Kategorie
 
 
 
 
 
 

Zjistěte, jaké jsou nutriční hodnoty amarantu a do jakých receptů se nejvíce hodí

Naše články - BLOG
Napsal Tím DOBRIO
24.07.2024

 

 

Amarantové rostliny jsou velmi odolné a mohou růst v různých klimatických podmínkách včetně suchých oblastí. V minulosti byl amarant uctíván jako posvátná plodina a byl součástí různých náboženských obřadů a rituálů. Dnes se amarant opět těší velké popularitě díky jeho výživovým hodnotám a zdravotním benefitům. Moderní farmáři jej pěstují jako zdravou alternativu k tradičním obilovinám.

jak a kde se amarant pěstuje

Jak a kde se amarant pěstuje?

Amarant se pěstuje v mnoha částech světa, včetně Severní a Jižní Ameriky, Asie a Afriky. Nejlépe se mu daří v teplých a slunečných oblastech s dobře odvodněnou půdou. Pěstování amarantu je relativně nenáročné, protože je to rostlina odolná vůči suchu a dokáže růst i v méně úrodných půdách. Sklizeň se obvykle uskutečňuje, když jsou semena zcela zralá a suchá. V některých regionech je amarant pěstován i v horských oblastech, kde dokáže odolávat nižším teplotám. Pěstování této plodiny je také ekologicky šetrné, neboť nevyžaduje velké množství vody ani chemických hnojiv. Amarant může být zasazen jako meziplodina, což pomáhá zlepšovat úrodnost půdy a snižovat erozi. Díky jeho přizpůsobivosti jej farmáři mohou pěstovat iv oblastech postižených klimatickými změnami. Některé odrůdy amarantu jsou pěstovány speciálně pro dekorativní účely v zahradách kvůli jejich krásným, barevným květům. Celosvětově se pěstování amarantu rozšiřuje díky jeho vysoké nutriční hodnotě a zvyšující se poptávce po zdravých potravinách.

Co amarant obsahuje?

Amarant je bohatý na různé živiny, které jsou prospěšné pro lidský organizmus. Obsahuje vysoké množství bílkovin, včetně všech esenciálních aminokyselin, což jej činí výjimečným mezi rostlinnými zdroji bílkovin. To je zvláště důležité pro vegetariány a vegany, kteří často hledají kompletní proteinové zdroje ve své stravě. Kromě toho je amarant výborným zdrojem vlákniny , která podporuje zdravé trávení a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Amarant je bohatý na vitamíny, zejména vitamín E, který působí jako silný antioxidant, a vitamíny skupiny B, které jsou nezbytné pro energetický metabolismus a zdravé nervové funkce. Mezi minerály obsažené v amarantu patří železo, které je důležité pro tvorbu červených krvinek a prevenci anémie, hořčík, který přispívá ke zdravým svalům a nervům, fosfor, který podporuje zdravé kosti a zuby, a zinek, který je klíčový pro imunitní systém a hojení ran .

Amarant také obsahuje antioxidanty , které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle, čímž snižují riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina. Výzkumy také naznačují, že pravidelná konzumace amarantu může pomoci snižovat hladinu cholesterolu a podporovat zdravou hladinu krevního cukru, což je důležité pro prevenci diabetu. Díky těmto výživovým hodnotám je amarant cennou součástí zdravé a vyvážené stravy.

co amarant obsahuje

Jaké jsou účinky amarantu na lidský organismus?

Pravidelná konzumace amarantu přináší řadu zdravotních benefitů. Díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny přispívá k pocitu sytosti a může pomoci při regulaci tělesné hmotnosti, čímž je vhodným doplňkem pro ty, kdo se snaží zhubnout nebo udržovat zdravou váhu. Amarant také podporuje trávení a zdraví střev, což je důležité pro celkovou pohodu a prevenci trávicích problémů, jako je zácpa nebo syndrom dráždivého tračníku.

Jeho antioxidační vlastnosti mohou snižovat riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina, tím, že neutralizují škodlivé volné radikály v těle. Vysoký obsah železa pomáhá předcházet anémii a zlepšuje celkovou energetickou hladinu, což je obzvláště prospěšné pro osoby s vysokými energetickými nároky, jako jsou sportovci nebo těhotné ženy.

Amarant má také nízký glykemický index, což znamená, že pomalu uvolňuje cukry do krevního oběhu, čímž pomáhá udržovat stabilní hladinu krevního cukru. To je důležité pro prevenci a management cukrovky. Kromě toho, jeho protizánětlivé vlastnosti mohou pomoci zmírnit záněty v těle, což je prospěšné pro osoby trpící zánětlivými onemocněními, jako je artritida. Celkově je amarant výživnou potravinou, která může výrazně přispět ke zlepšení vašeho zdravotního stavu a celkové kvality života.

Jaké jsou nutriční hodnoty amarantu?

Nutriční hodnoty amarantu jsou velmi působivé a dělají z něho ideální volbu pro ty, kteří hledají výživově bohaté a zdravé potraviny. Ve 100 gramech syrového amarantu najdeme přibližně 13 až 15 gramů bílkovin, což je výrazný přínos pro růst a opravu tkání v těle. Kromě toho obsahuje 6 až 7 gramů tuků, které poskytují esenciální mastné kyseliny potřebné pro správné fungování buněk. Sacharidy, kterých je v amarantu 60 až 65 gramů, slouží jako hlavní zdroj energie pro organismus.

Amarant je také bohatý na vlákninu, která podporuje zdravé trávení a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, přičemž její obsah je 6 až 7 gramů na 100 gramů amarantu. Kalorická hodnota se pohybuje kolem 370 až 400 kcal, což poskytuje dostatek energie pro denní činnost. Tyto výživové hodnoty zdůrazňují, proč je amarant považován za výjimečnou potravinu v rámci zdravého životního stylu.

jak se amarant připravuje

Jak se amarant připravuje?

Amarant je velice všestranný a může se připravit na mnoho způsobů. Nejběžnější metodou je vaření, při kterém se jedna část amarantu vaří ve třech částech vody přibližně 20 minut, dokud nezměkne a voda se neabsorbuje. Vařený amarant můžete použít jako přílohu místo rýže nebo quinoa, přidat jej do polévek a salátů nebo jej použít jako základ pro kaše k snídani. Pufovaný amarant lze připravit podobně jako popcorn, jednoduše jej opékáte na horké pánvi bez oleje, dokud nezačne puknout. Pufovaný amarant je skvělý pro přidání do müsli, jogurtů nebo jako zdravá svačinka.

kde všude lze amarant využít

Amarantová mouka se často používá v bezlepkovém pečení a je vynikající náhradou za pšeničnou mouku. Je ideální pro pečení chleba, koláčů, sušenek a palačinek, přičemž přidává jemnou oříškovou chuť a zvyšuje nutriční hodnotu pečených výrobků. Amarant můžete také naklíčit, čímž zvýšíte jeho obsah vitamínů a minerálů. Klíčky amarantu jsou skvělé pro přidání do salátů, sendvičů nebo jako ozdoba na různá jídla. Další možností je výroba amarantového mléka, které je vhodné pro ty, kteří hledají bezlaktózovou nebo veganskou alternativu k tradičnímu mléku. Díky těmto různým způsobům přípravy je amarant univerzální surovinou, která může obohatit vaši stravu o množství výživných látek.

Kde všude lze amarant v kuchyni využít?

Amarant má široké využití v kuchyni a může se přidávat do různých jídel, což jej činí velmi všestrannou potravinou. Může se přidávat do polévek, kde poskytuje výživný základ a zvyšuje hustotu a konzistenci jídla. V salátech je amarant skvělým doplňkem, který přidává nutriční hodnotu a texturu. Jako příloha může nahradit rýži či quinoa, čímž přináší různorodost do vašich jídel a poskytuje bohatý zdroj bílkovin a vlákniny.

Amarantové vločky jsou ideální pro přípravu snídaňových kaší, které jsou nejen chutné, ale také plné potřebných živin na začátek dne. Kromě toho mohou být vločky přidány do jogurtu nebo smoothie, čímž zvýší obsah vlákniny a bílkovin. Amarantový olej je ceněn pro své zdravé tuky, zejména omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, a může se používat pro vaření, pečení nebo ve studené kuchyni do salátových zálivek a marinád. Jeho jemná oříšková chuť dodává jídlům jedinečný charakter.

Pufovaný amarant je chutná a zdravá svačinka, která je ideální pro rychlé občerstvení. Může se také přidat do müsli a granoly, čímž obohatí tato jídla o extra křupavost a nutriční hodnotu. Pufovaný amarant můžete používat také jako ozdobu na pečené koláče nebo dezerty, čímž jim dodáte zajímavý vzhled a texturu. Díky své všestrannosti a výživovým vlastnostem je amarant cenným příspěvkem do každé zdravé kuchyně.

jaké produkty se z amarantu vyrábějí?

Jaké produkty se z amarantu vyrábějí?

Z amarantu se vyrábí řada produktů, které jsou oblíbené mezi vyznavači zdravého životního stylu. Mezi nejčastější produkty patří amarantové vločky, amarantová mouka, amarantový olej, pufovaný amarant a amarantová semena. Amarantové vločky jsou ideální pro přípravu snídaňových kaší, které jsou výživné a lehce stravitelné. Amarantová mouka je skvělá pro bezlepkové pečení, přičemž dodává pečivu jemnou oříškovou chuť a vysoký obsah bílkovin.

Amarantový olej je ceněn pro své zdravé tuky a může se používat k vaření, pečení nebo ve studené kuchyni do salátových zálivek a marinád. Pufovaný amarant je chutná a zdravá svačinka, která může být přidána do müsli, jogurtů nebo konzumována samostatně. Amarantová semena jsou všestranná a mohou být použita jako příloha, přísada do polévek, salátů, nebo naklíčená pro zvýšení obsahu vitamínů a minerálů. Tyto produkty lze snadno zakomponovat do každodenního stravování a přispívají ke zlepšení celkového zdraví, což z amarantu činí cennou a všestrannou potravinu v rámci zdravého životního stylu.

Amarant je skutečná superpotravina , která si zaslouží místo ve vaší kuchyni. Jeho vysoký obsah bílkovin, vitamínů a minerálů, spolu s jeho všestranným využitím, činí z amarantu ideální volbu pro každého, kdo se zajímá o zdravé stravování. Kromě toho, že je bohatý na živiny, je také velmi flexibilní při přípravě jídel. Můžete jej vařit, pufovat, používat v pečení nebo jej přidávat do různých pokrmů, což umožňuje experimentovat s jeho chutí a texturou. Nezapomeňte vyzkoušet různé způsoby přípravy amarantu a objevte jeho výjimečné vlastnosti a chuť. Díky těmto benefitům se amarant stává nepostradatelnou součástí moderní zdravé kuchyně, která podporuje celkové zdraví a pohodu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze