Kategorie
 
 
 
 
 
 

TOP 6 zdravotních účinků zázvoru

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
24.09.2022

Zázvor, nebo zázvor lékařský, je rostlina pocházející z Asie. Jeho specifika ostrá chuť rozděluje svět na dvě části – jedni ho milují a druzí nenávidí. Mnozí lidé na něj nedají dopustit, díky pozitivním účinkům na zdraví. Přečtěte si více.

1. NAPOMÁHÁ PŘI TRÁVENÍ

Zázvor pozitivně ovlivňuje trávicí soustavu. Zmírňuje pocity nevolnosti , podporuje chuť k jídlu, pomáhá při zácpě , nadýmání a při pálení žáhy . Je vhodný i při dietě, neboť urychluje trávení a metabolismus. Pravidelnou konzumací zázvoru můžete předejít vzniku žaludečních vředů .

K uklidnění žaludečních a nadýmacích problémů účinně pomáhá zázvorový nápoj. Připravíte si jej převařením kousků zázvoru ve vodě. Necháte vychladnout, osladíte medem a pijte v průběhu celého dne.

2. POMÁHÁ PŘI ŽENSKÝCH PROBLÉMECH

Zázvor si poradí is menstruačními křečemi . Zmírňuje bolesti hlavy , ranní nevolnosti a zvracení . Pro tyto účinky po něm často sahají i těhotné ženy. V tomto případě je třeba být opatrný. Zázvor má vliv na ředění krve, a to by mohlo způsobit komplikace.

3. PODPORUJE KREVNÍ OBĚH

Ďumbier lékařsky zlepšuje cirkulaci krve , rozšiřuje cévy a zlepšuje prokrvení koncových částí těla jako dlaně, chodidla a prsty. Zároveň zpomaluje srážení krve , čímž dokáže pomáhat při bolestech. K tomu všemu napomáhá při čištění krve a odstraňování toxinů.

Připravte si zázvorovou vodu , abyste všechny tyto účinky dosáhli efektivněji. Odšťavněte 50 gramů očištěného zázvoru, zřeďte s 1,5-2 l vody a můžete dochutit citrónovou šťávou. Zázvorovou vodu pijte v průběhu dne. Pokud trpíte slabým prokrvením některých částí těla, aplikujte vodu přímou na postižená místa.

4. ZÁZVOREM PROTI NACHLAZENÍ

Nejtypičtějším poznávacím znakem zázvoru jsou jeho blahodárné účinky při nachlazení. Účinně bojuje s chřipkou , horečkou , bolavým hrdlem a kašlem . Zabraňuje tvorbě látek vyvolávajících sevření průdušek . Se zázvorovým čajem se zbavíte nachlazení raz dva. Přidejte pár kousků zázvoru do vroucí vody, nechte vyluhovat a dochuťte medem a citrónem. Čaj navíc vyvolává pocení, díky čemuž dostanete ven z těla všechny toxiny .

5. GINGEROLEM PROTI ZÁPALŮM

Zázvor obsahuje látky gingeroly působící protizánětlivě a antioxidačně . Bojuje proti různým infekcím a zpomaluje množení bakterií. Také potlačuje různé druhy tělesných zánětů , zmírňují otoky a bolesti svalů a kloubů. Na bolestivé záněty rychle působí teplý zázvorový čaj. Na bolest svalů je účinný zázvor smíchán s kurkumou.

6. PREVENCE PROTI RAKOVINĚ

Gingerol a zerumbon jsou nejznámějšími organickými látkami v zázvoru, které bojují proti vzniku rakoviny. Gingerol pomáhá zabránit rakovině kůže a snižuje nádory v oblasti vaječníků. Zerumbon přispívá při prevenci rakoviny vaječníků , žaludku a slinivky břišní . Pozitivní výsledky byly zaznamenány u pacientů s rakovinou tlustého střeva .

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze