Shoyu sójová omáčka BIO La Finestra
Obrázek | Název | Dostupnost | Cena | |
---|---|---|---|---|
Objem: 250 ml 0706123 | Na skladě | 137,50 Kč | ||
Objem: 500 ml 0706144 | Na skladě | 212,50 Kč |
Shoyu sójová omáčka pochází z Číny, kde se používá již více než 2800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a v současnosti je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou a levnou sójovou omáčkou nemá však nic společného. Naše Shoyu omáčka neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva a ani umělá sladidla.
Známe základní čtyři chutě (sladká, hořká, slaná, kyselá), avšak existuje ještě pátá chuť – umami. Označuje se jako lahodná nebo chuť zralosti, zvýrazňuje chuť jídla. Tato pátá chuť, umami, se nachází ve všech fermentovaných výrobcích a tedy i ve Shoyu omáčce.
Jak se vyrábí Shoyu omáčka od výrobce La Finestra?
Připravuje se ze sójových bobů, pšenice a mořské soli. Proces fermentace trvá 18 měsíců a probíhá v dřevěných sudech. Fermentační proces obohacuje Shoyu o enzymy, které podporují trávení ao bílkoviny, které jsou potřebné ve vegetariánské stravě . Shoyu se na závěr jemně pasterizuje při teplotě 82°C, ale jen 1 hodinu, aby se zastavila fermentace a zabránilo se kažení Shoyu. Z důvodu vysokého obsahu vody ve Shoyu, nelze žádným jiným způsobem konzervovat Shoyu.
Rozdíl mezi Shoyu a Tamari
Shoyu a tamari jsou víceméně srovnatelné, avšak tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se doporučuje používat až ke finálnímu dochucení hotového jídla.
- vyrábějí se rozdílným způsobem - tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě Miso
- tamari je přirozeně bezlepková
- tamari je tmavší, hustší, bohatší a výraznější chuť než shoyu
Tipy k využití Shoyu omáčky
- rýžový salát s rajčaty
- zeleninové soté
- kešu zálivka - rozmixujte 2 lžíce shoyu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce balzamikového octa, hrst kešu ořechů
- dresink na salát - smíchejte sezamový olej, shoyu, agavový sirup a jablečný ocet
- restovaná hlíva ústřičná - hlívu orestujte na troše sezamového oleje a když jsou houby skoro hotové, tak přidejte shoyu a dokončete restování
- marinády (na zeleninu, maso a ryby) - smíchejte shoyu s medem (nebo jevovorým sirupem) a potřete surovinu touto marinádou, následně upečte nebo ugrilujte
- polévky či zeleninové směsi
Složení
- voda, sója * (19%), pšenice *, mořská sůl, koji (Aspergillus oryzae)
*z biologického zemědělství
Výživové hodnoty na 100 ml
- Energie: 271 kJ (64 kcal)
- Tuky: 0 g
- z toho nasycené: 0 g
- Sacharidy: 5,4 g
- z toho cukry: 2,5 g
- Vláknina: 0,9 g
- Bílkoviny: 10 g
- Sůl: 13,9 g
Přidat hodnocení:
Přidat reakci na komentář: