Kategorie
 
 
 
 
 
 

Víte jak se vyrábí aktivní uhlí binchotan?

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
19.03.2024

Před více než 300 lety, během období japonských dějin Edo, se japonským výrobcům uhlí z provincie Kishu (dnešní prefektura Wakayama) podařilo zdokonalit své výrobní techniky natolik, že vzniklo uhlí výjimečné čistoty a kvality.

Uhlí bylo vyráběno z dubů Ubame pocházejících ze zalesněných údolí Kishu . Dřevěné odřezky (celé stromy pro tento účel nikdy nebyly pokáceny – dřevní hmota se získává tradiční ekologickou metodou tzv. „selektivního ořezu“, angl. selective cutting, která je zapsána v seznamu UNESCO jako kulturní zemědělské dědictví) byly umísťovány do velkých pecí v skalách .

Výrobní postup jako tajemství řemeslníků

Netrvalo dlouho, než Japonci objevili, že toto uhlí oplývá výjimečnými kvalitami. Po generace byla výroba uhlí binchotan přísně střežena jako tajemství řemeslníků z Kishu. Nakonec bylo ale tajemství vyzrazeno učněm, který odešel na japonský ostrov Shikoku, a odtud se rozšířilo do celého Japonska.

Až do 20. století se binchotan považoval za nevysvětlitelně „zázračný“ a jeho používání bylo součástí „lidové moudrosti“. Později, s příchodem mikroskopů a moderní chemie, byly jeho vlastnosti a účinky vědecky zdokumentovány.

Až 10 denní proces výroby

Uhlí binchotan se vyrábí z pomalu rostoucí japonské odrůdy dubu Ubame (Quercus phillyreoides). Větve ubamského dubu jsou pevně svázány do stohů a umístěny do pece těsně vedle sebe . Následně probíhá jejich pomalé zahřívání s minimálním přísunem kyslíku do pece.

Poslední fáze výroby je zcela specifická pro uhlí binchotan. Dochází k prudkému přísunu kyslíku a rozžhavení uhlí na teplotu 1000 stupňů Celsia . Pro srovnání – běžné uhlí se vyrábí při teplotách 500 stupňů Celsia. K vytažení rozžhavených stohů z pece musí dojít v příhodný okamžik – ani příliš brzy, ani příliš pozdě, aby nedošlo k rozpadu uhlí na prach.

Po vytažení se stohy zasypou popelem a pískem a pomalu vychladnou . V důsledku tohoto postupu je Binchotan pokryt jemným bílým popraškem a zvykne se označovat jako „bílé uhlí“ (white charcoal). Tato výrobní procedura je řemeslně náročná a trvá 10 dní. V žádném případě se nejedná o „pásovou“ výrobu. Jedna výrobní šarže neobsahuje více než 600 kg Binchotanu. Výsledkem je vznik uhlí nejvyšší kvality – s obsahem uhlíku 95-99% hmoty a extrémně členitou strukturou mikropórů.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze