Kategorie
 
 
 
 
 
 

Svačiny a svačiny jsou pro děti klíčové: Jak připravit zdravou a výživnou svačinu bez cukru

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
15.09.2024

Svačina i odpolední svačina jsou důležitou součástí denního stravování dětí, protože jim poskytují potřebnou energii a brání tomu, aby přišly k obědu nebo večeři příliš hladové. Zdravá svačinka podporuje nejen fyzickou energii, ale také schopnost soustředit se a dobře fungovat během dne.

Jak by měla vypadat ideální svačina?

Ideální svačina by měla být:

  1. Mírná: Stačí jedna přiměřená porce, není třeba se přejídat.
  2. Vyvážená: Vyhněte se vysokému příjmu kalorií nebo sladkým nápojům spolu s jídlem.
  3. Rozmanitá: Zdravá strava se zakládá na pestrosti. Děti by měly poznávat různé chutě, což podporuje jejich zájem o zdravé potraviny.

Ranní svačinka je nezbytná pro doplnění energie po snídani, zatímco odpolední svačina pomáhá dětem načerpat síly po škole a hrách. Mezi svačinou a večeří by mělo uplynout alespoň 3-4 hodiny, čímž se usnadní trávení a předejde se náhlému poklesu hladiny cukru v krvi.

Nápady na zdravou svačinu a odpolední svačinu

  • Sezónní ovoce (např. jablka, hrušky, borůvky)
  • Ovocné výživy nebo kapsičky bez přidaného cukru
  • Křupavé dobroty jako ovocné křupky bez cukru
  • Smoothie nebo čerstvé ovocné šťávy
  • Minerální voda nebo bylinkové čaje

Ideální občerstvení do školy

Důležité je nabízet lehká a výživná jídla, která nezatíží trávicí systém, a přitom dodají dostatek energie. Vhodné jsou například ovocné kapsičky Solo Frutta, výživy nebo sušené ovoce bez přidaného cukru. Vyhýbejte se těžkým snackům a velkým porcím, protože svačina nemá nahrazovat hlavní jídlo.

Pitný režim během dne je stejně důležitý jako samotné jídlo. Nejlepší volbou čistá filtrovaná voda. Voda bez znečišťujících látek pomáhá nejen při správné hydrataci, ale také při podpoře trávení a koncentrace. Filtrovaná voda je mnohem bezpečnější a čistší, což je pro děti důležité, protože jejich tělo je citlivější na znečišťující látky.

Při balení svačiny nebo svačiny by měla být láhev s filtrovanou vodou samozřejmostí. Čistá voda jim dodá potřebnou hydrataci bez zbytečných kalorií či škodlivých přísad, které se často nacházejí ve slazených nápojích, sycených limonádách nebo energetických nápojích. Vyhněte se těmto nápojům, které mohou způsobit výkyvy hladiny cukru v krvi a negativně ovlivnit soustředění dětí ve škole.

Zdravá svačinka pro nejmenší (1-3 roky)

Pro malé děti je vhodné podávat ovocné výživy, pyré nebo malé kousky sezónního ovoce. Vyhýbejte se zpracovaným potravinám a přidávejte co nejvíce čerstvých ingrediencí.

Svačina pro dětské oslavy

I během oslav můžete nabízet zdravé možnosti, jako jsou ovocné kapsičky, sušené ovoce nebo křupavé dobroty bez přidaného cukru, které si děti zamilují a zároveň jsou pro ně prospěšné.

Závěr

Zdravá svačinka je nezbytná pro správný vývoj a energii dětí. Vše, co podáváte, by mělo být bez přidaného cukru a založeno na rozmanitosti, aby děti získaly všechny potřebné živiny. Vyhýbejte se sladkým nápojům a velkým porcím. Chrunchy, ovoce a zdravé výživy jsou tou správnou cestou k vyvážené a chutné svačině!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze