Kategorie
 
 
 
 
 
 

Potravinové moly? Skoncujte s nimi rychle a jednoduše

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
18.07.2024

Pokud vám v mouce nebo müsli najednou začnou létat malé hmyzíky a spatříte je, jak poletují po kuchyni, pravděpodobně jste se setkali s potravinovými moly. Tito škůdci se obvykle projevují až když se stanou dospělými motýly a začnou klást vajíčka. Během noci mohou létat v bytě a ve dne se skrývají na stěnách. Je důležité věnovat pozornost těmto známkám, protože nejsou vždy snadno identifikovatelné.

Při objevení bílých larev, vajíček nebo dospělých molů ve vašem müsli, mouce nebo těstovinách je přirozené cítit zděšení. Potravinové moly jsou častým jevem v letních měsících a neznamená to nutně nedostatečnou hygienu ve vaší domácnosti.

Moly snadno prokousnou papírové sáčky a kartónové obaly a dokonce ani plastové obaly nenabízejí dostatečnou ochranu. Když je obal již poškozen, hrozba je ještě větší. Pokud potravinové moly napadly vaše zásoby potravin, je důležité zlikvidovat nedostatečně zabalené potraviny.

Rozlišujeme dva typy molů

V potravinách se objevují dva typy molů: vijačka papriková a moučná mole. Navzdory jejich názvům se neomezují pouze na příslušné skupiny potravin, ale mohou se vyskytnout v suchých potravinách různých druhů. Kromě müsli, mouky a těstovin mohou potravinové moly napadnout i sušené ovoce, sušenky, ořechy a dokonce i sladkosti.

Vijačka papriková - Plodia interpunctellavijačka papriková

Tento škůdce je pyraloidní mol z čeledi Pyralidae. Plodí Interpunctella se živí rostlinami, obilovinami a jinými lidskými potravinami. Moly se živí mnoha rostlinnými potravinami včetně suchého krmiva pro domácí zvířata (rostlinného původu), ptačího semene, obilovin, polévkových směsí, chleba, těstovin, rýže, mouky, koření, sušeného ovoce a ořechů. Mezi další optimální suroviny patří sultánky, americká žlutá kukuřice a mandle. Na druhé straně podzemnice olejná a kukuřičná moučka mají za následek delší vývojový čas molic.

Vijačka papriková má rozpětí křídel od 12 do 20 milimetrů a délku těla od 5 do 10 milimetrů. Dvoubarevná křídla bývají světle šedá až červená.

Životní cyklus

Životní cyklus může být dokončen za 27 až 305 dní. Jedna samice může po páření naklást až 400 vajec. K páření a kladení vajíček dochází asi tři dny po vylíhnutí dospělých jedinců. Vajíčka se líhnou za sedm až osm dní při 20 °C a za tři až čtyři dny při 30 °C. Po vylíhnutí se larvy začnou rozcházet a během několika hodin se mohou usadit ve zdroji potravy. Zakuklí se v potravinách a vylíhnou se v závislosti na teplotě: při cca 30 stupních to zpravidla trvá maximálně 4,5 týdne, při 20 stupních to může trvat až 2,5 měsíce – do té doby zůstávají většinou nepovšimnuty. Takže i když u sebe doma vyzabíjíte všechny žijící moly, nemusí to být konec – za pár týdnů až měsíců se mohou vylíhnout další a celý problém začne znovu. Proto je tak důležité být při řešení problému radikální.

Moučná mole - ephestia kuehniella

Má rozpětí křídel až 25 milimetrů a délku až 14 milimetrů. Její poznávacím znakem jsou zoubkované příčné čáry na šedě zbarvených předních křídlech. Její larvy jsou naopak velmi malé a sotva viditelné. O to větší důvod, aby jimi napadené jídlo putovalo rovnou do koše. Po vylíhnutí neměří více než jeden milimetr. Již druhý den mohou moučné moly klást vajíčka, díky čemuž se velmi rychle množí. Opravdovým škůdcem jsou jejich larvy, které se živí moukou a jinými obilovinami, jako jsou těstoviny, chléb nebo kukuřice.

Životní cyklus

Samice snesou 75 % vajíček za 48 hodin při teplotě 20 °C - 23 °C. Struktura chorionu a pozoruhodná odolnost vajíček vůči abiotickým faktorům, v tomto stadiu vývoje, je velmi dobrý prostor pro adaptaci u tohoto druhu. Embryonální vývoj trvá 8 dní při konstantní teplotě 20 °C. Kompletní cyklus, od kladení vajíček až po vylíhnutí dospělých jedinců, proběhne do 60 dnů při 20 °C u jedinců krmených výlučně krupicí z tvrdé pšenice.

Jak zjistíte, že v domácnosti máte moly?

Potravinové moly se na světlých stěnách kuchyně a jiných místnostech vyjímají díky svému tmavému zbarvení, ale ne vždy je dokážete zaznamenat. Během dne je můžete vidět se složenými křídly na stěně, kde se podobají tenké černé čárky. Jejich pohyby jsou charakteristické krátkými, téměř skákavými mávnutími křídel, nebo se plazí po stěnách. Rovněž se může stát, že larvy se občas pohybují po stěnách, což již signalizuje vážnou situaci.

Pokud si všimnete více molů, je velmi důležité podrobit zásoby potravin důkladné kontrole. Doporučuje se otevřít všechna balení se suchým jídlem a pečlivě se podívat na:

  • slepená zrna obilovin,
  • přítomnost pavučinek v jídle,
  • zda není obsah balení přilepen na obalu.

Po vylíhnutí, larvy a létající moly zůstanou nějaký čas uvnitř obalu, než se rozhodnou hledat vhodné místo pro kladení vajíček. Je tedy možné narazit i na takové varovné signály.

Jsou potravinové moly nebezpečné?

Moučné moly a vijačky paprikové určitě nejsou vítězi pohostinnosti ve vaší domácnosti, avšak nemusíte se obávat o své zdraví, jelikož nešíří bakterie ani choroboplodné zárodky. Jejich přítomnost je spíše nepříjemná a nevábivá. Je však důležité poznamenat, že potraviny napadené těmito škůdci mohou vést k alergickým reakcím nebo trávicím obtížím. Máte-li podezření, že vás potravinové moly napadly, měli byste okamžitě zlikvidovat všechny podezřelé potraviny.

Jak se zbavit potravinových molů

Je důležité co nejdříve odstranit nepříjemné obyvatele kuchyňských skříněk. Řiďte se následujícími kroky:

  • Vyprázdněte všechny skříňky, kde skladujete potraviny, a pečlivě zkontrolujte jejich obsah.
  • Důkladně vyčistěte skříňky a vše, co se v nich nachází, pomocí octové vody. Na spáry a jiná těžko přístupná místa použijte fén nastavený na nejvyšší teplotu, jelikož larvy a vajíčka nemají rádi teplo a tímto způsobem zahynou.
  • Celou kuchyni a skříňky důkladně vysajte. Nezapomeňte okamžitě vyhodit sáček z vysavače nebo vyprázdnit jeho nádobu, abyste předešli opětovnému kontaminování.
  • Pro větší bezpečnost využijte biologické prostředky, které neobsahují chemii. Potravinové moly mají své přirozené nepřátele – lumky, které kladou svá vajíčka do vajíček molů.

Prevence je základ - ochraňte svou domácnost před potravinovými moly

Abyste se ráno v kuchyni vyhnuli nepříjemným překvapením v podobě lozících nebo poletujících molů, je důležité prevence jejich výskytu. Zde je několik užitečných tipů, jak toho dosáhnout:feromónový lapač potravinových molí

  • Potraviny uložte do vzduchotěsně uzavřených skleněných, plastových nebo kovových nádob. Nikdy nenechávejte nic otevřené.
  • Vyhněte se používání tenkostěnných obalů, jako jsou lehký karton, igelitová fólie či papírové sáčky, které moly lákají.
  • Pravidelně kontrolujte obsah svých zásob a sledujte, co se ve vašich obalech nachází.
  • V případě, že najdete pavučiny, lepící se obaly nebo slepené potraviny, neváhejte je okamžitě vyhodit a vynést smetí ven, abyste předešli dalšímu šíření.
  • Jako preventivní opatření můžete používat feromonové lapače, které moly odpuzují. Navíc, umístění vonných sáčků s levandulí, rozmarýnem nebo jalovcem do skříněk může také pomoci odradit tyto škůdce.

Doporučujeme používat feromonové lapače

Díky feromonu, který účinně láká dospělé samce vijáčky paprikové do pasti je možné sledovat její přítomnost. To umožňuje včasné zachycení přítomnosti hmyzu v místnosti a také pomáhá odhadnout jeho celkový počet. Na základě sledování množství exemplářů vijáčky paprikové zachycené v pasti pak můžete učinit informované rozhodnutí, zda použít příslušný biocidní přípravek k likvidaci tohoto hmyzu. Jeden kus lepícího papíru funguje až 3 měsíce.Neobsahuje chemické insekticidy, takže jej lze použít v bezprostřední blízkosti potravin, jako mouka, krupice, těstoviny, obiloviny, káva, čaj, kakao či sušené ovoce.Past lze zavěsit na libovolné místo nebo k zavěšení použít otvor přímo v pasti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze