Kategorie
 
 
 
 
 
 

Proč zařadit konopná semínka do jídelníčku?

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
17.05.2022

Konopí má celosvětově velmi dlouhou tradici. Z konopí se vyrábělo oblečení, textilie a chutné pokrmy . Všechno skončilo, když se objevily informace o jeho psychotropních účincích. Konopná semínka bojují o přízeň znovu. Přečtěte si více

Seznamte se s konopnými semínky

Konopná semínka se získávají z konopí seté (technického konopí). Jsou to maličká hnědá semínka přezdívaná konopná srdíčka. Mají jemnou oříškovou chuť a výborně doladí mnoho pokrmů. Ze semínek se vyrábí konopný olej bohatý na esenciální mastné kyseliny nebo bezlepková konopná mouka .

Lidé si často konopí spojují se známou psychotropní látkou . Konopa setá obsahuje oproti konopí hašišové, ze které se vyrábí marihuana, zanedbatelné množství THC. Dalším faktorem je, že aktivní droga se nachází v listech a ne v semínkách. Proto konopná semínka a produkty z nich jsou bezpečné a nevyvolávají žádnou závislost .

Mezi jinými semeny vynikají obsahem esenciálních mastných kyselin . Ty jsou důležité při boji se zánětem a podporují imunitní systém. Pyšní se vysokým obsahem bílkovin , vlákniny a antioxidantů . Jsou výjimečným zdrojem proteinu globulinu , který pozitivně ovlivňuje obranyschopnost organismu. Z vitamínů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny A , B1 , B2 , B6 , C a E.

Už 3 lžíce denně vám zajistí:

  • polovinu denní dávky hořčíku a fosforu
  • čtvrtinu denní dávky zinku
  • téměř třetinu denní dávky železa
  • přes 300 mg draslíku
  • více než 15% denní dávky vitamínu A

Loupané VS. neloupané

Na trhu se objevují konopná semínka se slupkou i bez slupky. Jaký je mezi nimi rozdíl? Slupka semínka je kvalitně nutričně vybavena . Proto jsou neloupaná semínka bohatší na vitamíny.

Slupka je však pro organismus hůře stravitelná a kvůli vysokému obsahu vlákniny tělo hůře získává živiny ze samotného semínka. Dá se to vyřešit tím, že neloupaná semínka necháte odmočit přes noc nebo je pomlete. Zůstává na vás, zda upřednostníte loupané neboneloupané semínka .

Blahodárné účinky pro organismus

konopná semínka

  • Vláknina pomáhá pročišťovat střeva a zvyšuje pocit nasycení.
  • Steroly a kyselina listová zlepšují funkci trávicího systému.
  • Působí detoxikačně a odbourávají z těla těžké kovy.
  • Obohacují tělo o zdravé tuky.
  • Pomáhají snižovat krevní tlak a předcházet kardiovaskulárním onemocněním.
  • Udržují dobrý stav zraku, zubů, vlasů a pokožky.
  • Pomáhají s regenerací svalů.
  • Kalorie spolu s komplexními bílkovinami a sacharidy poskytují dlouhotrvající energii.
  • Podporují transport kyslíku do buněk a podporují jejich regeneraci a vývoj.

5 způsobů, jak zařadit konopné semínko do stravy

1. Plnohodnotná snídaně

Dopřejte si dávku chutných semínek hned po ránu. Přidejte je do jogurtu , müsli nebo kaše . Snadno si vytvoříte nutričně vyváženou snídani, se kterou začnete den naplno . Doporučujeme je kombinovat s mrazem sušeným ovocem nebo oříšky.

2. Semínka a olej do salátů

Zeleninový nebo ovocný salát jednoduše doladíte hrstí konopných semínek. Dodají salátům příjemnou oříškovou chuť a množství výživných látek. Konopný olej salátu přidá šťávu a vitamíny ze zeleniny se lépe rozpustí a vstřebou do těla.

3. Pečení s konopí

Konopná semínka můžete použít do koláčů podobně jako oříšky. Výborně se hodí do muffinů , bábovek nebo buchet . Lze je také použít při pečení celozrnného pečiva . Přidejte je do různých rohlíků, kaiserek nebo chleba spolu s jinými semínky. Namísto standardní mouky můžete použít konopnou mouku , která ozvláštní chuť pečiva.

4. Zdravý pamlsek

Díky oříškové chuti jsou semínka výborná sama o sobě. Můžete je jemně opražit , osolit nebo osladit a chutný pamlsek je na světě. S přehledem se vyrovnají kalorickým lupínkem a jiným nezdravým snackem.

5. Konopné mléko

¾ hrníčku neloupaných semínek promyjeme, zalijeme 1 hrníčkem vody a necháme postát alespoň 12 hodin. Semínka jsou připravena ke zpracování, když začnou klíčit. Přidáme k nim další 3 hrníčky vody a mixujeme, dokud se voda nezabarví do bíla. Mléko přecedíme a můžeme použít.

Sejde se na přípravu omáček , dresinků , krémových polévek , pudinků , moučníků nebo smoothie . Rozmixujte ho s banány a získáte skvělý proteinový doplněk . Samozřejmě, můžete jej vypít i čisté. Dochuťte ho medem, vanilkou nebo kakaem a chutný nápoj je hoto

konopné mléko

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze