Proč káva Cafezie?
Cafezie vyvinula originální kombinaci kávy s kofeinem té nejvyšší kvality s přesně nastavenou malou příměsí bylin, která zklidňuje metabolismus kofeinu a snižuje aciditu kávy. Odstraněním vedlejších účinků kofeinu a kyselých substancí v pražené kávě příměs bylin nejen zvyšuje její kvalitu a výjimečnost, ale umocňuje také pozitivní vliv na lidský organismus a jeho imunitní systém.
Káva Cafezie je vhodná pro těhotné a kojící ženy, lidi s intolerancí na kofein a histaminovou intolerancí.
Vedlejší účinky kofeinu
Kofein je základní složkou pražené kávy, který má mnohonásobný vliv na fyziologii lidského těla. Po vypití kávy dochází v krátké době k nárůstu produkce dopaminu, což se projevuje stimulací mentálních a fyzických činností. Dopamin je neurotransmiter, který odpovídá za indukci pozitivních vjemů v odpovídajících částech mozku. Antioxidační vlastnosti kávy příznivě působí při nemocech jako je rakovina či cévní mozková příhoda, kde je patologický proces vázán na produkci volných oxidativních radikálů. Vliv pití kávy jako preventivního agensa progresu onemocnění byl intenzivně studován i při neurodegenerativních onemocněních mozku, zejména při Alzheimerově a Parkinsonově chorobě.
Kofein a další chemikálie kyselé povahy, které vznikají pražením kávy , mohou po požití způsobovat nežádoucí účinky, ty se mohou projevit třesem, arytmií srdce, náhlou žaludeční nevolností, až pocitu na zvracení, pocením nebo i bolestí hlavy . Tyto symptomy jsou způsobeny náhlým poklesem koncentrace dopaminu po vypití kávy, kterému předcházel krátkodobý účinek zvýšení dopaminu v cílových oblastech mozku vlivem kofeinu.