Kategorie
 
 
 
 
 
 

Rodinná lisovna oleje Salvagno

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
07.07.2024

V květnu 2024 jsme osobně navštívili rodinnou lisovnu oleje Salvagno, abychom se osobně přesvědčili, jak probíhají procesy a poznali jsme majitele. To vše proto, že vybíráme pro vás jen to nejkvalitnější, co i my samy konzumujeme.

Jejich láska k oleji začala již v roce 1923 , kdy začaly pěstovat olivy v srdci Valpantena, mezi kopci Verony. Od té doby je kamenný olivový mlýn Salvagno vyrábí extra panenský olivový olej se stejnou vášní a vytváří produkt určený pro náročné spotřebitele, kteří neustále hledají autentičnost jednoduchých a přírodních potravin.

Dokonalé spojení tradice a inovace jim umožňuje experimentovat s alternativními metodami pěstování, které jsou schopny zaručit produkci extra panenského oleje nejvyšší kvality a mnoha dalších produktů.

Osobně jsme poznali majitele lisovny oleje a podívali jsme se na všechny procesy lisování oleje. Nám olivový olej Salvagno velmi chutná a věříme, že bude i vám.

Představíme vám 5 fází výroby olivového oleje Salvagno

  1. Sběr oliv - Provádí se stále tradičním ručním systémem sklizně . Pod olivovníky jsou rozmístěny sítě, na které sběrači házejí olivy s „ hřebeny “ (podobné jako při sběru borůvek), které se pak vkládají do speciálních plastových přepravek, aby se zajistilo správné provzdušnění plodů.
    sběr oliv ručním způsobem
  2. Lisování - Po sklizni se olivy přesouvají do lisovny oleje Salvagno, tento přesun musí trvat méně než 24 hodin . Olivy se vizuálně třídí a vyřazují se poškozené olivy. Olivy se myjí studenou vodou, aby se zbavily listů a nečistot. Následně se lisují (mačkají) v kamenném žulovém mlýně "molazze" . Lisování trvá 20 minut a jejím výsledkem je pasta.
    lisování oleje na kamenném lisu
  3. Mačkání a odstřeďování - Následně pasta vchází do kontinuálního procesu, který probíhá vakuově bez přístupu vzduchu (žádná oxidace). Olivová pasta se mísí a přesouvá do dekantéru, kde mechanickým procesem se odděluje tekutá od pevné složky .
    dekanter
  4. Oddělování a filtrování - Výsledkem odstřeďování je tmavá tekutina složená z vody a oleje . Jako každé ovoce i olivy obsahují vodu v poměru 40-45%. V tomto procesu se mechanickým způsobem odděluje olivový olej od vody. Následně se olej filtruje přes sterilní gázy, aby se odfiltrovaly i ty nejmenší nečistoty.
    oddělování a filtrování olivového oleje
  5. Skladování - Po filtraci se olivový olej shromažďuje v podzemních ocelových nádržích , kde se skladuje po celý rok při stálé teplotě. V průběhu roku se pak plní do lahví a posílá k prodeji. Celý proces uskladňování a plnění do lahví probíhá vakuově bez pomoci čerpadel a to z důvodu, aby olivový olej nebyl vystaven oxidaci a stresujícím faktorům vířivých proudů, které vznikají z čerpadel.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze