Prastaré mouky
Moderní pšenice je celá desetiletí šlechtěna na rezistenci na pesticidy, schopnost přijímat umělá hnojiva, odolávat plísním a zejména produkovat maximální podíl semene na čtvereční metr. Za tuto dobu se v semenech objevila zcela nová bílkovina gliadin , která se váže v mozku na opiátové receptory , vyvolává vážnou závislost a stimuluje chuť k jídlu.
Závislost na pšenici není však jen opiátová, ale také materiální. Zemědělství už se dnes nemůže vrátit k původním odrůdám, protože jejich produkce nedokáže lidstvo uživit.
Posledních 10 tis. let jsme pšenici pěstovali, skladovali, mleli a spokojeně jedli. Během průmyslové revoluce se pod tlakem rostoucího hladu vše změnilo. Začalo to stroji, které ze semene separují suchý, bílý prášek, pokračovalo to šlechtěním s cílem zvýšit obsah lepku. Potom přišla na řadu biochemie, genetická manipulace a další vlna transformace pšenice , která vedla ke zvyšování odolnosti proti škůdcům, plísním, postřikům, hnojivům a výkyvům počasí. Tak se stalo, že myši ani brouci ten dnešní produkt nechtějí jíst .
My v dobrio.cz odmítáme moderní hybridní odrůdy pšenice a přinášíme vám prastaré odrůdy zrn. Prastará zrna nebyla nikdy člověkem geneticky modifikovaná, a proto mají mnohem nižší výnos než běžnější a modernější pšenice . Vyznačují se dlouhými klasy s tmavými odstíny a nepravidelnými zrny. Nejsou intenzivně zpracovávány a to vše také odůvodňuje vyšší prodejní cenu v porovnání s běžnými a moderními odrůdami pšenice.
Prastaré mouky se vyznačují mnohem nižším obsahem lepku, jsou snáze stravitelné a nejsou intenzivně zpracovávány , což v konečném důsledku se projevuje tím, že jsou vhodné i pro lidi s intolerancí na lepek .
Proč prastaré mouky od Antico Molino Rosso?
Biodiverzita vedla společnost Antico Molino Rosso k tomu, že se staly lídrem v oblasti prastarých obilovin v Itálii , a to díky experimentální půdě, kde již 11 let pěstují 6 až 8 druhů prastarých jednotlivých odrůd a 4 roky 5 druhů víceodrůd.
Z této filozofie se tedy rodí projekt na vylepšení starodávného a opuštěného světa, který je však znovuobjeven a má bohatý obsah. Po ozdravení našich tradic nabízí Antico Molino Rosso novou řadu produktů: polozrnné mouky pocházející z kamenného mletí prastarých zrn.
Intenzivní aroma, silné a rustikální chutě , které vám připomenou hluboké pouto mezi člověkem a zemí, kde se vše pěstovalo výhradně biologicky bez chemie.
Ve spolupráci s Petronelou z mykitchendiary.cz pro vás vyvíjíme úžasné recepty na prastaré chlebíčky , které chutnají jako od prababičky.
Jak péct chléb z prastarých muk?
Doporučujeme článek Znovuobjevená starodávná zrna a jak péct chléb z mouky z prastarých zrn .