Kategorie
 
 
 
 
 
 

Tradiční potraviny, které se vyplatí zařadit do moderního jídelníčku

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
24.09.2022

Naši předkové jívali zejména brambory, obiloviny a luštěniny. Inspirujte se při tvorbě moderního jídelníčku tradičními plodinami. Jsou zdravé, ekologické a cenově dostupné. Na e-shopu DOBRIO je naleznete v BIO kvalitě.

Obiloviny jako základ stravy

Slovenský národ se vyznačoval skromností. Velkou část jídelníčku tvořila rostlinná strava . Maso se v minulosti konzumovalo jednou týdně obvykle v neděli. Každodenní součást potravy představovaly obiloviny .

Obiloviny jsou z hlediska pěstování nenáročné plodiny schopny růst v různých podmínkách. Semena obsahují důležité živiny pro zdraví člověka. Jsou významným zdrojem sacharidů (zejména lehce stravitelných polysacharidů), které tělo dobíjejí energií.

Pyšní se vysokým obsahem vlákniny důležité pro správné trávení. Vláknina navíc vyvolává pocit plnosti, napomáhá k lepší kontrole hladiny cukru v krvi a drží ji v rovnováze. Působí preventivně proti chorobám jako cukrovka nebo rakovina tlustého střeva. Jídla s obsahem vlákniny snižují hladinu cholesterolu v krvi. Naši předkové mají v oblibě tradiční potraviny jako žito , pšenici , jáhly , pohanku nebo oves .


Zdroj: 123rf.com, Image ID: 149413464

Jáhly, oves a pohanka - zázraky z přírody

Jáhly jsou univerzální obiloviny . Dá se připravit na slano i na sladce. Můžete jej použít k přípravě polévek, rizota, placek či slaných koláčů. Hodí se do sladkých koláčů i snídaňové kaše. Překvapí vás rychlá příprava. Stačí ho 3krát spařit horkou vodou a vařit 15 minut ve vodě nebo rostlinném mléce. Jednoduché, že?

Jáhly jsou velmi chutné, přirozeně bezlepkové a lehce stravitelné. Na stránce DOBRIO jej můžete koupit v BIO kvalitě od italské značky fior di loto .

Mnozí si mylně myslí, že oves je jen potrava pro koně. Oves je mimořádně chutná obilnina bohatá na živiny, minerály a vitamíny. Obsahuje dvojnásobné množství tuků, bílkovin a cukrů jako pšenice. Můžete jej použít pro přípravu lahodného salátu v kombinaci se zeleninou. Oves je také ideální příloha k masovým i zeleninovým pokrmům. Na e-shopu DOBRIO naleznete oves loupaný v BIO kvalitě .

Pohanka se kdysi považovala za plodinu chudých. Dnes si našla místo v moderní gastronomii díky unikátní chuti a vysokému obsahu zdraví prospěšných látek. Ukrývá v sobě vzácný vitamín P-flavonoid rutin . Ochraňuje cévy před volnými radikály. Výborně chutná na sladce i na slano. Můžete ji použít jako přílohu namísto rýže, brambor či kuskusu. Vyzkoušejte naši BIO loupanou pohanku od značky fior di loto .


Zdroj: 123rf.com, Image ID: 37639744

Luštěniny - ideální náhrada masa

K důležitým potravinám v minulosti patřily luštěniny . Jsou plné rostlinných bílkovin, sacharidů a vlákniny. Zasytí na velmi dlouhou dobu. Jednoduše - ideální náhrada masa pro vegany a vegeteriány.

Mnozí se vyhýbají luštěninám z důvodu nadýmání. Můžete tomu předejít vhodnou přípravou. Luštěniny před vařením namočte ve vodě alespoň na 8 - 12 hodin. Látky způsobující nadýmání se vyloučí do vody. Nafukování můžete eliminovat i přidáním vhodných koření například kmínu nebo saturejky.

Naši předkové milovali zejména čočku, bílé fazole, cizrnu a bob. Zelená čočka je chuťově nejvýraznější.

Vyzkoušejte také kvalitní fazole vypěstované slovenskými farmáři. Hodí se do polévek, placek, veganského guláše nebo omáček. Má lahodnou krémovou konzistenci a máslovou chuť.

Článek uzavíráme cizrnou . Vyznačuje se jemnou oříškovou chutí. Je přirozeně bezlepkový a mimořádně chutný. Výborně se doplňuje s pórkem. Doporučujeme vyzkoušet domácí cizrnový hummus nebo polévku.

Věříme, že jsme vás inspirovali a tradiční potraviny se stanou běžnou součástí moderní kuchyně.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze