Kategorie
 
 
 
 
 
 

Potraviny ovlivňující zlepšení nálady

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
07.08.2022

Správně zvolené potraviny dokáží regulovat hladinu serotoninu v mozku. Vyzkoušejte potraviny pro zlepšení nálady jako rybí olej, obiloviny či špenát . Více se dočtete v článku.

Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny

Pro zlepšení nálady doporučujeme konzumovat potraviny s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Výzkumy naznačují , že jejich nedostatek může souviset s duševními problémy.

Omega-3 mastné kyseliny se nacházejí zejména rybách a produktech z ryb. Rybí olej podporuje funkce mozku včetně paměti a duševní pohody. Stačí jedna polévková lžíce denně a účinek v podobě lepší nálady se dostaví.

Napumpujte se probiotiky

Výzkumy ukazují, že probiotické bakterie mohou ovlivňovat mentální stav člověka. Nedostatek probiotických bakterií může způsobovat neurochemická onemocnění jako úzkost, deprese či panická porucha.

Při narušení rovnováhy střevní flóry klesne počet kmenů probiotických bakterií. Imunitní systém se oslabí a začnou se ozývat různé nemoci. Doplnění probiotik prostřednictvím stravy je mimořádně důležité.

Bifidobakterie zvyšují intenzitu tryptofanu v mozku. Výsledkem je zlepšení celkové nálady . Probiotika najdete zejména v tradičním miso , jogurtech, fermentované zelenině, kimchi, kysané zelí nebo v tempehu.


Zdroj: 123rf.com, Image ID: 56414016

Vsaďte na pseudoobilniny

Obiloviny jsou významným zdrojem B vitamínů důležitých pro zdraví mozku. Vitamin B1 (thiamin) se podílí na přeměně glukózy na energii. Vitamin B5 (kyselina pantotenová) je potřebný k výrobě neurotransmiteru acetylcholinu podílejícího se na učení a paměti. Vitamin B6 pomáhá při přeměně aminokyseliny tryptofan na serotonin. Vitamin B12 se podílí na výrobě neurotransmiterů jako serotonin a dopamin , které pomáhají zlepšovat náladu.

B vitamíny naleznete v pseudoobilninách jako quinoa , hnědá rýže, amarant, proso či bulgur. Prohlédněte si širokou nabídku obilovin a rýže pro zdraví.

Listová zelenina pro zlepšení nálady

Listová zelenina působí antistresově. Pyšní se vysokým obsahem kyseliny listové. Nedostatek kyseliny listové může narušit metabolismus serotoninu a dopaminu a spustit depresi .

Pro doplnění kyseliny listové doporučujeme zakomponovat do jídelníčku špenát , zelí, růžičkovou kapustu, brokolici či salát (například polníček). Hned se budete cítit veseleji.


Zdroj: 123rf.com, Image ID: 28465958

Přísun kofeinu (s mírou)

Kofein spouští uvolňování mozkových chemických látek (dopamin) důležitých pro výkonnost a dobrou náladu. Studie naznačují, že optimální denní dávka kávy je 400 ml (1 - 2 šálky). Kofein působí na každého jinak. Pokud po kávě pociťuje nervozitu, podrážděnost nebo nespavost, raději se jí vyhněte. A ostatní - na zdraví :)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze