Mlynáři z rodu Šmajstrlů z Kopanej ve Frenštátu pod Radhoštěm melou pohanku již po pět generací od roku 1861 . Tato rodinná firma si zakládá na poctivém a seriózním přístupem ke svým zákazníkům. Přáním majitele je, aby pohanka i nadále přinášela lidem zdraví, které stále zůstává tím největším bohatstvím každého člověka.
Při zpracování pohanky se používá tradiční technologie mechanického loupání . Mechanické loupání je založeno na opakovaném obrušování obalových vrstev nažky mezi mlýnskými kameny. Technologický proces mechanického loupání pohankových nažek zachovává původní chuťové vlastnosti pohanky včetně vysoké dietetické hodnoty, při kterém (na rozdíl od tepelného zpracování) zůstávají v pohance zachovány všechny vitamíny a další hodnotné látky. Pro mletí a další zpracování pohankové kroupy se používají opět mlýnské kameny.
V pohankovém mlýně Šmistrla se zpracovává a balí jen pohanka a výrobky z ní , což je důležitá informace pro alergiky a lidi trpící celiakií. Na trhu působí řada firem, které na balicích linkách zpracovávají kromě pohanky také další potraviny obsahující lepek a nemohou Vám garantovat nepřítomnost stopového množství lepku u přirozeně bezlepkových potravin, jako je pohanka, rýže.