Dochucovadla
Aby bylo jídlo plné skvělé chuti, je kromě použití kvalitních surovin důležité použít kvalitní dochucovadla . V naší nabídce naleznete spoustu produktů, díky kterým bude vaření zábavné a chutné.
Rostlinné oleje a balzámiko pro všechny gurmány
Rostlinné oleje, balsamico a octy jsou základem každé zdravé kuchyně – kromě toho, že obsahují řadu zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny, minerály a zdravé tuky, dochutí vaše jídlo nezaměnitelnými chutěmi.
Extra panenské BIO olivové oleje , lisované za studena, vyráběné z prémiových řeckých a italských oliv od značek Turri Fratelli a fior di loto – jsou oleje s jemnou chutí díky výrobě při nízké teplotě čistě mechanickým způsobem.
Olivové oleje obsahují množství nenasycených mastných kyselin, antioxidantů a vitamín E . Pro uchování všech živin se doporučuje využívat extra panenských variant pouze ve studené kuchyni – do salátů nebo omáček.
Pro úpravu jídel smažením zvolte některý z rostlinných olejů . Naše nabídka obsahuje výlučně přírodní oleje, lisované za studena , díky čemuž si uchovávají svou kvalitu, chuť a pozitivní vliv na vaše zdraví. Mnohé z olejů můžete použít také pro péči o pokožku, vlasy a nehty.
Jelikož podporujeme lokální trh, najdete u nás i oleje od slovenských farmářů - makový a ostropestřečný .
Ocet a balzamiko – nepostradatelní pomocníci do vaření , s pozitivními účinky na váš organismus. Některé druhy octů můžete používat i k přímé konzumaci, například jablečný , který perfektně nastartuje váš metabolismus, nebo umeocot z japonských umě švestek, který podpoří vaši imunitu a bojuje proti překyselenému organismu.
Pro přípravu japonské kuchyně vyzkoušejte rýžový ocet, na italskou balzamikový nebo jemný medový ocet z akácie .
Přírodní sladidla
Na přípravu sladkých jídel se výborně hodí přírodní slady, sirupy, cukr a med . Slady a sirupy se vyrábějí nejčastěji z rýže, kukuřice a ječmene a obsahují především polysacharidy – v těle se štěpí pomalu a energie je tak dodávána postupně a po dlouhou dobu:
- ječný slad
- rýžový slad
- třtinová melasa
- rýžový sirup
- konopný sirup
- javorový sirup
- medový sirup
- jablečný sirup
- konopný sirup
Cukr je strašákem zdravé životosprávy, proto se používání bílého rafinovaného cukru ve vyvážené dietě redukuje na minimum. Nahraďte jej zdravějšími BIO variantami : syrový třtinový , kokosový nebo xylitol, neboli březový cukr . Tyto cukry mají podobnou sladivost jako „klasický“ a nižší glykemický index.
Alternativou k cukrům jsou medy , a jak jinak než ty naše, české, přímo od včelařů . Med je odpradávna využíván jako lék , používá se k podpoře imunity během onemocnění dýchacích cest a chřipky. Vyberte si oblíbenou variantu podle toho, jakou chuť preferujete - ta se různí podle toho, z jakého květu je med převážně vytvořen:
Prvotřídní koření
Žádné zdravé jídlo se neobejde bez kvalitního pepře (a soli ) , které svou výraznou chutí potěší vaše chuťové pohárky. Kořeniny jsou zároveň zdraví prospěšné:
- kurkuma se používá v ajurvédě jako lék na různé záněty, rány, má významné antioxidační a protizánětlivé účinky,
- skořice je vhodná pro skořicový čaj na hubnutí, nebo ke snížení hladiny cukru v krvi.
- zázvor můžete použít k přípravě čaje při nachlazení, zároveň potlačuje zánětlivé procesy a zmírňuje bolesti.
Doplňky jako z italské kuchyně
Pro přípravu zdravých a chutných jídel, nejen z italské kuchyně – omáčky, pesta a rajčata . Základem je určitě sójová omáčka - iv bezlepkové variantě , vyrobená bez zvýrazňovačů chuti, barviv a umělých sladidel. Na italské těstoviny jsou ideální volbou omáčky od značky Agritur:
Úžasná specialita, která se těší zájmu po celém světě – hummus ! Hummus můžete použít jako pomazánku nebo jako přísadu k zeleninovým jídlům, do omáček nebo jako dip k tortillům. V klasické verzi, s kurkumou nebo se zázvorem, tuto cizrnovou pochoutku si zamilujete.
Pro milovníky italské kuchyně máme zpracovaná rajčata pro rychlou přípravu zdravých pokrmů. Pěsta jsou vyrobena s použitím extra panenského olivového oleje, v BIO kvalitě. Výrobní proces je šetrný a tak si pěsta i zpracovaná rajčata uchovávají všechny enzymy, vitamíny a minerály:
Zjemňující smetany
Pro zjemnění jídel a vytvoření krémových omáček nebo polévek vyzkoušejte bezlepkové a nízkotučné smetany od isola BIO, které jsou rostlinnou alternativou běžné smetany a plnohodnotně ji nahradí v jakémkoli jídle: