Kategorie
 
 
 
 
 
 

Jsou BIO potraviny zdravější než potraviny ze supermarketu?

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
18.04.2024

BIO potraviny jsou jistě zdravější než běžně dostupné potraviny bez BIO certifikátu a to z jednoho jediného důvodu. Používání pesticidů, umělých hnojiv či pěstování GMO v běžném (konvenčním) zemědělství.

Při běžném (konvenčním) pěstování se mohou, a také se ve velkém používají pesticidy, zejména glyfosát . Glyfosát je nejprodávanější a nejúčinnější herbicid na světě , který se používá zejména v zemědělství, zahradnictví k hubení plevele a jiných nežádoucích rostlin. Princip glyfosátu je založen na blokování enzymu 5-enolpyruvylshikimát-3-fosfát (EPSP), který je klíčový při tvorbě aminokyseliny tyrosinu a některých dalších metabolických procesů v rostlinách.

Glyfosát byl patentován společností Monsanto (součást skupiny Bayer) v roce 1974 pod názvem Roundup, dnes se již prodává pod různými obchodními značkami. Avšak v roce 1996 vědci v Monsanto změnili pšenici genetiku takovým způsobem, aby glyfosátu odolala. To umožnilo chemické zrání obilí , tedy dosoušení těsně před sklizní. Chemické zrání obilovin se používá zejména v zemích, kde nejsou ideální klimatické podmínky pro pěstování určitých obilovin . Např. tvrdá pšenice (semolina) je typická středomořská obilovina, která vyžaduje sucho a teplo. Pokud ji však chcete vypěstovat v zemích, které nemají takové klima, tak musíte obiloviny postřikovat těsně před sklizní, aby se vysušily a chemicky „dozrály“ . Pokud plodinu postříkáte herbicidem těsně před sklizní, tak v plodině těsně po sklizni máte maximální dávky herbicidů . Od roku 2000 používání herbicidů extrémně stouplo a od roku 2000 extrémně stoupla i intolerance na lepek a všechna autoimunitní onemocnění . Na vině nejsou potraviny, ale velké farmy, které ve velkém používají glyfosáty, které jim umožňují chemické zrání obilí, luštěnin, semen, brambor,... Glyfosát byl dokonce nalezen iv pivu, moči či mateřském mléce. Zajímavostí je, že rezidua glyfosátu se najdou vždy, když výzkum provádí nezávislé sdružení. Pokud výzkum je zaplacen nějakou firmou nebo lobbingem, tak rezidua se nikdy nenajdou nebo se neprokáže škodlivost glyfosátu . V posledních letech se kolem glyfosátu a jeho škodlivosti roztrhl pytel a stále více nezávislých výzkumů dokazuje propojení mezi glyfosátem a různými zdravotními problémy, zejména rakovina, poruchy endokrinního systému nebo poškození vodních ekosystémů. Nemluvě o pitné vodě, ve které se také nacházejí rezidua herbicidů.

BIO zemědělství zakazuje používání pesticidů. Upozorňuji, že i při domácím pěstování ovoce a zeleniny mnoho zahrádkářů používá levné chemické prostředky. Ruku na srdce, kolik zahrádkářů si připlatí za BIO postřik ve formě výluhu z mořských řas? A tak se nedivme, máme-li souseda, který ve velkém ochraňuje ovoce a zeleninu chemickými postřiky a pak vám je z lásky chce darovat. Nebo si koupíme levné ovoce a zeleninu z Polska a těšíme se, jak jsme ušetřili. Ale do kdy? Do kdy bude naše tělo zvládat zbavovat se toxinů z potravin?

Nevýhody BIO potravin jsou v jejich dostupnosti a ceně. Ale to jsou dvě propojené nádoby. Pokud se zvýší poptávka po BIO potravinách, tak se sníží cena. Třeba si uvědomit, že při koupi BIO potravin si připlácíme i za nepoužívání levných herbicidů a v konečném důsledku přispívá tak i ke zlepšení životního prostředí, které není zamořeno pesticidy.

BIO produkty jsou certifikovány nezávislým organizacemi , jejichž úkolem je ověřit, zda jsou produkty v souladu s BIO standardy a požadavky. Certifikace se provádí za účelem zajištění, že BIO produkty splňují stanovené normy používání pesticidů, umělých hnojiv, geneticky modifikovaných organismů a dalších faktorů, které definují BIO zemědělství.

Na Slovensku působí dvě certifikované nezávislé organizace:

  1. Naturalis CZ, sro . – CS-BIO-002
  2. Biokont SK, sro . – CS-BIO-003

To, zda výrobce nebo distributor je registrován v systému ekologických provozovatelů, si umí zákazník ověřit na této adrese https://webgate.ec.europa.eu/tracesnt/directory/publication/organic-operator/index#!?sort=-issuedOn

Např. naše firma se takto zobrazuje https://webgate.ec.europa.eu/tracesnt/directory/publication/organic-operator/CZ-BIO-003.703-0000637.2023.001.pdf

Uličný Dalibor, článek pro Aktuality.sk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze