Celulózové ošatky
Ošatky jsou nádoby, ve kterých necháváme těsto na chléb překvasit (zvětšit svůj objem). V ošatce se chléb nikdy nepeče, ale před pečením se z šátku vyklopí na horký plech nebo kámen na pečení. Všechny naše ošatky jsou vyráběny v Německu z přírodních materiálů bez použití chemických přísad.
Celulózový šátek lépe drží teplo při kvašení chleba než v ošátku z pedigu. Bochník se z ní dobře vyklápí a nepřichytává se na stěny ošatky. Doporučujeme vám i textilní přikrývky , které nepotřebují impregnaci a zaručí vám perfektní výsledek.
K ošatce doporučujeme dokoupit i kartáč na čištění ošátek a praktickou metličku na mouku , která očistí chléb od přebytečné mouky před pečením.
Jak zvolit správnou velikost celulózového šatu?
U celulózových ošatek výrobce doporučuje se řídit váhou upečeného chleba . Šátek, který je velikostí (hmotností) nejblíže k váze upečeného chleba je správný šátek.
Žlutá nebo hnědá skvrna na ošatce? Důkaz pravosti
Pokud jste našli na ošatce tmavší skvrnu, je to důkaz kvality použitého materiálu. Na výrobu těchto ošátek se používá 100% přírodní buničina z ekologických zdrojů, která je bez jakýchkoli chemikálií . Tato buničina se vyrábí stisknutím čerstvého dřeva na otočných kamenných válečcích. Lignin , který je součástí přírodního dřeva, je součástí tohoto materiálu jako druh přírodního „lepidla“ . Pokud na ošatkách najdete žlutou nebo hnědou skvrnu , věřte, že je to je způsobeno přítomností ligninu, který může změnit barvu v průběhu sušení, nebo jako reakce na sluneční světlo. Je to důkaz čerstvosti a kvality použité buničiny .
Postup výroby celulózových ošátek
K výrobě buničiny z kmene stromů se používá voda. Na každou ošatkovou formu je samostatný lisovací nástroj , do kterého se plní buničina. Z buničiny se v lisovacím stroji pod vysokým tlakem vytlačí voda a ze zhutněného vláknitého materiálu vznikne forma čerstvého šátku . Během následného sušení se celulózová vlákna zesíťují a zauzlí, čímž forma získá mechanickou stabilitu. Po vysušení se hrubé okraje forem obrousí a provede se kontrola kvality , po které jsou formy připraveny k expedici.