Kategorie
 
 
 
 
 
 

Proč používat lněný olej?

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
01.06.2022

Výrobky ze lnu jsou známy několik tisíciletí. Staří Egypťané z něj vyráběli plátno a naše babičky využívali zejména lněný olej. Dobře znali jeho chuť a blahodárné účinky. Dnes se s ním tak často nesetkáváme. Přečtěte si proč jej zařadit do svého života i ve 21. století.

Poznejte lněný olej

Lněný olej se vyrábí lisováním semínek lnu setého . Poznávacími znaky lnu jsou bleděmodré květy a drobná hnědá semínka . V dnešní době se začíná opět těšit oblibě. Může za to vysoký obsah mastných kyselin a prokázané zdravotní benefity .

Lněný olej obsahuje až 72% nenasycených mastných kyselin. Největší zastoupení mají omega 3,6 a 9 mastné kyseliny . Olej se pyšní obsahem silných antioxidantů , karotenami a kyselinou linolenovou . Semínka jsou zároveň výborným zdrojem rostlinných bílkovin , minerálů a vlákniny .

účinky lanového oleje

5 důvodů, proč používat lněný olej

Podpora trávení

Len má pozitivní účinky zejména na tlusté střevo . Působí jako laxativum a udržuje pohyb v trávicí soustavě. Napomáhá rychlému trávení a detoxikuje tělo. Díky tomu je výborným společníkem při hubnutí . Len také dokáže bojovat se zácpou a zmírňuje průjem .

Zdraví srdce

Díky vysokému obsahu kyseliny linolenové lněný olej pomáhá při prevenci zdravého srdce . Udržuje pravidelný srdeční rytmus a ředí krev , čímž bojuje proti krevním sraženinám. Řeší také nejběžnější kardiovaskulární problémy, jako je vysoká hladina cukru v krvi , cholesterol a vysoký krevní tlak .

Prevence rakoviny

Lněný olej obsahuje lignany , které jsou známé antiestrogenními účinky (blokování účinků estrogenu ve tkáních). Lignany tak pomáhají snížit riziko rakoviny prsu, metrnice, vaječníků a prostaty. Zároveň kyselina alfa-linolenová snižuje růst rakovinných buněk.

Kožní problémy

Na popálenin;y , ekzémy , vyrážky nebo otevřené rány pomůže lněný olej. Díky esenciálním mastným kyselinám se zlepší pružnost pokožky a zklidní zánět. Stačí postižené místo namazat 1x denně. Léčbu zefektivní užívání lněného oleje zevnitř.

Lék proti bolesti

Olej ze lnu je účinný při bolestech hlavy nebo menstruačních bolestech . Dokáže mírnit bolesti svalů a dolní části zad . Nápomocný je při artritidě , tím že uvolňuje bolesti kloubů.

proč používat lanový olej

Využití lněného oleje nejen v kuchyni

Vnitřní použití

Zahříváním lněného oleje se vytrácejí cenné omega-3 mastné kyseliny. Širokou škálu využitelnosti najde proto ve studené kuchyni . Přidejte jej do salátů a podpoříte tím vstřebávání vitamínů ze zeleniny. Výborně se hodí k omastění hotových jídel nebo dochucení dresinků a pomazánek . Pokrmem dodá jemnou sladkostnou chuť a živiny.

Venkovní použití

Olej ze lnu můžete použít k ošetření a promaštění pleti . Na suché a lámavé vlasy si připravte zábal, který vlasům dodává živiny. Při popáleninách , ekzémech a jiných kožních problémech potírejte postiženou pokožku olejem jednou denně.

Jak rozeznat kvalitní lněný olej?

Čerstvý lněný olej vyniká blahodárnými účinky a příjemnou chutí . Při špatném skladování ztrácí chuť, hořkne a může být zdraví škodlivý. K udržení kvality je důležité olej uchovávat v tmavých skleněných lahvích s kovovým uzávěrem .

V dnešní době se oleje vyrábějí různými technologiemi. Tradiční a ověřený způsob výroby lněného oleje je důležité lisování za studena . Tepelně neupravená semínka uchovávají v sobě všechny živiny . Takto zpracovaný olej je ideální pro lidskou spotřebu .

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze