se však měly neopražené, nesolené a nemáčené v čokoládě.
  4. Zařadit semínka do jídelníčku mohou i těhotné ženy. Semínka obsahují výživné látky důležité pro správné fungování organismu. Nesmíme však zapomínat, že i zdravé potraviny je třeba konzumovat s mírou.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze