Kategorie
 
 
 
 
 
 

Víte, co znamená označení GPD při reverzní osmóze?

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
24.01.2024

Filtrace vody hraje důležitou roli v našem každodenním pití a když si vybereme systém reverzní osmózy, tak často vidíme na produktu hodnotu GPD. Víte, co tedy znamená GPD ve vodě? Je vyšší GPD lepší nebo ne? Vysvětlíme si to v článku.

Co znamená GPD při reverzní osmóze?

GPD je jednotka průtoku vody, galon za den, kterou obvykle používáme na vodním filtru s reverzní osmózou. Klíčový ukazatel pro měření výkonu čističky vody.

Jako příklad použijeme membránu Oregon 200 GPD:

Znamená to, že vodní systém s reverzní osmózou dokáže vyčistit 200 galonů vody za den (24H), což odpovídá 31 litrům vody za hodinu (1 galon se přibližně rovná 3,75 litrům).

  • 200 galonů x 3,75 / 24 H = 31,25 l/H = 520 ml/min

Mluvíme jen o základním významu GPD, poté si vysvětlíme faktory ovlivňující GPD vodu.

Průtok (galonová voda vyprodukovaná za den) je důležitým faktorem ovlivňujícím cenu , jakož i kvalitu membránového vodního filtru . Čím vyšší je tlak a teplota vody, tím lepší je účinnost a produktivita vodního filtru reverzní osmózy (v rámci standardního rozsahu). Skutečný průtok v membráně GPD s reverzní osmózou závisí na tlaku a teplotě vody ve vaší domácnosti.

Z naší zkušenosti dokáže Oregon s membránou 200 GPD ve skutečnosti vyprodukovat 120 l/H, tedy 0,5l vody za 15 vteřin.

Tlak: průtok membránou je úměrný tlaku: čím vyšší tlak, tím větší průtok.

Teplota: Změna teploty vstupní vody má velký a citlivý vliv na průtok (GPD) membránou. Se zvyšující se teplotou se průtok vody zvyšuje téměř lineárně.

Proč bychom měli znát význam GPD?

GPD je zaměřen na měření průtoku membránou , tedy množství pitné vody za den . Specifikace membrány GPD a výstupní průtok jsou konzistentní, čím vyšší jsou parametry specifikace, tím rychlejší je průtok odpadní vody. Můžeme si vybrat vodní filtry s reverzní osmózou podle našich potřeb, počtu rodinných příslušníků a rozpočtu.

Na trhu jsou 2 obecné typy systémů reverzní osmózy pod dřezem:

  • 50 ~ 100 GPD - reverzní osmóza s vodní nádrží
  • 200 GPD a více - průtokové reverzní osmózy bez vodní nádrže

Je vyšší GPD lepší?

Přestože membrána s vysokým GPD zlepšuje výkon vodního filtru s reverzní osmózou , čelí i některým novým problémům. Více peněz utratíme na nákup osmotické membrány s vyšším GPD. Ve srovnání s 50 GPD čističkami vody se náklady na 400G čističky vody zvyšují nejméně o 60%.

Díky vysokému průtoku je životnost membrány kratší než dříve, průtok odpadní vody se bude časem používání zmenšovat.

Na závěr , každý z membránových vodních filtrů GPD má své výhody. Reverzní osmóza bez nádrže s GPD větším než 200 je pohodlná, rychlá a nezabírá příliš mnoho místa . Reverzní osmóza nádrží je levnější, průtok a kvalita vody jsou stabilnější a není příliš vysoká hodnota TDS prvního šálku vody.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze