Alicorno prastará mouka z jednozrnky mletá kamenem BIO Antico Molino Rosso
Obrázek | Název | Dostupnost | Cena | |
---|---|---|---|---|
Hmotnost: 500 g 02550 | Na skladě | 142,50 Kč | ||
Hmotnost: 5 kg 2605 | Na skladě | 1.125,00 Kč | ||
Hmotnost: 12.5 kg 312514 | Závazná objednávka - do 14 dnů skladem | 2.724,99 Kč |
Projekt Filiéra Corta Bio dei Cereali Antichi se zrodil v roce 2008, kdy Antico Molino Rosso ve spolupráci s A.Ve.Pro.Bi. (Benátské sdružení ekologických výrobců) zahájilo projekt výběrem jedné z 5 stávajících odrůd jednozrnky (Piccolo Farro) a 2 odrůd měkké pšenice, jako jsou Canove a Piave . V roce 2011 bylo první produkcí asi 20 tun jednozrnky a několik tun odrůd Canove a Piave. Provádí se velmi mnoho výzkumu a vývoje, prováděných prostřednictvím výrobních testů, analýz a zejména testů pečení ve spolupráci s Padovskou univerzitou v laboratoři Antico Molino Rosso.
Pšenice jednozrnná (Triticum monococcum) je jedna z nejstarších rostlin, která byla domestifikována před 10 000 lety. O tom svědčí archeologické nálezy z neolitického období v Evropě (iv Maďarsku), v Turecku a v Egyptě.
Právě fakt, že jednozrnka byla dočasně vytlačena z pěstování, ji ochránilo před hybridizací a genetickou úpravou a zároveň její pěstování není poznamenáno moderními zemědělskými postupy. Tak si zachovala své jedinečné vlastnosti.
Mouku Alicorno z jednozrnky SI ZAMILUJETE, PROTOŽE
- neobsahuje gliadiny, které jsou přímo zodpovědné za alergickou reakci imunitního a trávicího systému u člověka.
- má nejnižší glykemický index ze všech obilovin.
- má vysoký obsahem riboflavinu (vitamin B2), vysokým obsahem selenu (moderní pšenice neosahuje téměř žádný), vyšší obsah fosforu, pyridoxinu (vitamin B6), vyšší obsahem tokoferolů a vitaminu E.
- má až 2-násobně vyšší obsah luteinu (vitamin A) než moderní pšenice má pozitivní vliv na vývin zraku u dětí a kondici očí u dospělých.
- vysoký obsah β-karotenu a tokoferolů (prekurzor vitamínu E) svou antioxidační aktivitou pomáhá udržovat tělo ve vysokém tempu regenerace, což se projevuje mladistvým vzhledem a posílením imunity a schopnosti ochrany před škodlivým zářením.
Mouku Alicorno z jednozrnky rozhodně doporučujeme k pečení kváskového chleba (chléb je mimořádně chutný a mohou ho konzumovat i lidé s intolerancí na lepek nebo jinými trávicími obtížemi). Mouka je vhodná na pečení zákusků a nekynutých moučníků, ale také na kváskový knedlík.
Prastarou mouku si oblíbíte, protože prastará zrna:
- nebyly žádným způsobem nikdy člověkem upravovány
- jsou mnohem méně zpracovávány
- obsahují mnohem méně lepku
- jsou snáze stravitelné
- zabraňují rozvoji intolerancí
- jsou chutnější a cennější
- ochraňují biodiverzitu
Jaká je to polozrnná mouka typ 2?
Polozrnná mouka typu 2 se vyznačuje snazší zpracovatelností než celozrnná mouka, ale výživovými vlastnostmi podobnými celozrnné mouce. Mouka se vyrábí mletím celého zrna (včetně otrub a klíčku) na kamenném mlýně při pomalých otáčkách . Následně se mouka prosévá a oddělují se některé granule. Mouka se vyznačuje velkými granulemi a větším množstvím vláknitých složek (otrub) a klíčka jako polozrnná mouka typu 1. Mouka obsahuje většinu částí otrub a celý klíček, což jsou nejvýživnější části zrna .
Alicorno prastará mouka se vyrábí mletím celého zrna jednozrnky na kamenném mlýně Antico Molino Rosso. Aby se zajistila maximální kvalita, tak každá fáze výběru a čištění obilovin podléhá přísné kontrole . Obilí se mechanicky čistí a umletou mouku kontrolují odstraňovače kamene a 2 optické třídiče, to vše pro maximální kvalitu. Navíc každá šarže mouky se testuje z pohledu chemických a makrobiologických ukazatelů. Proces mletí na kamenném mlýně probíhá pomalu při 80 ot/min , takže mouka nepřesáhne teplotu 45°C . Mouka si zachová všechny organoleptické vlastnosti čerstvé mouky a všechny živiny, které se nacházejí v klíčku.
Biologické celozrnné mouky pocházejí z mletí celých zrn, které nebyly ošetřeny syntetickými pesticidy a jsou pro náš organismus velmi důležité jako zdroj vlákniny (otrub). Pokud si vyberete celozrnnou mouku, tak doporučujeme jen takovou, která pochází z ekologického zemědělství.
Jak péct chléb z prastarých muk?
Doporučujeme článek Znovuobjevená starodávná zrna a jak péct chléb z mouky z prastarých zrn .
TIP: Přečtěte si více o starodávných zrnech a důvodech, proč bychom neměli jíst moderní pšenici .
„Dobrý eshop je jako skutečná láska. Stačí jediný pohled a víte, že je ten pravý.”
Jsme mladá rodinná firma, milujeme Itálii a poctivé potraviny. Proč? Italové si užívají dobré jídlo, dlouhé debaty při sklence sklence vína a skvělých přátel. BIO nákupy chceme přinést příjemnou atmosféru i na rodné Slovensko. Zapomeňte na stres a vychutnejte si kvalitu přetavenou do potravin. Bez lepku, cukru, konzervantů a palmového oleje. Protože s námi se naučíte rozlišit úžasné jídlo od dobrého.
Složení : mouka z jednozrnky mletá kamenem* *=BIO
Alergeny: Obsahuje lepek. Může obsahovat sóju a sezam.
Pekařské parametry:
- W: 120 - 140
- p/l: 0,4 - 0,5
Výživové hodnoty na 100 g
- Energie: 1440 kJ (340 kcal)
- Tuky: 2,33 g
- z toho nasycené: 0,8 g
- Sacharidy: 62,4 g
- z toho cukry: 0,47 g
- Vláknina: 6,67 g
- Bílkoviny: 14,16 g
- Sůl: 0,01 g
Hmotnost : 1kg, 5kg, 12,5kg, 25kg
Země původu : Itálie
Výrobce:
Antico Molino Rosso srl
Via Bovolino 1
IT - Buttapietra (VR)
Super kvalitná múka
Přidat hodnocení:
Přidat reakci na komentář: