Kategorie
 
 
 
 
 
 

Poznejte nejlepší esenciální oleje! Čím se vyznačují?

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
04.01.2023

Na světě je plno rostlin, které se odlišují tvarem, velikostí, barvou a vůní. Mnoho těchto rostlin obsahuje sloučeniny, které nejsou běžně viditelné pouhým okem. Ukrývají se v kořenech, kůře, v květech, semínkách nebo v jiných částech rostliny. Tyto sloučeniny se nazývají esenciální oleje.

Jak se vyrábějí esenciální oleje?

Esenciální oleje jsou součástí vonných rostlin. K získání esenciálních olejů se používá řada složitých metod:

Destilace vodní párou – je jednou z nejšetrnějších a zároveň nejznámějších metod výroby esenciálních olejů. Za pomoci pomalé destilace se v destilačním přístroji vytěží aktivní složky rostliny. Doba destilace závisí na jednotlivých rostlinách, například destilace hřebíčku trvá i 4 hodiny.

Lisování za studena – je metoda získávání esenciálních olejů z citrusových plodů. Na plod působí mechanický tlak, který nejčastěji ze slupky nebo z kůry vytlačí olej. Látky, které se získávají lisováním citrusů, se nazývají esence.

Extrakce za použití rozpouštědel – při této metodě se zalévají rostliny syntetickým rozpouštědlem a následně se zahřívají, aby se postupně uvolnily žádoucí složky. Výsledkem celého procesu je barevná hustá kapalina, která připomíná esenciální olej a má velmi podobné parametry.

Jak používat esenciální oleje?

Esenciální oleje nejsou určeny pro vnitřní použití, pouze pro vnější. Nejdůležitější je jejich vůně, která má příznivé účinky na lidský organismus. Esenciální oleje jsou známou složkou v kosmetickém průmyslu a také při aromaterapii.

Esenciální oleje většinou používáme na:

  • zklidnění a odpočinek organismu,
  • masáže těla a do koupele,
  • do aromalampy , pro inhalace,
  • k osvěžení vzduchu,
  • při zdravotních potížích.

Svěží mandarinka, zemitý cedr

Na výběr je opravdu nespočet esenciálních olejů. Zatímco někdo preferuje jemnou levandulovou vůni, jiný sáhne po svěžímátové nebo po mandarínkové . Dokonce každý z esenciálních olejů má své unikátní vlastnosti, díky nimž pomáhá v určité oblasti. Mezi ty nejoblíbenější oleje patří:

Levandulový olej

Levandulový esenciální olej působí uklidňujícím dojmem díky své půvabné sladké a květnaté vůni. Levandule zmírňuje stres a úzkost, proto se doporučuje použít v momentech určených k relaxaci. Síla levandulového oleje se projevuje také při ranách – olej je mimořádně účinný při popáleninách, při jejich následném hojení, jakož i při hojení strií a jizev.

Tip pro použití levandulového oleje: Pro zlepšení nálady a při mentálním vyčerpání difuzujte 5 kapek levandule, 5 kapek šalvěje a 5 kapek pomeranče (nebo mandarinky).

Eukalyptový olej

Eukalyptový esenciální olej je opravdu univerzální a používá se nejen k uvolnění organismu či při zdravotních problémech, ale také k čištění povrchů v domácnosti. Pokud milujete pocit svěžesti, vsaďte na eukalyptus. Eukalyptový olej mnozí z nás také znají jako první pomoc při dýchacích potížích k uvolnění dýchacích cest. Navíc je také součástí repelentů, neboť vůně eukalyptu spolehlivě odpuzuje hmyz.

Tip k použití eukalyptového oleje: Pro pozvednutí nálady difuzujte 5 kapek eukalyptu, 5 kapek rozmarýnu a 5 kapek máty. Pro relaxační masáž proti svalové únavě do 60 ml láhve smíchejte 8 kapek eukalyptu, 8 kapek máty, 8 kapek levandulového oleje a doplňte mandlovým nosným olejem. Pro čištění povrchů smíchejte do 250 ml sprejové láhve 25 kapek eukalyptu, 40 kapek citrónu, 30 kapek tea tree a zbylé 3/4 doplňte destilovanou vodou a 1/4 alkoholem.

Tea trea esenciální olej

Tea Tree esenciální olej by měl mít své místo snad v každé domácnosti. Je oblíbený pro dvoje dezinfekční a antibakteriální účinky. Působí příznivě při zánětech, potížích s průduškami a vředy. Podobně jako eukalyptus i tea trea esenciální olej je skvělým odpuzovačem hmyzu. Jeho síla také spočívá i při léčení plísňových onemocnění nohou a nehtů.

Tip pro použití tea trea esenciálního oleje: Pro osvěžení a očištění vzduchu difuzujte 5 kapek tee trea a 5 kapek eukalyptu. Pro dezinfekci menších poranění aplikujte několik kapek tee trea přímo na postižené místo. Pro zdravý vzhled nehtů po sprchování aplikujte několik kapek tee trea přímo na nehty. Pro čištění povrchů přidejte několik kapek do sprejové láhve s vodou.

Pomerančový olej

Pomerančový olej : Pomeranče nám svou vůní asociují Vánoce, proto svěží pomerančový olej dodává energii a pozitivní náladu. Z několika kapek voňavého pomerančového oleje vyčarujete také osvěžující limonádu. Olej má pozitivní účinky na imunitu, při infekčních onemocněních, křečích a zácpě.

Tip na použití pomerančového oleje: Zlepšení nálady v zimním období – Kombinujte s levandulí v pochmurném, melancholickém podzimním a zimním období, kdy nám chybí sluneční svit a teplo. Je skvělým pomocníkem do čistících prostředků (na podlahu, povrchy, umyvadlo…) – přidejte pár kapek (stačí 2-3) pomerančového oleje do oblíbeného čistícího prostředku.

Cedrový olej

Cedrový olej : Nejprve na vás působí jeho podmanivá a výrazná vůně. Zemité tóny jsou neodmyslitelnou součástí zejména mužských parfémů. Cedrový olej působí pozitivně při detoxikaci, úzkosti a stresu. Ze zdravotního hlediska se používá při zánětech sliznice, hrudních infekcích a při problémech s pokožkou hlavy.

Tip pro použití cedrového oleje: Pro zklidnění po náročném dni difuzujte 5 kapek cedrového dřeva. Pro zvláčnění pokožky hlavy přidejte do šamponu 1 kapku cedrového dřeva a 2 kapky tee trea během mytí vlasů.

Esenciální oleje v aromaterapii

Esenciální oleje mají své zastoupení také při vyhledávané aromaterapii. Jak z názvu vylývá, aromaterapie je léčba prostřednictvím vůně neboli esenciálními oleji. Oleje se při aromaterapii aplikují přes pokožku nebo se zvolí difúze. Tento způsob léčby je účinný při zlepšení fyzické, a duševní pohody. Základem aromaterapie je používat pouze ty oleje, které mají 100% přírodní původ.

Ne za každou cenu!

Esenciální oleje jsou sice prospěšné pro zdraví, ale v některých případech je třeba jejich použití zvážit. Pokud si nejste jisti, jestli vám olej nemůže uškodit, raději konzultujte jeho případné použití s lékařem. Zpozornět byste měli zejména při přetrvávajících zdravotních potížích. Rizikovým může být astma, vysoký tlak, epilepsie, pooperační stavy nebo kožní problémy.

Na esenciální oleje by si měly dát pozor i těhotné ženy. V každém případě platí zlaté pravidlo: předem si použití ověřit s odborníkem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze