Kategorie
 
 
 
 
 
 

Shoyu sójová omáčka BIO La Finestra

5 (1 hodnocení)
Kód:0706123
Shoyu je tradiční sójová omáčka vyrobená ze sójových bobů, pšenice a fermentačního činidla. Má výrazné aroma a lehce nasládlou chuť. V malém množství prohloubí a zvýrazní chuť jídla.
Dostupnost
Na skladě (Objem: 250 ml): 16
Dostupnost: Na skladě
Objem: 250 ml: od 137,50 Kč
Obrázek Název Dostupnost Cena
attr_img Objem: 250 ml 0706123 Na skladě 137,50 Kč
attr_img Objem: 500 ml 0706144 Na skladě 212,50 Kč

Shoyu sójová omáčka pochází z Číny, kde se používá již více než 2800 let. Postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie a v současnosti je tradiční součástí asijské kuchyně. S obyčejnou a levnou sójovou omáčkou nemá však nic společného. Naše Shoyu omáčka neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva a ani umělá sladidla.

Známe základní čtyři chutě (sladká, hořká, slaná, kyselá), avšak existuje ještě pátá chuť – umami. Označuje se jako lahodná nebo chuť zralosti, zvýrazňuje chuť jídla. Tato pátá chuť, umami, se nachází ve všech fermentovaných výrobcích a tedy i ve Shoyu omáčce.

Jak se vyrábí Shoyu omáčka od výrobce La Finestra?

Připravuje se ze sójových bobů, pšenice a mořské soli. Proces fermentace trvá 18 měsíců a probíhá v dřevěných sudech. Fermentační proces obohacuje Shoyu o enzymy, které podporují trávení ao bílkoviny, které jsou potřebné ve vegetariánské stravě . Shoyu se na závěr jemně pasterizuje při teplotě 82°C, ale jen 1 hodinu, aby se zastavila fermentace a zabránilo se kažení Shoyu. Z důvodu vysokého obsahu vody ve Shoyu, nelze žádným jiným způsobem konzervovat Shoyu.

Rozdíl mezi Shoyu a Tamari

Shoyu a tamari jsou víceméně srovnatelné, avšak tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se doporučuje používat až ke finálnímu dochucení hotového jídla.

  • vyrábějí se rozdílným způsobem - tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě Miso
  • tamari je přirozeně bezlepková
  • tamari je tmavší, hustší, bohatší a výraznější chuť než shoyu

Tipy k využití Shoyu omáčky

  1. rýžový salát s rajčaty
  2. zeleninové soté
  3. kešu zálivka - rozmixujte 2 lžíce shoyu, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce balzamikového octa, hrst kešu ořechů
  4. dresink na salát - smíchejte sezamový olej, shoyu, agavový sirup a jablečný ocet
  5. restovaná hlíva ústřičná - hlívu orestujte na troše sezamového oleje a když jsou houby skoro hotové, tak přidejte shoyu a dokončete restování
  6. marinády (na zeleninu, maso a ryby) - smíchejte shoyu s medem (nebo jevovorým sirupem) a potřete surovinu touto marinádou, následně upečte nebo ugrilujte
  7. polévky či zeleninové směsi

Složení

  • voda, sója * (19%), pšenice *, mořská sůl, koji (Aspergillus oryzae)
    *z biologického zemědělství

Výživové hodnoty na 100 ml

  • Energie: 271 kJ (64 kcal)
  • Tuky: 0 g
    • z toho nasycené: 0 g
  • Sacharidy: 5,4 g
    • z toho cukry: 2,5 g
  • Vláknina: 0,9 g
  • Bílkoviny: 10 g
  • Sůl: 13,9 g


Přidat hodnocení:

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
Shoyu sójová omáčka BIO La Finestra 26.10.2022 20:01

Výborná

...

Přidat reakci na komentář:

... Zrušit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze