Kategorie
 
 
 
 
 
 

Objevte skryté zázraky jablečného octa: Vaše cesta ke zdraví a vitalitě

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
07.08.2024

Jablečný ocet se vyrábí z čerstvých jablek a obsahuje kyselinu maleinovou, která je přirozenou součástí jablek a podílí se na více trávicích procesech. Kyselina maleinová se v těle dokáže spojit s alkalickými prvky a minerály pro výrobu vnitřní energie. Jablečný ocet má také velmi vysoký obsah draslíku, který slouží k dosažení klidu a tělesné harmonie.

jablečný ocet

Proč je obyčejný bílý ocet škodlivý?

Obyčejný bílý destilovaný ocet se používá nejčastěji, ale škodí našemu organismu. Vzniká kvašením kyselých alkoholických tekutin a kyselina acetonová je známou příčinou tvrdnutí ledvin či vzniku vředů na dvanácterníku. Díky obsahu kyseliny acetonové narušuje a zpomaluje trávicí procesy. Ničí červené krvinky a dokonce může vést k chudokrevnosti. Bílý ocet lze koupit ve všech supermarketech, ale kvalitní jablečný ocet koupíte ve zdravých potravinách nebo poctivých eshopech.

Výhody jablečného octa

Jablečný ocet se vyrábí z čerstvých jablek a obsahuje kyselinu maleinovou, která je přirozenou součástí jablek a podílí se na více trávicích procesech. Kyselina maleinová se v těle dokáže spojit s alkalickými prvky a minerály pro výrobu vnitřní energie.Jablečný ocet má také velmi vysoký obsah draslíku, který slouží k dosažení klidu a tělesné harmonie.

V dávných dobách se používal k léčení různých onemocnění, například. nachlazení, infekce, alergie, vysoký krevní tlak, atp. Již v roce 400p. n. l. jej používal Hippokrates kvůli jeho léčebným, čistícím a energetickým účinkům. Také ho používali i japonští samurajové a římští vojáci.

Jablečný ocet je vynikající nejen pro vaření, zlepšení zdraví, ale je i perfektní pomocník v domácnosti. Přestože jablečný ocet je kyselý, tak pomáhá vyrovnávat úroveň pH v těle, snižuje chronické záněty a pomáhá předcházet nemocem.

25 nejčastějších použití jablečného octa

Tělo a zdraví

  1. Akné, čištění pokožky - namočte bavlněný hadřík do jablečného octa a vyčistěte si jím obličej. Pomůže i při přetrvávajícím akné.
  2. Bolest svalů - aplikujte jablečný ocet přímo na bolavý sval nebo smíchejte 1PL octa s vodou a přiložte na postižené místo.
  3. Uštípnutí hmyzem - po štípnutí hmyzem potřete citlivé místo jablečným octem.
  4. Inzulínová citlivost - pravidelné užívání jablečného octa pomáhá udržovat vyrovnanou hladinu cukru v krvi.
  5. Ucpané nosní dutiny - ucpaný nos může být velmi nepříjemný. Vyzkoušejte popíjet sklenici vody smíchanou s jablečným octem. Antibakteriální účinky octa by měly snížit a potlačit projevy nachlazení.
  6. Zvýšení energie - vyzkoušejte přidat trochu jablečného octa do ranní šťávy nebo smoothie.
  7. Cirkulace lymfy - pravidelné užívání zlepšuje imunitu a detoxikuje tělo. Stačí 1 čajová lžička do čaje nebo ranní citrónové vody.
  8. Obličejové tonikum - smíchejte 1 polévkovou lžíci s trochou vody a vatovým tamponem aplikujte na obličej. Pro dosažení výsledků aplikujte pravidelně jednou za den.
  9. Lupy - smíchejte stejné množství vody a jablečného octa a aplikujte rozprašovačem na vlasy po umytí šamponem. Nechte působit 15 minut a opláchněte. Opakujte pár dní, dokud lupy zcela nezmizí. Pro udržení výsledků opakujte jednou týdně.
  10. Bolest v krku - antibakteriální vlastnosti předurčují jablečný ocet k léčbě rýmy a nachlazení. Smíchejte 1 lžíci jablečného octa, 1 lžičku chilli pepře a 3 lžíce medu ve sklenici s teplou vodou.
  11. Zápach z úst - smíchejte 1 lžíci jablečného octa ve sklenici s vodou a dobře vykloktejte.
  12. Ošetření po oholení - smíchejte 1 díl vody s 1 dílem jablečného octa a aplikujte na pokožku po oholení.
  13. Candida - jablečný ocet je bohatý na enzymy, které pomáhají bojovat s candidou. Užívejte 1 lžičku dvakrát denně.
  14. Překyselení těla - pravidelné užívání jablečného octa pomáhá udržovat optimální hladinu pH v těle.
  15. Zkažený žaludek - pro rychlé ulevení žaludku smíchejte 2 lžíce jablečného octa, 1 lžíci zázvoru, 1 lžíci citrónové šťávy a 1 sklenici perlivé vody a trochu medu na oslazení. Vypijte sklenici tohoto lektvaru a pocítíte okamžité uvolnění.

Domácnost

  1. Odstraňovač zápachu - jablečný ocet zabíjí bakterie. Připravte si odstraňovač zápachu smícháním 1 dílu vody a 1 dílu jablečného octa. Aplikujte rozprašovačem.
  2. Odpuzovač blech - jablečný ocet je vynikající přírodní odpuzovač blech. Aplikuje přímo nebo rozprašovačem na srst zvířete.
  3. Nadýchané těsto - přidejte trochu jablečného octa do těsta a zákusek bude pěkně nadýchaný.
  4. Zapáchající oblečení - přidejte 1/2 hrníčku jablečného octa do pračky a vyprané oblečení bude bez nepříjemného zápachu.
  5. Močení zvířat v bytě - pokud se pes vymočí v bytě, jednoduše omyjte dané místo jablečným octem a pes se tam už více nevymočí.
  6. Mastnota v myčce – přidejte pár lžic do myčky, abyste ji zbavili mastnoty během mytí.
  7. Mytí ovoce a zeleniny - omyjte ovoce nebo zeleninu pomocí roztoku jablečného octa, abyste se zbavili škodlivých pesticidů a chemikálií.
  8. Neutralizace chutě - pokud jste do jídla omylem přidali hodně pálivé papriky, přidávejte postupně 1 lžíci octa dokud se neobnoví původní chuť jídla.
  9. Domácí „máselné mléko“ - vymíchejte rýžové mléko s trochou jablečného octa.
  10. Past na ovocné mušky - do misky nalijte trochu jablečného octa a přidejte kapku prostředku na nádobí.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze