Kategorie
 
 
 
 
 
 

Přehled surovin - co můžeme mlít nebo vločkovat

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
28.06.2022

V závislosti na přístroji, je třeba rozlišovat, které suroviny lze mlít nebo vločkovat . Vytvořili jsme přehlednou tabulku surovin a také praktický postup jak získat co nejlepší výsledky při mletí a vločkování surovin.

Přehledná tabulka surovin, které jsou vhodné pro dané zařízení

V mlýnku na obilí lze zpracovat celou škálu surovin. Je však třeba dodržet několik zásad pro dosažení nejlepších výsledků.

  • V zásadě můžete umlít cokoliv, co není mastné nebo vlhké – proto do mlýnku nedávejte žádné ořechy nebo olejnatá semínka, jako například lněné semínko nebo mák.
  • Při koupi surovin dbejte na to, aby byl suroviny vyčištěny , aby na něm nezůstaly žádné zbytky, jako jsou malé kamínky, které by mohly mlecí kameny poškodit.
  • K mletí používejte pouze suché suroviny - jinak by se mlecí kameny mohly slepit.
  • Tip: Chcete-li otestovat vlhkost , přitlačte zrno lžičkou na hladký povrch. Pokud se zrno rozštěpí, je dostatečně suché. Pokud se chová jako ovesná kaše, je příliš mokré.
  • Pokud si někdy nejste jisti zpracováním zrna, vždy je nejlepší nejdříve zpracovat malé množství . Potom odšroubujte násypku a zkontrolujte, zda jsou kameny slepeny. Jsou-li slepeny, kameny lze snadno vyčistit hrubým mletím rýže nebo očištěním mlecích kamenů sadou kartáčků na čištění mlecích kamenů . Takže neváhejte experimentovat!
  • Ne každý motor je dostatečně silný pro zpracování všech druhů obilí. Nejlepší je promyslet si, co chcete zpracovat ještě před koupí a poté vybrat mlýnek se správným výkonem motoru. Naše tabulka vám pomůže při rozhodování.

Také ve vločkovači lze zpracovat celá škála surovin. Je však třeba dodržet několik zásad pro dosažení nejlepších výsledků.

  • Vločkovaný materiál musí být dobře vyčištěn , jinak může dojít k poškození zařízení například kameny.
  • Nedělejte si zásoby ovesných vloček : Čerstvé ovesné vločky byste měli sníst ihned, protože skladováním velmi rychle ztrácejí cenné živiny a v důsledku toho mohou zhořknout. Nebojte se, s našimi vločkovači je to super rychlé.
  • Na vločkování doporučujeme oves bez slupky (nahý oves).
  • Ostatní zrna krátce navlhčete v sítu, nechte pár hodin sušit a teprve poté zvločkujte . Výsledkem jsou nejen hezčí vločky, které se nedrolí, ale zrno lépe strávíte, když je nabobtnalé.
  • Samozřejmě zde můžete také experimentovat a vylisovat různá semínka či koření – ale prosíme žádné ořechy ani luštěniny, jsou příliš tvrdé.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze