Kategorie
 
 
 
 
 
 

Vše o lipozomálních vitamínech: Jaké mají účinky na zdraví?

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
17.01.2023

Když přijde řeč na vitamíny, většina z nás si představí rozmanité množství zdraví prospěšných produktů v úhledně zabalených krabičkách na pultech lékáren. Vitamíny jsou známé také díky slovnímu spojení lipozomální vitamíny a minerály. Liposomální vitamíny si rychle získaly na oblíbenosti. Kralují žebříčku vitamínů díky jejich vlastnostem, zejména vyšší vstřebatelnosti v porovnání s běžně dostupnými produkty.

Jaké jsou to lipozomální vitamíny?

Pojďme pěkně od začátku. Největším nedostatkem běžných forem, jako jsou pilulky, prášky nebo nápoje, je, že se převážná část znehodnotí již v trávicí soustavě a na místo určení v našem těle se dostane pouze zlomek množství uvedeného na obalu výživového doplňku.

Lipozomální forma má na rozdíl od běžných forem 6krát vyšší vstřebatelnost . Za to, že mají lipozomální vitamíny nejlepší účinnost, vděčí moderní technologii, která minerály a vitamíny obalí do malých nano částeček tuku – do těla přirozených lipozomů z lecitinu.

Liposomy si můžete představit jako mikročástice, které jsou použity pro přenos účinné látky. Právem tak jde o jakousi „superformu“ mezi vitamíny.

Věděli jste, že: Lipozomální produkty mají pouze dvě možnosti konzervace – sorban draselný nebo alkohol. Sorban drasený je vhodný pro mnohem širší cílovou skupinu uživatelů – mladiství, těhotné a kojící ženy, řidiči a podobně. Výhodou sorbanu draselného je, že na rozdíl od alkoholu nemění výslednou chuť produktu.

Výhody lipozomálních vitamínů

Kromě toho, že lipozomální vitamíny se vyznačují efektivní vstřebatelností, mají i další vlastnosti, pro které se po nich vyplatí sáhnout:

  • dokáží proniknout až do mozku,
  • mají je v oblibě lidé, kteří mají problém s polykáním pilulek,
  • lipozomové vitamíny jsou chráněny před znehodnocením,
  • naše trávicí soustava je lépe toleruje,
  • nejmodernější technologie výroby.

Navzdory nesčetné řadě výhod lipozomálních vitamínů pro lidský organismus je jeden faktor, který může působit odrazujícím způsobem. Cena těchto „supervitaminů“ je podstatně vyšší než u klasických produktů. Důvodem je speciální technologický postup, jakým se lipozomální vitamíny vyrábějí.

jak funguje liposomální vitamín C

Nejznámější lipozomální vitamíny

Lipozomálních vitamínů je ve specializovaných prodejnách, případně v lékárnách opravdu rozmanité množství. Sáhnout můžete po samostatných vitamínech jako C, D, B6 nebo po komplexu více výživných látek. Jaké účinky však mají lipozomální vitamíny na vaše zdraví?

  1. Lipozomální vitamín C : Potřebný a nenahraditelný vitamín C podporuje obranyschopnost organismu, pomáhá při hojení ran, spolupracuje při stavbě kostí, zubů a chrupavek, je účinný antioxidant.
  2. Lipozomální vitamín D3 : Přirozeným zdrojem tohoto vitamínu je sluneční záření. Tělo potřebuje vitamin D přijímat také v potravě. S rostoucím věkem také klesá schopnost organismu vitamin D „produkovat“, proto je vhodné užívat jej jako doplněk stravy. Vitamin D přispívá ke správnému fungování imunitního systému, udržování zdravých kostí, správnému fungování svalstva, jakož i ochraně buněk před oxidačním stresem.
  3. Lipozomální B-komplex : Komplex 9 vitamínů skupiny B, včetně B12 a kyseliny listové vám dodají energii, zajistí správnou funkci metabolismu a podpoří výkon. Vitamin B1, B2, B6, B12 přispívají ke správné látkové přeměně důležité pro tvorbu energie. Vitamin B6, B9, B12 přispívají ke správnému fungování imunitního systému. Vitamin B1, B2, B6, B12 přispívají ke správnému fungování nervového systému. Vitamin B2, B6, B9, B12 přispívají ke snížení vyčerpání a únavy.
  4. Liposomální magnesium : Liposomální magnesium bojuje proti svalovým křečím, uvolňuje nervové i svalové napětí – má relaxační účinek. Magnesium přispívá ke správnému fungování nervového systému a psychiky, pomáhá nám udržovat zdravé kosti a zuby, snižuje vyčerpání a únavu.
  5. Lipozomální železo : Železo jako jeden z nejdůležitějších minerálů v lidském těle potřebují červené krvinky pro přenos kyslíku do všech buněk těla. Mezi příznaky nedostatku železa patří anémie (chudokrevnost), únava, bolesti hlavy, zimomřivost či bušení srdce. Pravidelným užíváním železa minimalizujete vyčerpání a únavu, železo pomáhá správnému fungování imunitního systému, jakož i správné látkové přeměně důležité pro tvorbu energie.
  6. Lipozomální zinek : Díky užívání zinku podpoříte váš imunitní systém a zdraví pokožky. Kromě prokazatelného zlepšení imunity napomáhá zinek udržet zdravé kosti, vlasy, nehty, je prospěšný při správné syntéze DNA, při plodnosti a správné reprodukční funkci a při ochraně buněk před oxidačním stresem. Lipozomální forma zinku navíc obsahuje i vitamín C, spolu s nímž zvyšuje svou účinnost.

Jak užívat lipozomální vitamíny?

Lipozomální vitamíny jsou vhodné jako doplněk stravy. V naší nabídce naleznete minerály v prášku nebo v tabletové formě . Jejich užívání je přesně stanoveno a měli byste se řídit instrukcemi uvedenými přímo na produktech. Stanovené denní dávky se nedoporučuje překročit.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze