Umeboshi - starý lék z Japonska
Dálný východ je studnicí zdravých receptů a potravin. Umeboshi je jednou z potravin se spoustou blahodárných účinků na trávení, vitalitu a celkové zdraví. Přečtěte si vše podstatné.
SEZNÁMTE SE S UMEBOSHI
Umeboshi je sušená švestka pocházející z Japonska. Není novinkou na trhu. Využívá se více než 1 000 let v tradiční čínské medicíně . Její první příznivé účinky zaznamenávali již Samuraji , kteří tvrdili, že odhání smrt. Je známá také jako kyselá švestka , japonská švestka nebo japonská meruňka . Má intenzivní kyselou chuť se slanými tóny .
OBSAH ŽIVIN
Typickou kyselou chuť vytváří kyselina citrónová , které má umeboška na rozdávání. Usnadňuje vstřebávání zásaditých minerálů a odbourává kyselinu mléčnou. Pyšní se množstvím manganu , draslíku a vlákniny . Bohatě zastoupeny jsou antioxidanty a vitamíny A a C . Jediné co kyselá švestka postrádá, jsou kalorie a tuky.
7 ROČNÍ CESTA UMĚBOŠKY
Plody švestky se sklízejí na přelomu května a června, kdy mají nejvyšší kyselost . Umyjí se a následně se suší na rýžových rohožích několik dní a nocí. Potom se umístí do dřevěných sudů, posypou mořskou solí a přidají Shiso listy . Ty zbarví umeboshi do červeno-oranžové barvy. Celá směs se zatíží závažím. Vlivem tlaku a soli se na dně nádoby nashromáždí silně koncentrovaná šťáva – umeocot . Takto nasolené švestky fermentují v sudech až 7 let .
3 ÚČINKY NA ZDRAVÍ
NEUTRALIZUJE ORGANISMUS
Nejznámějším účinkem umeboshi jsou zásadité vlastnosti . Bojují proti nadměrné kyselosti v těle. překyselení . Pravidelný přísun udržuje v těle zásadité pH (alkalické pH 7,35). Jsou účinným bojovníkem proti pálení žáhy , podporují trávení , peristaltiku střev a působí proti zácpě a průjmu .
Konzumací 10 g umeboshi se v těle zneutralizuje až 100 g zkonzumovaného cukru.
RECEPT NA DLOUHOVĚKOST
Umebošky podporují látkovou výměnu a zabezpečují dostatek energie pro buňky jater a ledvin. Dostatek energie podporuje vylučování jedů z těla na vyšší úrovni. Kombinací tohoto procesu a vysokého obsahu vitamínu C umeboshi zpomalují oxidační proces těla , působí omlazujícím způsobem a zvyšují celkovou vitalitu .
ANTIBAKTERIÁLNÍ VLASTNOSTI
Organické látky ve švestce likvidují mikroby, úplavice, bakterie, stafylokoky a tuberkulosis. Chrání ústní dutinu a působí účinně proti tvorbě zubního kazu a poškození dásní. Umeboshi snižuje množství bakterie Helikobakter, která způsobuje zažívací problémy . Působí také jako prevence a léčba rakoviny žaludku.
JINÉ POZITIVA UMEBOSHI
- snižují tělesnou teplotu
- posilují kosti
- ulevují při škrábání krku a alergiích
- zlepšují stav srdečních záchvatů
- ulevují při nevolnosti způsobené cestováním
- pomohou překonat stav „opice“ po zvýšené konzumaci alkoholu
- chrání játra
DOPORUČENÉ UŽÍVÁNÍ UMEBOSHI
- Plody umeboshi : užívat doporučujeme ½ švestky ume 3x týdně. Pro zvýšení imunity ½ švestky umě denně.
- Umepasta : můžete přidat do salátů, smíchat s rýží nebo k dochucení jídel.
- Umeocot : zdravá náhrada běžného octa.
- Umetablety : na cesty, do práce, na výlety, pro děti - zdravotní benefity japonské švestky stále po ruce. Již pár kuliček umetabliet dokáže neutralizovat cukr a nezdravé jídlo.