Šátek celulózová kulatá spirála 750g DOBRIO
Ošatky jsou nádoby, ve kterých necháváme těsto na chléb překvasit (zvětšit svůj objem). V ošatce se chléb nikdy nepeče, ale před pečením se z šátku vyklopí na horký plech nebo kámen na pečení. Celulózový šátek lépe drží teplo při kvašení chleba než v ošátku z pedigu. Bochník se z ní dobře vyklápí a nepřichytává se na stěny ošatky.
Před prvním použitím stačí ošátek snadno jemným kartáčkem očistit a vysypat moukou nebo bramborovým či kukuřičným škrobem. Při dalších použitích není třeba vysypávat .
Jelikož jde o neošetřený materiál, neměli bychom je namáčet do vody, ale po dokončení je jen oprášit od zbytkové mouky nebo škrobu a šátky nechat dokonale vyschnout . Pokud je v ošatce zakomponovaný vzor (spirála) můžeme danou prohloubeninu vysypat různými semínky (bílý nebo černý mák, sezamová semínka, len a podobně). Nejprve semínka a teprve potom vložit těsto do šátku. Semínka tak vytvoří pěkný kontrast s kůrkou chleba.
Žlutá nebo hnědá skvrna na ošatce? Důkaz pravosti
Pokud jste našli na ošatce tmavší skvrnu, je to důkaz kvality použitého materiálu. Na výrobu těchto ošátek se používá 100% přírodní buničina z ekologických zdrojů, která je bez jakýchkoli chemikálií . Tato buničina se vyrábí stisknutím čerstvého dřeva na otočných kamenných válečcích. Lignin , který je součástí přírodního dřeva, je součástí tohoto materiálu jako druh přírodního „lepidla“ . Pokud na ošatkách najdete žlutou nebo hnědou skvrnu , věřte, že je to je způsobeno přítomností ligninu, který může změnit barvu v průběhu sušení, nebo jako reakce na sluneční světlo. Je to důkaz čerstvosti a kvality použité buničiny .
Postup výroby celulózových ošátek
K výrobě buničiny z kmene stromů se používá voda. Na každou ošatkovou formu je samostatný lisovací nástroj , do kterého se plní buničina. Z buničiny se v lisovacím stroji pod vysokým tlakem vytlačí voda a ze zhutněného vláknitého materiálu vznikne forma čerstvého šátku . Během následného sušení se celulózová vlákna zesíťují a zauzlí, čímž forma získá mechanickou stabilitu. Po vysušení se hrubé okraje forem obrousí a provede se kontrola kvality , po které jsou formy připraveny k expedici.
Jak zvolit správnou velikost celulózového šatu?
U celulózových ošatek výrobce doporučuje se řídit váhou upečeného chleba . Šátek, který je velikostí (hmotností) nejblíže k váze upečeného chleba je správný šátek.
- Složení: 100% přírodní buničina z ekologických zdrojů bez chemických přísad
- Tvar: kulatá (vzor spirály)
- Rozměry: 750g bochník - vnitřní Ø 18,5 cm
- Vyrobeno v Německu.
- Ošatky byly testovány a schváleny pro styk s potravinami.
TIP: Jelikož ošatky během kvašení absorbují z těsta do sebe určitou vlhkost, doporučujeme v závislosti na jejich způsobu používání (kromě pravidelného vyschnutí po použití) jednou za měsíc vyčistit i tvrdším kartáčem a dát je do trouby při teplotě do 130°C po dobu cca 45 minut. Tehdy šátky důkladně vyschnou a zabijí se i všechny případné bakterie a plísně.
"Baví nás pomáhat vám. Pokud jste stejně jako my nadšeni žít dobrý život, jste na správném místě."
Naší vizí je pomáhat vám žít dobrý život. Ať už se jedná o biopotraviny, eko čistící prostředky nebo třeba mlýnek na domácí ovesné vločky, každý produkt z našeho e-shopu jsme osobně prověřili. Pokud se nám na něm cokoliv nezamlouvá, nebudeme ho nabízet.
Složení: 100% přírodní buničina z ekologických zdrojů bez chemických přísad
Tvar: kulatá (vzor spirály)
Rozměry: 750g bochník - vnitřní Ø 18,5 cm
Vyrobeno v Německu.
Ošatky byly testovány a schváleny pro styk s potravinami.
Velka spokojnost, vyborne sa z nej cesto vyklapa, nic sa nelepi. Lahka udrzba. Vlastne ziadna, iba nechat po pouziti riadne vysusit. To robim v chladnucej rure po peceni chlebika.
Přidat hodnocení:
Přidat reakci na komentář: